GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 23.04.2024, svátek má Vojtěch
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » INSPIRACE/RESTAURACE

Praha-Kábul zpáteční



Restaurant KabulRestaurant Kabul
Karolíny Světlé 14, Praha 1
tel.: 224 235 452


Nejkratší let z Česka do Kábulu trvá třináct hodin a stojí přes třicet tisíc. Jestli si chcete udělat výlet do Afghánistánu levněji a za kratší dobu, stačí sejít z pražského Smetanova nábřeží do přilehlých uliček. Pár metrů čtverečních Afghánistánu se v Praze skrývá za dveřmi domu u kostela Svatého Kříže Menšího, kde visí jednoduchá cedule "Restaurant Kabul".



Střední východ je tady zhmotněn ve všech svých podobách: na zdech visí koberečky se vzory sytých barev, z reproduktorů zní táhlé tóny orientálních drnkacích nástrojů a na provoz od jednoho ze stolů dohlíží majitel Hasib Saleh. Stejně jako on, i všichni číšníci v Kabulu pocházejí ze Středního východu. V nevelkém lokále tak kromě češtiny a angličtiny občas prolétne pár slov v afghánském jazyce dárí.



V dárí je ostatně zčásti psaný i jídelní lístek. A jídla v Kabulu po své domovině nejen znějí, ale i chutnají. Když si objednáte badongane siah, dostanete talíř pokrytý tlustými šťavnatými plátky lilku, které se spodní polovinou koupají v jogurtu ochuceném česnekem a kořením. V podobné úpravě tu mají taky špalky dýně, kadu. Kuchař umí dužniny obou plodin připravit tak, že se na jazyce doslova rozplývají.Restaurant Kabul



K vegetariánským pokrmům se skvěle hodí trojúhelníčky teplého afghánského chleba, který se v Asii často používá k nabírání jídla místo příboru. Touhle jedlou "lžící" si můžete přihrnout třeba taky koftu, aromatické mleté maso s kousky mrkve a cibule, nebo sabzih, špenát připravený s kořením a česnekem.



Jídelní lístek v Kabulu nemá sekci "předkrmy". Zřejmě nejlépe je, velikostí i sytostí, zastoupí právě bezmasá jídla. Když jsme s tímto záměrem poprvé objednávali, číšník si to přebral po svém a přinesl všechno naráz, tedy i masa, která měla být hlavními chody. Když jsme čtyři talíře vměstnali na stůl, došlo nám, že právě takhle si to v Kabulu užijeme nejvíc. Obyčejný oběd tu může být orientální hostinou, při níž každý uždibuje ze všech talířů.



Nejrychleji byly během těchto malých hostin prázdné talíře s plněnými taštičkami, ať už to byly důrazně kořeněné mantu nebo hutnější, zvané ashak, zakryté kousky mletého masa a polévané jogurtem. Těsto taštiček je jednoduché, připravené jenom z mouky, vody a soli a chuť pokrmu dávají teprve ostatní suroviny: červené fazole, hovězí maso, pórek nebo cibule. Výsledek je efektní, jednoduchý a lahodný.



Restaurant KabulNekomplikovaně a skvěle umí v Kabulu připravit i maso. Na evropský vkus je možná jehněčí trochu halabala odblaněné a na kuřecím občas zbude fous šlachy, ale jinak jsou místní kebaby excelentní. Kousky masa napíchané na dlouhé jehle jsou šťavnaté a v případě jehněčího mají šmrncovní ovčinový ocas.



Jídlo v Kabulu je stejně pestré jako koberečky, kusy oblečení a obrázky rozvěšené po stěnách. Hosté se sem vracejí znovu a znovu, aby vyzkoušeli všechny chutě a vůně, které se rodí v kuchyni skryté za barem.



A každý z těch, kteří sem přichází znovu, se těší nejen na slanou část hostiny, ale i na tu sladkou.
V Kabulu mají totiž bezkonkurenčně nejlepší baklavu, jaká se dá v Praze ochutnat. V kuchyni ji lehce ohřejí, a na talířku tak oříšky s medem po krajích vytékají z vrstev tenoučkého těsta filo. Většinou to netrvá moc dlouho. Tahle skvostná sladká lahůdka zmizí rychle i ve zdánlivě plném žaludku.



Jídla v kabulu po své domovině nejen znějí, ale i chutnají.

Hodnocení

***

Lahodné a autentické orientální jídlo

MEZITITULEK: Ceník
Hlavní jídla 70 - 250 Kč
Dezerty 50 - 60 Kč
Lahve vína 220 - 800 Kč

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

reklama:

 

Hlavní strana   Články od nejnovějšího   Aktuálně   Alkoholické nápoje   Pivo   Víno   Nealkoholické nápoje

 

Káva/Čaj  

Potraviny/Kuchyně  

Technologie/Zařízení   

Hotel/Wellness/Spa  

Restaurace/Inspirace  

Podnikání/Užitečné 

 

 

Akční nabídky

Nové výrobky

Publikace •

Recepty

Kalendář akcí

Inzerce •

Databáze dodavatelů Nápoják

                 

 

 

        

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Petra Pospěchová
10.02.2010 - 08:30:14



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 3 plus 1 je
 

REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.