GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 20.04.2024, svátek má Marcela
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » INSPIRACE/RESTAURACE

Valašská špička

 

 

Restaurace Kohutka

Restaurace Kohútka
Nový Hrozenkov 241
e-mail: info@kohutka.cz
tel.: 571 451 790 790
www.kohutka.cz


Lokální speciality mají jednu velkou výhodu: když si je v restauraci objednáte, rapidně snižujete riziko, že vám na stole přistane nějaká instantní hrůza. Úchylák, který by zkoušel prodávat práškový základ na kaldoun, zadělávané dršťky nebo pohankový kontrabáš, se podle všeho ještě nenarodil. Možná to nějakého agilního agenta z Vitany napadlo, ale měnit v prášek něco, co se bude prodávat jenom na rozloze dvou okresů, by se asi nevyplatilo.


Beze strachu si takhle můžete třeba u nás na Valachách objednat kyselicu. Chutnala jsem tuhle polévku v desítkách variant v hospodách v celém pásu kolem slovenské hranice a na vyslovený děs jsem prostě nenarazila. Jasně, že v rychloobrátkovém podniku na hlavním tahu přes Lidečko v ní neplavala kolečka klobás od nejlepšího uzenáře z okolí, ale pořád to byla velmi slušná domácí polévka.


Regionální recepty vám prostě v drtivé většině případů zajistí aspoň lehce nadprůměrný kulinářský zážitek i v obyčejné hospodě. A komu tohle nestačí, ať se ptá místních. Právě ti ho pošlou na místo, kde dostane dané jídlo v tom nejdokonalejším provedení. Dost často vás nasměrují na úplný konec světa, někam, kde končí silnice a kde dávají lišky dobrou noc. Případně vlci, jak je tomu v případě horské restaurace Kohútka.


Kohútku najdete přímo na hřebenu Javorníků, na česko-slovenské hranici. Ze severozápadu k ní vede silnička od Nového Hrozenkova, z jihovýchodu od Lazů pod Makytou. Já jsem se tam po silnici nikdy nedostala, na to jsou v okolí moc hezké turistické a běžkařské trasy.


Cesty se na hřebeni sbíhají k velké dřevěné chatě, odkud je směrem do Česka výhled na Hostýnské vrchy a na druhou stranu až k Malé Fatře. Interiér Kohútky je stejně dřevěný jako vnějšek a mezi masivními dřevěnými stoly se proplétá personál, ke kterému léta chovám respekt. I o zimních polednech, kdy je v lokále zaplněné každičké místo a fronta hladových čekatelů se tísní v předsíni, zvládají číšníci nosit jídlo v rozumných intervalech a při tom se ještě usmívat.


Jídelní lístek na Kohútce nabízí celkem širokou škálu pokrmů, většina hostů ale vybírá z krátkého oddílu nazvaného "Domácí kuchyně naší babičky". Ať to byla, čí babička chtěla, předala know-how zkušené hospodyně dokonale. Každé z těch pěti babičkovských jídel, co si na Kohútce můžete dát, je skvělou ukázkou poctivé domácí kuchyně. Dozlatova upečený vepřový vrabec bývá přelitý hustou šťávou, co voní po cibuli a česneku, guláš mají správně pálivý a vydatná porce halušek čerstvě vytažených z hrnce je promíchaná s hrudkovitou bačovskou brynzou a korunovaná drobnými škvarky.


Skutečné perly najdete na Kohútce i mezi polévkami, absolutně velkolepá je místní kyselica. Doma naložené zelí, řádný přídavek zakysané smetany a místo klobásy voňavé kousky uzeného - tahle polévka patří ve své kategorii k nejlepším v okruhu několika desítek kilometrů. No a pak je tu ještě sladké. Kdo si jednou dal dokonale vykynuté kohútkovské knedlíky s tvarohem, borůvkami a čepicí šlehačky, bude mít nad každými jinými pocit, že jim něco chybí.


Ostatní jídla, co na Kohútce vaří, taky nejsou špatná, ale když se rozhodnete pro některé z těch babičkovských, přistane vám na talíři skutečně první liga. Vzato michelinským hodnocením: Kohútka stojí minimálně za zajížďku, ne-li za samostatný výlet.


Hosté si vybírají z menu "domácí kuchyně naší babičky".


Hodnocení


***1/2


Poctivě udělané regionální speciality.


Ceník


Polévky 28 - 34 Kč
Hlavní jídla 82 - 239 Kč
Dezerty 18 - 62 Kč
Panák slivovice 35 - 36 Kč


Jak hodnotíme


Každá recenze je založena na zážitcích z alespoň tří návštěv dané restaurace. Dozvíte se z ní, co umí šéfkuchař nejlépe, čemu se na menu raději vyhnout, jestli se můžete těšit na vlídné číšníky či stylový interiér. Náklady na recenze hradí Hospodářské noviny, a jsou tedy zcela nezávislé.


* Bídné. Nestojí za návštěvu | ** Přijatelné. Neurazí ani nezaujme | *** Nadprůměr. Stojí za vyzkoušení, ale je třeba počítat s nedostatky | **** Výjimečné. Zjevné přednosti restaurace dají zapomenout na drobné vady | ***** Dokonalé. Tomuto podniku se nedá vytknout vůbec nic.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Petra Pospěchová
01.12.2010 - 10:31:25

REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.