GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 20.04.2024, svátek má Marcela
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » INSPIRACE/RESTAURACE

Slavná El Bulli končí, její šéf vydělá jinde

 

 

Ferran Adriá Nejlepší restaurace světa mívala ztrátu kolem 500 tisíc eur ročně. Legendární šéfkuchař Adriá založí nadaci a bude učit na Harvardu.

 


Kdo nesehnal rezervaci do posledního pátku v červenci, nezíská ji už nikdy. Obava mnoha labužníků se naplnila. Zakladatel molekulární gastronomie šéfkuchař Ferran Adriá zavírá nejlepší restauraci světa, El Bulli ve španělském Roses.


Končí o víkendu, 31. července, ale milovníci "haute cuisine" a food kritici truchlí na stránkách světového tisku už týdny.


"Už mě unavilo odmítat zájemce. Měníme se a jdeme dál. Chci se zlepšovat, vymýšlet nové věci," uklidňuje ale své obdivovatele Adriá, považovaný v oboru za umělce. A slibuje ukázat za dva roky světu opět něco nového.


Jeho restaurace udivovala novátorským zpracováním pokrmů, za použití tekutého dusíku, centrifug či přidáváním látek rozkládajících strukturu suroviny.


"Ochutnávkové" menu až o padesáti chodech bývalo složené z miniporcí (parmezán ve tvaru špaget, mrkev v podobě pěny či jablečný kaviár) a stálo 250 eur.


Podle Adrii se podnik nezavírá proto, že by měl nouzi o zákazníky - o rezervaci se jich ročně hlásily až dva miliony -, ani kvůli půlmilionové ztrátě, kterou majiteli způsoboval každý rok. Adriá dotoval restauraci ze zisků své značky prodávané jinde.


Chudý nezůstane ani po zavření El Bulli. V Barceloně otevřel nový tapas bar, v červnu se upsal potravinářské firmě PepsiCo, pro kterou bude vymýšlet nové postupy a chuti, a na Harvardské univerzitě povede kurz s názvem "Jak se stát kreativním tvůrcem".


"Nechci nechat na holičkách svůj tým ani španělskou kuchyni. Naší výzvou zůstává tvořivost," řekl ale už dříve listu El País muž, kterého časopis Gourmet označil za "Salvadora Dalího kuchyně".


Avantgardní podnik změní na neziskovou nadaci, která bude hledat nové talenty a postupy. V prostorách restaurace za dva roky otevře "think tank gastronomické kreativity". Každý rok nabídne kolem dvaceti stipendií.


Adriá chystá i jistý bestseller - začne pracovat na knize, v níž svět srozumitelnou formou seznámí s tajemstvím specialit, které až doposud servíroval jen pro hosty u patnácti stolů svého podniku. Podnikat chce i na internetu. Vydělat dá nakonec i americkému Hollywoodu, který o jeho právě zavírané restauraci natočí film s rozpočtem čtyřicet milionů dolarů.


"Budou se tam mísit fakta s fikcí," konstatuje Adriá.

 

Ztrátová legenda


Nejlepší na světě

Jídlo v restauraci El Bulli, skládající se obvykle z několika desítek chodů, stálo 250 eur a bylo připravováno neobvyklými postupy. Pětkrát byla restaurace zvolena za nejlepší na světě a časopis Time jmenoval šéfkuchaře Adriu mezi stovkou nejvlivnějších lidí světa.


Loterie o večeři

Do restaurace se mohl host dostat jen velmi těžko, rezervace bylo nutné posílat několik měsíců dopředu. Každý rok jich Adriá vybral osm tisíc prostřednictvím loterie. Restaurace byla navíc otevřena jen šest měsíců v roce a její legendu přiživovaly neustálé spekulace o chystaném zavření. O šéfkuchaři nyní vznikne film, sám chce řídit kulinářskou nadaci.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Lucie Beranová
27.07.2011 - 20:37:35

REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.