GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 20.04.2024, svátek má Marcela
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » AKTUÁLNĚ

Krátce...

Březen 2010 

 

 

1.3.2010 - Coca-Cola chce koupit stáčírnu


Americký nápojový gigant Coca-Cola Inc. chce koupit operace největší stáčírny a plnírny svých nápojů Coca-Cola Enterprises (CCE) v Severní Americe. K podobnému kroku se uchýlila nedávno i konkurenční firma PepsiCo. Nápojové firmy chtějí tímto způsobem získat větší kontrolu nad distribucí svých nápojů a rychleji reagovat na změny chutí spotřebitelů. CCE pak získá od Coca-Coly její provozy v Norsku a Švédsku.

 

Zdroj: Ihned

 

 

1.3.2010 - Pravidla pro správnou praxi ve velkoobchodě potravin

 

Evropská regionální sekce Světové unie pro velkoobchod (World Union of Wholesale Markets, WUWM) po konzultaci se zástupci zainteresovaných subjektů (kompetentních úřadů, příslušných asociací a federací v různých zemích EU) vytvořila pravidla pro správnou praxi ve velkoobchodě potravin v EU (viz příloha). Tato pravidla byla vytvořena ve shodě s nařízeními (ES): 178/2002, 852/2004, 853/2004, 854/2004 (viz Příručka pro provozovatele potravinářských podniků). Při vytváření pravidel se přihlíželo k následujícím doporučením:

- International Code of Food Hygiene,
- General Principles of Food Hygiene,
- Codex Alimentarius,
- existujícím národním pravidlům správné praxe.

 

Pravidla Společenství obsahují přehled o úrovni hygienického rizika jednotlivých typů potravin (ovoce/zelenina; maso/masné výrobky; ryby/rybí výrobky; mléko/mléčné výrobky; zmrazené potraviny; uzené/zpracované výrobky) a úrovni odpovědnosti managementu velkoobchodu a ostatních operátorů.

 

Příloha: WUWM Guide to Good Hygienic Practices Specific to Wholesale Market Management in the European Union (pdf, 562 kB, 77 stran)

 

Zdroj: WUWM

Pravidla správné hygienické a výrobní praxe v EU a ČR

 

Zdroj: Agronavigator.cz

 

 

1.3.2010 - Tabákový BAT loni zvýšil zisk o desetinu na 2,7 miliardy liber


Tabákovému koncernu British American Tobacco (BAT) loni vzrostl zisk o deset procent na 2,7 miliardy liber (přes 79 miliard Kč). Podnik uvedl, že výsledek příznivě ovlivnily akvizice a vývoj devizových kurzů. 
Tržby podniku se podle výsledkové zprávy zvýšily o 17 procent na 14,2 miliardy liber. Projevilo se v nich převzetí severské společnosti Skandinavisk Tobakskompagni a turecké Tekel v polovině roku 2008 a akvizice holdingu Bentoel Internasional Investama z června minulého roku. 

 

 

1.3.2010 - Zisk výrobce kečupů H.J. Heinz klesl o 6 pct, tržby naopak rostly


Americké potravinářské společnosti H.J. Heinz klesl ve třetím fiskálním čtvrtletí zisk o šest procent na 228,5 milionu USD (4,4 miliardy Kč). Pokles způsobily mimořádné náklady spojené s prodejem některých aktivit. Tržby se naopak za tři měsíce do 27. ledna zvýšily o 13 procent na 2,68 miliardy USD.  

 

 

15.3.2010 - V hotelnictví se bude nadále propouštět


Podle rozsáhlého průzkumu personální agentury Manpower se bude v České republice ještě nejméně do března tohoto roku víc propouštět než přijímat. Ze všech oborů nejvíce se o svá místa budou podle průzkumu bát lidé zaměstnaní v hotelech a restauracích. Propouštět tu bude o 37 % firem víc, než se chystá lidi nabírat. Majitelé hotelů a restaurací to odůvodňují slovy, že kromě šetřících Čechů, kteří jim přinesli v roce 2009 menší výdělek než v minulosti, je silně zasáhl především úbytek turistů ze zahraničí.

 

 

15.3.2010 - Nejasná autorská práva


Hoteliéři se znovu bouří kvůli nejasnostem při platbách autorských práv za televizní a rozhlasové přijímače. Jak ČTK řekl tajemník Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek, majitelé hotelů neví, kterému svazu poplatky platit, v současné době totiž požadují uzavření smluv tři kolektivní správci, OSA, OAZA a Intergram. Podle zákona mají hoteliéři nárok na jednání jen s jednou organizací. Zmatky v poplatcích vznikly již v roce 2005, kdy tehdejší novela zákona hotely od platby poplatků osvobodila, ačkoliv evropské normy i mezinárodní smlouvy poplatky nařizovaly. Povinnost platit se do českého zákona vrátila až v roce 2008, kdy hotely musely doplatit částky za celé uplynulé tříleté období.

 

 

15.3.2010 - Češi znovu jezdí do lázní


I když vloni přijelo do českých lázní pouze 648 tisíc hostů, což znamená meziroční propad o 4 %, pozitivní výsledek lze nalézt v počtu českých turistů. Ten se s údajem 342 tisíc osob zvýšil, i když pouze o 1 %, oproti loňskému roku. Zahraničních turistů pak přijelo do českých lázní 603 tisíc, což představuje meziroční propad o 9 %, který se projevil ve značných propadech tržeb lázeňských společností. Nejvíce lázeňských hostů přijelo vloni do kraje Karlovarského (373 tisíc hostů), Zlínského (66 tisíc hostů) a Olomouckého (52 tisíc hostů). Zdrojovými zeměmi byly podle Českého statistického úřadu především Německo (177 tisíc turistů) a Rusko (54 tisíc turistů). Překvapivý fakt, že počet českých hostů v českých lázních vloni navzdory krizi přibyl, má své důvody. Do předloňského roku totiž směřovalo velké množství Čechů za relaxačními lázeňskými pobyty na Slovensko, které v důsledku zavedení eura značně podražily. Mnoho Čechů se tak vrátilo zpět do českých lázní, navíc kvůli krizi šetří na zahraničních pobytech.

 

 

15.3.2010 - Systém sítě Wyndham znovu naboural hacker


Mezinárodní hotelová skupina Wyndham Hotels & Resort utrpěla další vážné porušení dat poté, co hacker pronikl do jejich počítačového systému a odcizil jména a platební informace kreditních karet hostů. Hotelový řetězec reagoval okamžitým zablokováním přístupu ke všem těmto informacím a povoláním kvalifikovaného vyšetřovatele z firmy PCI, který navrhl změny a vylepšení ochrany interní sítě hotelů. Na incident byla upozorněna tajná služba a zkompromitovaná čísla karet byla předána k monitorování jejich užívání. Hotel se snažil toto již třetí vniknutí během roku utajit a argumentoval tím, že citlivé identifikační údaje hostů nebyly hotelem drženy, tudíž nebyly součástí ohrožení.

 

 

15.3.2010 - Turisté utratí letos více než loni


Nová studie D. K. Shifflet & Associates zjistila, že průměrně 60 % současných turistů má i v budoucnu v úmyslu cestovat, ať už z důvodů obchodu či dovolené, a to za stejné nebo dokonce vyšší náklady, než tomu bylo v roce 2009. Výzkum, který byl proveden mezi více než 2200 současnými cestovateli, odhalil, že na první polovinu tohoto roku plánují turisté o 25 % obchodních cest a o 20 % dovolených více, než proběhlo ve stejném období roku 2008. Nejenže cestující plánují v roce 2010 více cest, ale hodlají na těchto cestách také utratit více peněz. Pouze 14 % obchodních cestujících a 16 % individuálních turistů plánuje v první polovině tohoto roku utratit méně než loni.

 

 

15.3.2010 - Accor prodal 5 hotelů


V rámci nové strategie oznámila společnost Accor, provozující 18 hotelových řetězců (mimo jiné Sofitel, Novotel, Ibis a Mercure), prodej pěti hotelů ve čtyřech evropských zemích za celkovou sumu 154 milionů eur. Transakce zahrnuje Novotel Muenchen City v Mnichově, římské hotely Novotel la Rustica (149 pokojů) a Mercure Corso Trieste (97 pokojů), dále pak Mercure Zabatova v Bratislavě (175 pokojů) a Pullman Paris La Defense v Paříži (384 pokojů).

 

 

15.3.2010 - InterContinentalům poklesl čistý zisk o 19%


Společnost InterContinental Hotels Group, provozovatel řetězců InterContinental Hotels, Crowne Plaza a Holiday Inn, oznámila pokles čistého zisku za rok 2009 o 214 milionů amerických dolarů, což je zhruba 19 %. Pokles se týká také příjmů, společnost vydělala "pouhých" 1,54 miliardy dolarů, což je také o 19 % méně než v roce 2008. V návaznosti na tento neúspěch klesly o 1,2 % také ceny akcií na londýnské burze. Společnost InterContinental Hotels se obává, že podle všech předpokladů bude i rok 2010 pro ni velkou zkouškou.

 

 

22.3.2010 - Becherovka podporuje Lemond v on-trade


Jan Becher - Karlovarská Becherovka připravil na podporu produktu Lemond promo ve více než 1500 barech a diskotékách. Motto podlinkové akce je "Lemond to rozsvítí". Mechanika proma spočívá v objednání dvou panáků produktu, za které spotřebitel dostane svítící brandovanou skleničku. Cílem akce, která poběží do května, je upevnit pozici Lemondu mezi mladými spotřebiteli do 25 let.

 

 

22.3.2010 - Kuchař z Alcronu je nejlepší v Česku


Kuchařem roku se o víkendu stal Roman Paulus z hotelu Alcron Praha. Ve finále soutěže porazil sedmičku soupeřů a převzal putovní pohár pro mistra svého řemesla.





 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

22.03.2010 - 09:10:02



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 10 plus 4 je
 

REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.