GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 18.11.2018, svátek má Romana
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » BAR

Tito Cordero

 

 


Tito CorderoVystudoval jsem chemii. A pak pracoval v petrochemickém průmyslu. Když jsem se zamiloval do své ženy a odstěhoval se do venezuelské provincie Lara, dostal jsem práci v tamní destilerii, která je u městečka La Miele, což v překladu znamená "med". Jsem tam už 24 let.


K mistrovství se musíte propít. Na zkušenosti záleží při míchání rumů tak ze šedesáti procent, čtyřicet procent je věc talentu. Pokud chcete rozeznávat jemné rozdíly v chutích, objevovat ve stařeném rumu tóny vanilky či tabáku, musíte se nápoji věnovat každodenně a ochutnávat.


Zrání rumu mi připomíná muže. Ty velmi mladé mají čistou, jakoby neposkvrněnou chuť, ty vyzrálé jsou zase jako člověk, který už v životě nabral zkušenosti. Pokud pracujete s lehkým a jemným základem, nemá smysl nechat jej zrát déle než dva roky. Těžším rumům prospěje šest až osm let v sudu, ve vzácných případech má smysl jít ještě výš. Řekl bych, že v tropických podmínkách se jakýkoliv rum dostane na vrchol svých možností po dvanácti, nejvýše třinácti letech.


Věk je u rumu zavádějící veličina. V horkém tropickém podnebí probíhá zrání jinak než třeba v Evropě, hlavně rychleji, a destilát se více odpařuje. Čistě dvacetiletý rum tedy prakticky nelze vyrobit, protože by se za tak dlouhou dobu kompletně vypařil. Proto v naší firmě nehrajeme na extrémní doby zrání.


Pro chuť jsou důležité sudy, ve kterých rum zraje. Základ pro naši pýchu, silný sedmačtyřicetiprocentní rum Diplomático Ambassador, nejprve stráví dvanáct let v sudech po bourbonu a později ještě dva roky ve španělských soudcích od sherry Pedro Ximenez.


Není žádný hřích, když mladý rum přidáte do míchaných nápojů. U starších, chuťově bohatších verzí by však míchání nemělo připadat v úvahu. Oříškem je z tohoto pohledu led. Musíte si uvědomit, že jinak se alkohol konzumuje v podnebí střední Evropy a jinak u rovníku. Pokud si v horku nedáte do skleničky trošku ledu, moc toho nevypijete.


Na letošním ročníku soutěže The Golden Rum Barrel, která se koná v Londýně, zvítězil Tito Cordero v prestižní kategorii Best Master Distiller. V listopadu v Praze představil své nové dílo - rum Diplomático Ambassador Selection.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Petra Pospěchová
09.12.2011 - 09:30:09

REKLAMA

banner

Nejčtenější články

14.06.2010 - Léto svádí k mámení

I když to venku na léto moc nevypadá, podle kalendáře ...

08.04.2010 - Stát zakázal prodej lihovin ve více než šestilitrovém balení

Vlastní kolek musejí mít nyní také malé "placatice", které dosud ...

04.06.2010 - Jak začít se sushi

Přinášíme osm rad pro všechny kdo se chtějí naučit dělat ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

21.06.2010 - Brambory známé i neznámé

Mezi oblíbené přílohy nejenom v našem kraji určitě patří brambory. ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2018 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.