GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 20.04.2024, svátek má Marcela
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » INSPIRACE/RESTAURACE

Otevírá se muzeum, které naučí držet příbor

 

 

Otevira se muzeum, ktere nauci drzet priborMuzeum představí osobnosti i první tištěnou kuchařku. Majitelé zatím zpřístupní jen Síň slávy a pár expozic.

 


Zatímco nyní je celý dům číslo 12 v Jakubské ulici plný dělníků, ještě během března zde otevře expozici první muzeum gastronomie v České republice. Majitelé však zatím zpřístupní jen prostory v prvním patře, celé muzeum se chystají otevřít až v květnu.


Patrně největším lákadlem bude nyní Síň slávy. V té se návštěvníci dozvědí o historii české gastronomie a k vidění bude i několik výtisků kuchařek od Magdaleny Dobromily Rettigové. Muzeum mimo jiné získalo i její úplně první vydání.


Své místo v Síni slávy ale najdou všichni významní kuchaři působící do roku 1989. Tváře moderní gastronomie však výstava nezmiňuje. "Ani zde být nemohou, ještě nepatří do muzea. Navíc mají publicity hodně, hlavně v televizích," vysvětluje Nina Provaan Smetanová, která muzeum buduje s manželem Ladislavem.


Pokud se však budou chtít současní kuchaři v muzeu prezentovat, je pro ně v prvním patře připravena místnost se vzorovou kuchyní.


V Síni slávy kladou zakladatelé důraz i na období socialismu. "Mezi nejvýznamnější gastronomické události tehdy patřily výstavy EXPO v Bruselu a v Montrealu. Československé restaurace tam měly velký úspěch, byly zcela vyprodané. Účast navíc pozvedla naši gastronomii, neboť kuchaři se obohatili o zahraniční zkušenosti, což je vždy potřeba," říká Ladislav Provaan.


Otevření se v březnu dočká ještě expozice o francouzských kuchařích, kteří jsou považováni za zakladatele gastronomie, a také výstava příborů.


Návštěvníkům přiblíží mimo jiné jejich historii. "Například vidlička se poprvé objevila v Byzanci, tehdy ji však používali jen na přidržování při krájení. V době renesance ji Kateřina Medicejská přivezla z Byzance do Itálie. Byl z toho ale poprask. Pro lidi představovala nástroj ďábla, protože měla jen dva zuby," vypráví Smetanová.


Až s příchodem španělské módy, pro kterou jsou typická velká okruží kolem krku, si vydobyla místo u stolu. Držení vidličky v levé ruce a nože v pravé se ujalo ve 20. století. "Věnovat se budeme právě i správnému držení příboru, jelikož u nás ho bohužel nikdo držet neumí. Do budoucna chceme mít i kurzy pro děti," dodává.


V květnu přibude i průřez celou historií gastronomie


Expozice v přízemí, jejíž otevření majitelé plánují 5. května, nabídne průřez historií gastronomie od úplného počátku až po současnost.


Návštěvníci uvidí, jak vařili lidé v pravěku, jak vypadalo tehdejší ohniště nebo jak se tehdy vysušováním na slunci konzervovalo maso.


Majitelé chystají i přehled vývoje kuchyní doplněný mnoha obrázky a také exponáty. "V sekci s barem představíme všechny typy alkoholů. Doplní je vysvětlení, co je destilát a co není, co je bylinný likér a tak dále. Jedna místnost je vyhrazena i pro ukázku kuchyně v období francouzské revoluce, v další lidé navštíví typickou pivnici," láká Ladislav Provaan.


Část věnovaná vínu se zaměří na jeho historii, ale i na rozdíly mezi těmi českými a moravskými. Návštěvníci výstavy zavítají i do typického moravského sklípku.


V létě pak zakladatelé zpřístupní i dvůr, kde budou pořádat například zabijačku či grilovací párty.


V prohnilé místnosti slavní francouzští kuchaři


Prostory pro muzeum hledali tři roky. Loni v květnu se jim konečně podařilo domluvit podnájem v Jakubské ulici v Praze 1.


V přízemí domu dříve bývaly restaurace, v prvním patře kanceláře a byty. "Když jsme přišli, byl objekt úplně vybydlený, v hrozném stavu. Člověk by nevěřil, v čem lidé mohli žít. V místnosti, kde chystáme expozici slavných francouzských kuchařů, bydleli starší lidé. V jednom rohu měli vanu, v druhém sporák a v dalším malý záchod. Podlaha byla vyhnilá, s několika vrstvami linolea," popisuje Ladislav Provaan.


Ten se živí jako architekt a celý profesní život navrhoval hotely. Vytvořil proto i návrh muzea. Jeho manželka, která pochází z gastronomické rodiny a povoláním je výtvarnice, má naopak na starosti shánění fotografií.


Její sestra připravila návrhy textů k expozicím. Ty poté dostali ke kontrole redaktorky gastronomických publikací, historik i další odborníci.


Inspiraci při budování hledají majitelé i v zahraničí, kde již několik muzeí existuje. Od toho v Ženevě chtějí například okoukat přístup k dětem. "Věnují jim celý suterén. Děti tam například vlezou do prolézačky začínající velkými zuby, postupují imitací zažívacího traktu a na konci poté najdou záchůdek," líčí Smetanová nadšeně.


Muzeum má vyzdvihnout pojem kuchařské umění


Exponáty do muzea sbírají manželé od dárců, pár jich i zakoupili. Očekávají ale, že s otevřením se budou lidé sami ozývat.


"V Síni slávy máme například remosku, jelikož se jedná o český vynález ze šedesátých let. Bohužel se nám ale stále nedaří sehnat typ minorka, tak snad se někdo ozve," doufají majitelé, kteří by rádi založením muzea dostali do povědomí pojem umění kuchařské, který je v jiných jazycích běžný.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Matěj Smlsal
13.03.2012 - 10:00:37

REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.