GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 19.04.2024, svátek má Rostislav
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » BAR

Bacardi boj za svobodu

 

Bacardi boj za svoboduRodina Bacardi měla vždy silný vztah ke Kubě a dodnes je pyšná na své kubánské kořeny. Důkazem toho je aktivní podpora boje za nezávislost a od poloviny minulého století za demokracii a dodržování základních lidských práv, které jsou dlouhodobě potlačovány tamním komunistickým režimem. V České republice se Bacardi rozhodlo podpořit akci, Večer, kdy Kubánec nemlčel, organizovanou Člověkem v tísni. Ta se uskutečnila ve středu 17. března v Praze a podpořila ji také řada českých umělců, jako jsou Bára Basiková, Sandra Nováková, Matěj Ruppert nebo Tomáš Klus.

 

Společnost Bacardi již za svého působení na Kubě na přelomu 19. a 20. století aktivně podporovala boj tamních obyvatel za nezávislost na Španělsku. Ve dvacátém století byla společnost Bacardi jedním z klíčových exportérů a zajišťovala tak nemalé příjmy do státní pokladny a práci pro tisíce obyvatel. S nástupem Fidela Castra se však postavení Bacardi na Kubě velmi rychle změnilo, veškerý majetek rodiny na Kubě byl znárodněn, a to bez jakékoli finanční kompenzace. Společnost již v době převratu měla pobočky i mimo území Kuby a díky tomu tak mohla být výroba zachována i po kubánské konfiskaci. Bacardi stálo u zrodu barmanské mixologie - bylo totiž rumem, se kterým pracovala kubánská barmanská škola Club de Cantineros a díky tomu stálo u zrodu legendárních koktejlů, jako je Bacardi Mojito, Bacardi Cuba Libre, Bacardi Piňa Colada nebo Bacardi Daiquirí.Bacardi boj za svobodu

 

Společnost Bacardi již řadu let aktivně podporuje kubánské politické aktivisty, kteří od počátku šedesátých let minulého století upozorňují na nedodržování základních lidských práv a svobod, cenzuru a věznění nevinných. Z tohoto důvodu se Bacardi rozhodlo podpořit také akci nazvanou Večer, kdy Kubánec nemlčel, kterou v Praze 17. března pořádal Člověk v tísni. Jejím cílem bylo připomenutí masivního zatýkání disidentů na Kubě, jenž bývá označováno za tzv. Černé kubánské jaro. Tento happening započal pochodem na podporu Damas de Blanco (kubánských žen tamních politických vězňů) od pasáže Lucerna do divadla Archa. V jeho prostorách následně proběhla projekce filmu Pod kubánským nebem od režiséra Carlose Montanera. Tento snímek nabízí bližší pohled na problematiku pracovních a lidských práv na Kubě. Po skončení filmu následoval přípitek legendárním Bacardi Cuba Libre (pozn. „Cuba Libre" v překladu znamená „osvoboďte Kubu"). Do divadla Archa přišly akci podpořit také známé osobnosti, mezi nimiž nechyběli Sandra Nováková, Bára Basiková, Matěj Ruppert, Tomáš Klus a další. Přítomní hosté si během večera mohli vychutnat, kromě klasických koktejlů, také nevšední malinové mojito, jehož nezbytnou součástí je nové Bacardi Razz.

 

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

reklama:

 

Hlavní strana   Články od nejnovějšího   Aktuálně   Alkoholické nápoje   Pivo   Víno   Nealkoholické nápoje

 

Káva/Čaj  

Potraviny/Kuchyně  

Technologie/Zařízení   

Hotel/Wellness/Spa  

Restaurace/Inspirace  

Podnikání/Užitečné 

 

 

Akční nabídky

Nové výrobky

Publikace •

Recepty

Kalendář akcí

Inzerce •

Databáze dodavatelů Nápoják

                 

 

 

        

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

18.03.2010 - 14:11:00



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 1 plus 8 je
 

REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.