GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 26.04.2024, svátek má Oto
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » INSPIRACE/RESTAURACE

Středomořsky za dobrou cenu

 

O dejvické Mirellie mi řekl jeden spřátelený šéfkuchař. Bez jeho doporučení bych se do restaurace s takhle dlouhým jídelním lístkem odvážila jenom stěží. Přes dvě stě položek na menu totiž většinou znamená, že alespoň část surovin čeká na hosty v mrazáku. Mirellie je důkazem toho, že to tak nemusí být vždycky. Rozsáhlost jídelníčku má na svědomí hlavně množství kombinací ne tak velkého množství surovin.

 

 

Mirellie



Úplně první jídlo, které jsem v Mirellii ochutnala, bylo carpaccio z chobotnice. Tenoučké plátky masa na talíři připomínaly průsvitné květy, leskly se olivovým olejem s kousky hrubě namletého pepře. Chobotnice byla dokonale zpracovaná, šťavnaté a chladivé "květy" na jazyce spustily radostný tanec chutí.



Plody moře a ryby jsou v tomhle podniku obecně sázkou na jistotu. Všechno je čerstvé a voní to mořem tak, že zakapávání citronem nebo limetkou tentokrát možná radši vynecháte. Skvělou exkurzí do světa mořských potvor jsou jídla, kde jich šéfkuchař zkombinoval hned několik. Může to být třeba hutná rybí polévka, ve které se kousky lososa, tuňáka a řapíkatého celeru potkávají s velkými škeblemi, nebo filet z okouna pečený s krevetami a mušlemi.



Plody moře či ryby se prolínají jako červená nit skoro celým menu. Z černého sepiového risotta na vás čas od času vykoukne temně zbarvená chobotnička, linguine si můžete dát s krevetami, škeblemi, rybí omáčkou nebo s humrem a cuketou. Rybí předkrmy mají v jídelním lístku dokonce samostatnou sekci.



Mirellie se zkrátka drží konceptu tradiční středomořské kuchyně, ostatně není divu - majitelé restaurace pocházejí z bývalé Jugoslávie. Tohle má Mirellie společné s jiným pražským podnikem, Kogem. A mají společných také několik kuchařů, které Mirellie Kogu přetáhla. Srovnávání se nedá vyhnout ani při pohledu na menu. Řada položek je identická, liší se jen ceny. Zatímco salát z chobotnice v Kogu v Havelské stojí 240 korun, v Mirellii vyjde skoro o stovku levněji. To, co dostanete na talíř se přitom rozhodně neliší množstvím.



Pokud jde o kvalitu, nedá se popsat paušálně. V Mirellie jsem ochutnala těstoviny, co byly příliš slané, i telecí, které měl někdo z pánve sundat dřív, aby maso nepřišlo o značný kus šťavnatosti. Na druhou stranu je tu obstojně zvládnutý rybí repertoár, kopce krémových risott a hutné domácí polévky.


reklama:



Řekla bych, že hlavním lákadlem Mirellie je poměr cena/výkon. Za rozumné peníze tu dostanete čerstvou středomořskou kuchyni a nemusíte se bát, že někde v kuchyni číhají instantní základy nebo polotovary.



Porce jsou v Mirellii gargantuovské, takže se zřejmě neprojíte k dezertům. Což je vlastně dobře. Na část poslední kapitoly v menu se totiž jinak striktně držené pravidlo čerstvosti nevztahuje. Ohřáté čokoládové sufflé je lepivé a k ideálu tohoto jinak královského dezertu má daleko. O moc lepší nejsou ani profiteroly. Mezi sladkým je čestnou a chutnou výjimkou tradiční makedonský dezert bajadera.



Naštěstí stejně dobrý jako tahle výjimka mezi dezerty je v Mirellii servis. Číšníci dokážou namíchat tu správnou směs profesionality, srdečnosti a nenucenosti. Jídlo dostanete rychle i uprostřed poledního frmolu a vždycky se tu cítíte vítaní. Což je stejně příjemné, jako sousto dobře udělané chobotnice.




Hodnocení

***

Čerstvá středomořská kuchyně za rozumné ceny.

Ceník

Předkrmy 75 - 220 Kč
Hlavní jídla 125 - 365 Kč
Dezerty 60 - 80 Kč
Lahve vína 250 - 3100 Kč



Jak hodnotíme

Každá recenze je založena na zážitcích z alespoň tří návštěv dané restaurace. Dozvíte se z ní, co umí šéfkuchař nejlépe, čemu se na menu raději vyhnout, jestli se můžete těšit na vlídné číšníky či stylový interiér. Náklady na recenze hradí Hospodářské noviny, a jsou tedy zcela nezávislé.

* Bídné. Nestojí za návštěvu | ** Přijatelné. Neurazí ani nezaujme | *** Nadprůměr. Stojí za vyzkoušení, ale je třeba počítat s nedostatky | **** Výjimečné. Zjevné přednosti restaurace dají zapomenout na drobné vady | ***** Dokonalé. Tomuto podniku se nedá vytknout vůbec nic.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

reklama:

 

Hlavní strana   Články od nejnovějšího   Aktuálně   Alkoholické nápoje   Pivo   Víno   Nealkoholické nápoje

 

Káva/Čaj  

Potraviny/Kuchyně  

Technologie/Zařízení   

Hotel/Wellness/Spa  

Restaurace/Inspirace  

Podnikání/Užitečné 

 

 

Akční nabídky

Nové výrobky

Publikace •

Recepty

Kalendář akcí

Inzerce •

Databáze dodavatelů Nápoják

                 

 

 

        

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Petra Pospěchová
03.02.2010 - 11:12:17



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 3 plus 3 je
 

REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.