Vystudoval jsem chemii. A pak pracoval v petrochemickém průmyslu. Když jsem se zamiloval do své ženy a odstěhoval se do venezuelské provincie Lara, dostal jsem práci v tamní destilerii, která je u městečka La Miele, což v překladu znamená "med". Jsem tam už 24 let.
K mistrovství se musíte propít. Na zkušenosti záleží při míchání rumů tak ze šedesáti procent, čtyřicet procent je věc talentu. Pokud chcete rozeznávat jemné rozdíly v chutích, objevovat ve stařeném rumu tóny vanilky či tabáku, musíte se nápoji věnovat každodenně a ochutnávat.
Zrání rumu mi připomíná muže. Ty velmi mladé mají čistou, jakoby neposkvrněnou chuť, ty vyzrálé jsou zase jako člověk, který už v životě nabral zkušenosti. Pokud pracujete s lehkým a jemným základem, nemá smysl nechat jej zrát déle než dva roky. Těžším rumům prospěje šest až osm let v sudu, ve vzácných případech má smysl jít ještě výš. Řekl bych, že v tropických podmínkách se jakýkoliv rum dostane na vrchol svých možností po dvanácti, nejvýše třinácti letech.
Věk je u rumu zavádějící veličina. V horkém tropickém podnebí probíhá zrání jinak než třeba v Evropě, hlavně rychleji, a destilát se více odpařuje. Čistě dvacetiletý rum tedy prakticky nelze vyrobit, protože by se za tak dlouhou dobu kompletně vypařil. Proto v naší firmě nehrajeme na extrémní doby zrání.
Pro chuť jsou důležité sudy, ve kterých rum zraje. Základ pro naši pýchu, silný sedmačtyřicetiprocentní rum Diplomático Ambassador, nejprve stráví dvanáct let v sudech po bourbonu a později ještě dva roky ve španělských soudcích od sherry Pedro Ximenez.
Není žádný hřích, když mladý rum přidáte do míchaných nápojů. U starších, chuťově bohatších verzí by však míchání nemělo připadat v úvahu. Oříškem je z tohoto pohledu led. Musíte si uvědomit, že jinak se alkohol konzumuje v podnebí střední Evropy a jinak u rovníku. Pokud si v horku nedáte do skleničky trošku ledu, moc toho nevypijete.
Na letošním ročníku soutěže The Golden Rum Barrel, která se koná v Londýně, zvítězil Tito Cordero v prestižní kategorii Best Master Distiller. V listopadu v Praze představil své nové dílo - rum Diplomático Ambassador Selection.
Zdroj: www.ihned.cz
Autor: Petra Pospěchová
09.12.2011 - 09:30:09
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...
V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...