GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 20.04.2024, svátek má Marcela
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » INSPIRACE/RESTAURACE

Čím topit v grilu

 

 

Cím topit v grilu, foto: flickr.comKlasické dřevěné uhlí dává ideální "měkké" teplo, porézní lávové kameny se obtížně čistí.

 


Je libo křupavou grilovanou zeleninu nebo voňavý stejk? Nabídka grilů na trhu je tak široká, že si z ní vybere majitel luxusní zahrady i skromné terasy. Který z nich vybrat?


Základní volbou, kterou musíte udělat, když si vybíráte nový gril, je rozhodnout se, čím se v něm bude topit. Čemu tedy dát přednost? Dřevěnému uhlí? Plynu? Lávovým kamenům? Nebo elektrickému proudu?


Dřevěné uhlí: měkké teplo masu svědčí


Klasikou (a to nejen českou) je dřevěné uhlí. Podle šéfkuchaře Dalibora Navrátila, který se v Pražském kulinářském institutu specializuje právě na grilování, je to ideální varianta. A nejen proto, že na rozdíl od plynových nebo velkých elektrických grilů jsou grily na dřevěné uhlí jednodušší a tedy i levnější.


Teplo, které dřevěné uhlíky vydávají, je totiž na rozdíl od tepla produkovaného elektrickou spirálou nebo plynovým hořákem odborníky označované jako "měkké" nebo "vlhké". A to grilovaným pokrmům svědčí.


Jejich jedinou nevýhodou je proto obtížnější manipulace a také obsluha. Už jen odpověď na základní otázky typu "Jak dlouho před začátkem party gril rozpálit?" nebo "Jak poznat, že je teplota už dostatečná?" chce trochu cviku.


Jak zní praktické rady pro úplné začátečníky? Uhlíky mají ideální teplotu, když se rozžhaví po celém obvodu ve chvíli, kdy do nich fouknete. Do tohoto stavu se bez problémů dostanou už po půl hodině - tedy pokud použijete pro jejich zapálení rozpalovač. No a pak už jen stačí nenechat je vyhasnout a sem tam trochu přisypat. Nic složitého to tedy není. Ovšem při grilování dejte pozor, aby uhlíky jen doutnaly a nehořely. Černá "kůrka", která na přímém ohni vzniká, určitě nepatří do zdravého jídelníčku.


Jaký model zvolit? Záleží jen na tom, jak velkou částku chcete investovat, ale základní funkci - tedy grilování - splní každý. Populární jsou v poslední době malé přenosné grily na dřevěné uhlí určené pro terasy a balkony.


Plyn: Komfort především


U plynového grilu není třeba takové maličkosti vůbec řešit. Jeho výhodou je především snadné regulování teploty a čistý provoz. "Nemusím gril pracně rozpálit ani během večera nemusím myslet na to, aby uhlíky úplně nevyhasly ani vymetat popel," říká o svých zkušenostech s plynovým grilem Marek Nováček z Prahy. "Gril na dřevěné uhlí není špatný, není to ale takový komfort." Chce to ovšem vybrat takový model, u něhož hořák není přímo pod roštem, ale až pod kovovou mezivrstvou, která vznikající teplo rozptyluje. V opačném případě by snaha dopřát si šťavnatý stejk byla už od počátku pravděpodobně odsouzena k nezdaru. Takových grilů je ovšem naprostá většina, takže sáhnout úplně vedle není až tak snadné.


Řada lidí ovšem podle Dalibora Navrátila přece jen dělá jednu chybu, a to při výběru paliva l: "Správný plyn je propan, ne propan-butan, při jehož spalování vznikají některé nepříjemné zplodiny."


Elektřina: na léto i zimu


Ideální variantou pro malé terasy a také pro ty, kdo chtějí grilovat nejen přes léto, ale po celý rok - třeba na jídelním stole, jsou přenosné grily. Velmi často jde o elektrické modely. Pokud je možné takový gril použít jako kontaktní (gril má dvě ploténky, které se dají nastavit proti sobě a grilovat tak maso z obou stran) a zároveň jej rozložit pro klasické grilování, je to samozřejmě velké plus.


Požitek z letního grilování v menším měřítku docela dobře poskytnou i malé multifunkční přístroje. Jejich primární funkcí je především výroba sendvičů, ale díky výměnným plotýnkám se na nich dá stejně dobře na terase ugrilovat stejk. A stejně dobře poslouží při občasném použití jako oblíbený kontaktní gril. Dají se pořídit velké pojízdné elektrické grily, na kterých se dá připravit pohoštění pro větší společnost. Pokročilé modely takových velkých elektrických grilů nabízejí podobný komfort jako vyspělé horkovzdušné trouby.


Lávové kameny? Raději ne


Na chuť pokrmu ale zvolené palivo na rozdíl od obecného mínění žádný podstatný vliv nemá. Záleží tedy jen a jen na vašich preferencích. Jediná varianta grilu, které by se Dalibor Navrátil doporučoval vyhnout, jsou grily s lávovými kameny.


"Je to velmi porézní materiál. Když při grilování odkapává tuk, dostane se do drobných otvůrků v lávových kamenech," vysvětluje Dalibor Navrátil. "Proto by se měly v ideálním případě před každým grilováním dvě hodiny vyvařovat. Ale kdo to doopravdy dělá?" Při grilování se pak pozůstatky starého tuku z kamenů uvolňují.


Lepší vybavení, více chutí


U grilování to ale nemusí končit. Řada modelů umožňuje vedle této základní přípravy pokrmy uvnitř také udit nebo péci. Prostřídat obligátní stejkové menu čerstvě zauzenou rybou nebo právě dopečeným štrúdlem z letních jablíček není rozhodně k zahození.


Gril, který tohle umí, musí mít pokličku (tou disponují všechny dražší modely) a především v něm musí být možné maso ohřívat nejen ze spodu, zpod roštu, ale také nepřímo - ze stran.


Grily na dřevěné uhlí mívají speciální košíčky na palivo, které se v případě potřeby mohou umístit na úroveň roštu. Tip pro každého, kdo by chtěl v grilu udit: kromě dřevěného uhlí použijte i dřevěnou štěpku, pokud bude z voňavého dřeva, je to ideální. Tak jako dřevěné uhlí se dá i toto palivo zakoupit už hotové, i když na poslední chvíli u benzínové pumpy jej pravděpodobně neseženete.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Radka Hrdinová, foto: flickr.com
13.07.2011 - 09:36:16

REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.