GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 22.05.2018, svátek má Emil
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » INSPIRACE/RESTAURACE

Český trh je rájem fastfoodů. Dalším bude pizza Papa Johns

 

 

 

Do Česka míří osm nových sítí rychlého občerstvení z USA. Stávajícím řetězcům se zde daří a plánují další rozvoj a modernizaci.

 

 

ilustracni foto

 

 

Třetí největší americký řetězec s pizzou Papa Johns má zájem vstoupit na český trh. "Chtěli bychom najít partnera, který by měl v horizontu pěti až sedmi let zájem o otevření 15 až 20 restaurací," řekla HN Erin Snyderová, manažerka pro mezinárodní spolupráci Papa Johns. Očekává, že během šesti až devíti měsíců najdou partnera.


Papa Johns přitom není jediným fastfoodem, který chystá expanzi do Česka. Podnikat zde formou franšízy chce i osm dalších amerických řetězců, jako například Great American Cookies či Marble Slab Creamery.


V Česku se ale daří i stávajícím řetězcům KFC, McDonalds nebo Starbucks. Místo jedné restaurace Burger Kingu v roce 2008 je jich nyní v Česku přes deset. Včera firma otevřela svou 12. pobočku v centru Prahy v novém designu. Restaurací Starbucks lze v Česku navštívit 12, KFC 56, a McDonalds dokonce 88.


Expanze a modernizace


"Rozvoj v Česku odpovídá plánu. Naše podnikání hodnotíme jako velmi úspěšné," říká Drahomíra Jiráková, mluvčí McDonalds. "Česká republika je jedním z našich nejúspěšnějších trhů v Evropě společně s Polskem a Ruskem," uvedl regionální manažer KFC Libor Hubík. I Starbucks si Česko pochvaluje. Většina amerických fastfoodů tak plánuje další rozvoj.


McDonalds chce otevírat 3 až 5 restaurací ročně, ty již fungující bude rekonstruovat a zavádět do nich kavárny. Starbucks má otevřít první pobočku mimo Prahu, a to v Ostravě. V KFC věří, že Česko má potenciál pro dalších 40 a 50 nových restaurací především ve městech nad 100 tisíc obyvatel a u frekventovaných dálnic. Jen letos jich chce otevřít sedm. Starbucks, KFC i McDonalds se shodují, že počty zákazníků i profitabilita rostou. McDonalds uvádí nárůst počtu zákazníků o téměř tři miliony za poslední rok na necelých 62 milionů. V tržbách se to projevilo růstem o 5,2 procenta.


Konkurovat KFC chce druhý největší řetězec kuřecího rychlého občerstvení na světě Churchs Chicken - Texas Chicken. "Na trh ale vstoupíme, až najdeme vhodného partnera," sdělil HN viceprezident firmy pro rozvoj Bill Schreiber. Jeho společnost plánuje nejprve rozjet podnikání v Praze, později se porozhlédne po dalších oblastech. "Počet našich restaurací odhadujeme tak na 25 až 35," vysvětlil. Partnera hledá i síť restaurací s nabídkou mléčných koktejlů Dairy Queen. "Jednáme se skupinou, která má vážný zájem o partnerství v Česku a zřejmě i v sousedních zemích. Rozhovory jsou ale v počáteční fázi," upozornil Amir Kremer, viceprezident pro mezinárodní expanzi sítě. První restaurace tak zřejmě neotevře dříve než za rok.


Lákadla českého trhu


Příznivou situaci na trhu potvrzuje i Jiří Böhm, mluvčí konzultační společnosti PROFIT system franchise services. "Pro zahraniční franšízy je atraktivní stále vyšší koupěschopnost českých zákazníků, vysoká koncentrace nákupních center, velmi hustá dopravní síť a vysoká mobilita obyvatelstva," sdělil HN. Podle něj je český trh dostupnější než trhy v zemích západní Evropy, kde je silnější konkurence a kde nejsou americké fastfoody vždy vnímány pozitivně.


Pro americké firmy je český trh atraktivní i z jiného důvodu. "Mnohé americké značky vnímají Českou republiku jako bránu do střední a východní Evropy, chtějí si zde zřídit své centrum a pronikat na další trhy v tomto regionu," řekla HN Jana Rückerová z obchodního oddělení Velvyslanectví USA v Praze.


Nevýhodou českého trhu jsou však podle řetězců vysoké daně a složitá legislativa v oboru.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Barbora Strnadová, Simone Radačičová
16.02.2012 - 10:28:22

REKLAMA

banner

Nejčtenější články

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

21.06.2010 - Brambory známé i neznámé

Mezi oblíbené přílohy nejenom v našem kraji určitě patří brambory. ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

11.05.2018 - Naši vinaři přivážejí 57 medailí z New Yorku

Moravští a čeští vinaři uspěli na mezinárodní soutěži Great American ...

25.08.2011 - Pavel Tvaroh

Jmenuje se Pavel Tvaroh a je z Meziboří. Najít jeho ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2018 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.