Restaurant Kabul
Karolíny Světlé 14, Praha 1
tel.: 224 235 452
Nejkratší let z Česka do Kábulu trvá třináct hodin a stojí přes třicet tisíc. Jestli si chcete udělat výlet do Afghánistánu levněji a za kratší dobu, stačí sejít z pražského Smetanova nábřeží do přilehlých uliček. Pár metrů čtverečních Afghánistánu se v Praze skrývá za dveřmi domu u kostela Svatého Kříže Menšího, kde visí jednoduchá cedule "Restaurant Kabul".
Střední východ je tady zhmotněn ve všech svých podobách: na zdech visí koberečky se vzory sytých barev, z reproduktorů zní táhlé tóny orientálních drnkacích nástrojů a na provoz od jednoho ze stolů dohlíží majitel Hasib Saleh. Stejně jako on, i všichni číšníci v Kabulu pocházejí ze Středního východu. V nevelkém lokále tak kromě češtiny a angličtiny občas prolétne pár slov v afghánském jazyce dárí.
V dárí je ostatně zčásti psaný i jídelní lístek. A jídla v Kabulu po své domovině nejen znějí, ale i chutnají. Když si objednáte badongane siah, dostanete talíř pokrytý tlustými šťavnatými plátky lilku, které se spodní polovinou koupají v jogurtu ochuceném česnekem a kořením. V podobné úpravě tu mají taky špalky dýně, kadu. Kuchař umí dužniny obou plodin připravit tak, že se na jazyce doslova rozplývají.
K vegetariánským pokrmům se skvěle hodí trojúhelníčky teplého afghánského chleba, který se v Asii často používá k nabírání jídla místo příboru. Touhle jedlou "lžící" si můžete přihrnout třeba taky koftu, aromatické mleté maso s kousky mrkve a cibule, nebo sabzih, špenát připravený s kořením a česnekem.
Jídelní lístek v Kabulu nemá sekci "předkrmy". Zřejmě nejlépe je, velikostí i sytostí, zastoupí právě bezmasá jídla. Když jsme s tímto záměrem poprvé objednávali, číšník si to přebral po svém a přinesl všechno naráz, tedy i masa, která měla být hlavními chody. Když jsme čtyři talíře vměstnali na stůl, došlo nám, že právě takhle si to v Kabulu užijeme nejvíc. Obyčejný oběd tu může být orientální hostinou, při níž každý uždibuje ze všech talířů.
Nejrychleji byly během těchto malých hostin prázdné talíře s plněnými taštičkami, ať už to byly důrazně kořeněné mantu nebo hutnější, zvané ashak, zakryté kousky mletého masa a polévané jogurtem. Těsto taštiček je jednoduché, připravené jenom z mouky, vody a soli a chuť pokrmu dávají teprve ostatní suroviny: červené fazole, hovězí maso, pórek nebo cibule. Výsledek je efektní, jednoduchý a lahodný.
Nekomplikovaně a skvěle umí v Kabulu připravit i maso. Na evropský vkus je možná jehněčí trochu halabala odblaněné a na kuřecím občas zbude fous šlachy, ale jinak jsou místní kebaby excelentní. Kousky masa napíchané na dlouhé jehle jsou šťavnaté a v případě jehněčího mají šmrncovní ovčinový ocas.
Jídlo v Kabulu je stejně pestré jako koberečky, kusy oblečení a obrázky rozvěšené po stěnách. Hosté se sem vracejí znovu a znovu, aby vyzkoušeli všechny chutě a vůně, které se rodí v kuchyni skryté za barem.
A každý z těch, kteří sem přichází znovu, se těší nejen na slanou část hostiny, ale i na tu sladkou.
V Kabulu mají totiž bezkonkurenčně nejlepší baklavu, jaká se dá v Praze ochutnat. V kuchyni ji lehce ohřejí, a na talířku tak oříšky s medem po krajích vytékají z vrstev tenoučkého těsta filo. Většinou to netrvá moc dlouho. Tahle skvostná sladká lahůdka zmizí rychle i ve zdánlivě plném žaludku.
Jídla v kabulu po své domovině nejen znějí, ale i chutnají.
Hodnocení
***
Lahodné a autentické orientální jídlo
MEZITITULEK: Ceník
Hlavní jídla 70 - 250 Kč
Dezerty 50 - 60 Kč
Lahve vína 220 - 800 Kč
Zdroj: www.ihned.cz
Hlavní strana | Články od nejnovějšího | Aktuálně | Alkoholické nápoje | Pivo | Víno | Nealkoholické nápoje |
Potraviny/Kuchyně | Hotel/Wellness/Spa |
Nové výrobky • | Recepty • |
Inzerce • |
Databáze dodavatelů • | Nápoják • |
Autor: Petra Pospěchová
10.02.2010 - 08:30:14
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...