GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 25.04.2024, svátek má Marek
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » INSPIRACE/RESTAURACE

Opravdové sushi



The Sushi BarThe Sushi Bar
Zborovská 49, Praha 5



Chodit na sushi v Praze mně vždycky přišlo jako objednávat vepřovou s knedlíkem a zelím v severní Indii. Může za to moje teta. První kousek sushi jsem jedla s ní, u jednoho japonského mistra v New Yorku. Cokoliv jsem ochutnala v Česku, se tomu z Manhattanu ani neblížilo. Ryby zavadlé, rýže příliš suchá, řasy tuhé...



Kdo se mě ptal, kam jít na dobré sushi, toho jsem posílala do Londýna. Dneska už vím, že jsem je všechny mohla s klidným svědomím nasměrovat na rozhraní Smíchova a Malé Strany. Právě tady totiž sídlí The Sushi Bar.



Že vás tu nečeká obvyklá česká parodie na sushi, začne být jasné, už když vejdete. Minimalistický interiér lemuje pult, na kterém má kuchař připravené lákavé kusy čerstvých ryb, plátky řas a hranolky nakrájené a nakládané zeleniny.



Jakmile usednete ke stolu, přinese číšník horké vlhké ručníky na otření rukou. Zní to trošku jako začátek rituálu? Tím večeře v The Sushi Baru skutečně jsou. Horký ručník je jeho začátkem a růže na cestu pro každou ženu a zvuk zvonu u dveří, který obsluha rozezní pokaždé, když někdo z hostů odchází, jej uzavírají.



Vraťme se ale v čase na místo, kdy číšník odnáší ručníky. Vzápětí se vrátí a před objednaným jídlem na stůl přináší misky s marinovanou zeleninou a kousky smažené ryby. Maso tuňáka je pevné, objímá ho krusta těstíčka posypaná sezamem.COUVERT



Tahle ukázka místní kuchyně hosty navnadí a ty méně zkušené nechá, aby se spřátelili s jídelními hůlkami. Později už budou trochu zručnosti potřebovat. Kousky smažených hub nebo krevet se z polévky loví ještě snadno, elegantní nabírání dlouhých vaječných nudlí už ale cvik chce. Polévky, stejně jako ostatní jídlo v The Sushi Baru, jsou svým způsobem podobné tamnímu interiéru. Společné je jim slovo pokora. Jsou uctivou a přitom vytříbenou poklonou receptům cizelovaným tradicí. Vše plyne na jedné vlně, obsah misky se prolíná do logického a nenuceného souznění.



Základním pilířem jídelníčku je samozřejmě sushi. Výběr je v každé kategorii sushi bohatý, o čerstvost ryb ale není třeba se bát. Maki sushi, charakteristické válečky zamotané v proužku řasy, tak můžete ochutnat s delikátním masem úhoře, s pevnými kousky tuňáka nebo s lososem okořeněným wasabi.



Na třicet položek najdete v menu na stránce věnované sushi nigiri, tedy válečkům rýže s trochou wasabi a plátky syrové ryby. Vedle marinovaného sledě na talíři přistane mušle svatého Jakuba nebo třeba kaviár z létajících ryb v ostře zelené barvě wasabi. Opulentní je výběr i v případě zbylých dvou druhů sushi, temaki a sashimi.


MAKI SET
Kdo chce vyzkoušet co nejvíc, může si nechat připravit některý ze "setů" servírovaných na úhledných dřevěných konstrukcích. Ty kombinují víc druhů sushi. Pro hosty, kteří se rádi dělí, šéfkuchař připravil ještě jednu ochutnávací variantu: na půvabných dřevěných mísách-lodích zvících přes půl metru jsou servírované porce pro dvě až čtyři osoby. Různé druhy sushi jsou sestaveny do mnohabarevného obrazu, chuťově jsou stejně pestré jako na pohled.



Stejně jako jsou obrazce na lodích poskládané z mnoha kousků, tak řada útržků tvoří celkovou opojnost, kterou návštěva v tomhle podniku vyvolává. Těmi hlavními útržky jsou dokonalé jídlo, nehraná pohostinnost a příjemné prostředí.



Polévky i ostatní jídla jsou uctivou a vytříbenou poklonou receptům cizelovaným tradicí.


YASAI TSUKEMONO MAKI, SAKANA URA MAKI
Hodnocení

****

Nejlepší sushi v Praze



Ceník



Předkrmy 190 - 450 Kč
Hlavní jídla 250 - 3990 Kč
Dezerty 150 - 500 Kč
Drinky ze saké 179 - 232 Kč


Jak hodnotíme


Každá recenze je založena na zážitcích z alespoň tří návštěv dané restaurace. Dozvíte se z ní, co umí šéfkuchař nejlépe, čemu se na menu raději vyhnout, jestli se můžete těšit na vlídné číšníky či stylový interiér. Náklady na recenze hradí Hospodářské noviny, a jsou tedy zcela nezávislé.

* Bídné. Nestojí za návštěvu | ** Přijatelné. Neurazí ani nezaujme | *** Nadprůměr. Stojí za vyzkoušení, ale je třeba počítat s nedostatky | **** Výjimečné. Zjevné přednosti restaurace dají zapomenout na drobné vady | ***** Dokonalé. Tomuto podniku se nedá vytknout vůbec nic.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

reklama:

 

Hlavní strana   Články od nejnovějšího   Aktuálně   Alkoholické nápoje   Pivo   Víno   Nealkoholické nápoje

 

Káva/Čaj  

Potraviny/Kuchyně  

Technologie/Zařízení   

Hotel/Wellness/Spa  

Restaurace/Inspirace  

Podnikání/Užitečné 

 

 

Akční nabídky

Nové výrobky

Publikace •

Recepty

Kalendář akcí

Inzerce •

Databáze dodavatelů Nápoják

                 

        

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Petra Pospěchová
13.01.2010 - 08:19:54



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 5 plus 6 je
 

REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.