GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 25.04.2024, svátek má Marek
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » INSPIRACE/RESTAURACE

Čech, jenž vařil prezidentovi i králi, teď cílí na Michelina

 

 

Allegro restaurant PrahaŠéfkuchař Richard Fuchs je prvním Čechem, který bude řídit jedinou zdejší michelinskou restauraci.

 


Šéfkuchař Richard Fuchs, který od letošního října povede jedinou tuzemskou restauraci s michelinskou hvězdičkou, má reálnou šanci stát se prvním Čechem, který toto prestižní ocenění získá na domácí půdě.


Pavel Pospíšil, dosud jediný Čech, který hvězdičku obdržel, ji získal pro restauraci Merkurius v německém Baden-Badenu. Praze ji zase přinesl Ital Andrea Accordi. Právě po něm Fuchs převezme michelinskou restauraci Allegro.


Richard Fuchs patří mezi tuzemské šéfkuchařské hvězdy. Jeho kuchyně je typická elegantními a nekomplikovanými kompozicemi ze špičkových surovin. Má za sebou angažmá v pražské restauraci Monastery, předtím vařil ve špičkových restauracích v Egyptě.


Než se vydal na sever Afriky, pracoval Fuchs právě v Allegru, tehdy ještě pod vedením Accordiho předchůdce, respektovaného Vita Mollicy. "Nastoupil jsem k němu se zkušeností z Hiltonu a krátké stáže v Itálii. Vito byl první, kdo nám ukázal, co je to respekt k surovinám," vzpomíná dnes Fuchs na rok 2000, kdy v Allegru začínal.


Byl to právě Mollica, který v českém kuchaři probudil zájem o regionální potraviny. Dnes je Fuchs mistrem ve vyhledávání špičkových ingrediencí v zapadlých koutech Česka. Špek si nechává vozit z Hory Sv. Šebestiána, zvěřinu z Křivoklátska, med divokých včel od Karlových Varů. Těžko potkáte někoho, kdo by o každé ze surovin dokázal mluvit s takovou vášní jako on. "Já jsem patriot. Myslím, že české věci mají dostat prostor.Je to otázka respektu ke středoevropské tradici," říká Fuchs, proč tak rád připravuje moderní interpretace klasických českých receptů - třeba králíka na slanině, srnčí s kapustou nebo bramboračku s houbami.


Fuchs má však také slabost pro italskou kuchyni. Té se nejvíc věnoval během dvou let v Egyptě, kdy v arabštině, kterou během půl roku zvládl, dirigoval přípravy banketů pro dvě tisícovky lidí. "V Alexandrii jsme často vařili pro tehdejšího prezidenta Mubáraka nebo jordánskou královskou rodinu. V Alexandrii jsou populární plody moře či ryby, oni je vždy chtěli upravené po italsku. Milují italskou kuchyni," vysvětluje Fuchs, pro něhož bude návrat do Allegra také návratem k italské kuchyni. Právě ta vždy byla základem zdejšího menu. Nový šéfkuchař Allegra doufá, že v novém konceptu restaurace, na jehož přípravě se nyní podílí, se setká italská kuchyně s kvalitními surovinami včetně těch tuzemských.


Restaurace Allegro bude od listopadu kvůli přestavbě tři měsíce zavřená a je pravděpodobné, že po změně konceptu nestihne v nové podobě michelinskou hvězdičku obhájit. Uzávěrka michelinského bedekru je již v lednu 2012.


Richard Fuchs se případné ztráty neděsí. "Dobré věci potřebují čas. Hvězdička je zavazující a důležitá, ale v první řadě jde o dobré jídlo a spokojené hosty," krčí rameny světlovlasý kliďas, pro něhož stereotyp, že každý šéfkuchař je cholerik a excentrik, neplatí ani v nejmenším.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Petra Pospěchová
02.09.2011 - 10:03:16

REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.