GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 20.11.2018, svátek má Nikola
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » INSPIRACE/RESTAURACE

Nejlepší restaurací světa je Noma v Kodani

 

Nejlepší restaurací světa je Noma v KodaniRestaurace Noma Reného Redzepiho v dánské metropoli Kodaň byla podle neoficiálních informací pro letošek vyhlášena nejlepší restaurací na světě. Na druhé místo vytlačila proslavenou barcelonskou El Bulli, která byla na vrcholu poslední čtyři roky. Třetí místo v žebříčku 50 nejlepších restaurací na světě, který sestavuje britský kulinářský časopis Restaurant Magazine, obsadil The Fat Duck Hestona Blumenthala v Bray v britském hrabství Berkshire. Zatím neoficiální výsledky včera zveřejnil španělský časopis El Mundo.

Noma se v loňském roce umístila na třetím místě. Proslavila se především svou skandinávskou kuchyní, kterou obohacuje o moderní gastronomické postupy. Dánská televize DR1 v květnu 2008 o proslavené restauraci natočila dokumentární film, který si získal v severských zemí velkou oblibu už proto, že dal nahlédnout do zákulisí. Ocenění je hoden také interiér, který vznikl rekonstrukcí starého skladiště.

Do první desítky se podle El Mundo probojovaly čtyři podniky ze Španělska. Kromě El Bulli Ferrána Adria na čtvrtém místě figuruje El Celler de Can Roca v katalánské Gironě. Za ním je Mugaritz v baskické Renteríi a na deváté pozici se ocitl Arzak ze San Sebastiánu rovněž v Baskicku.

Navzdory svému věhlasu a neutuchajícímu zájmu klientů uvažuje šéfkuchař Adria o dočasném uzavření El Bulli, protože prý ročně přichází o půl milionu eur. Známý tvůrce neobvyklých jídel by chtěl mezitím založit nadaci, jež by se věnovala gastronomickému bádání. El Bulli byla otevřena téměř před 50 lety, Adria tam nastoupil jako šéfkuchař v roce 1984. O šest let později se stal jejím spolumajitelem a až doposud každý rok od dubna do října nabízel uzavřené menu, jež se každou sezonu měnilo.

Žebříček padesáti nejlepších restaurací na světě každoročně sestavuje 806 předních odborníků na gastronomii z celého světa.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

27.04.2010 - 13:54:54



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 1 plus 8 je
 

REKLAMA

banner

Nejčtenější články

14.06.2010 - Léto svádí k mámení

I když to venku na léto moc nevypadá, podle kalendáře ...

08.04.2010 - Stát zakázal prodej lihovin ve více než šestilitrovém balení

Vlastní kolek musejí mít nyní také malé "placatice", které dosud ...

04.06.2010 - Jak začít se sushi

Přinášíme osm rad pro všechny kdo se chtějí naučit dělat ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

21.06.2010 - Brambory známé i neznámé

Mezi oblíbené přílohy nejenom v našem kraji určitě patří brambory. ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2018 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.