GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 19.04.2024, svátek má Rostislav
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » BAR

Tito Cordero

 

 


Tito CorderoVystudoval jsem chemii. A pak pracoval v petrochemickém průmyslu. Když jsem se zamiloval do své ženy a odstěhoval se do venezuelské provincie Lara, dostal jsem práci v tamní destilerii, která je u městečka La Miele, což v překladu znamená "med". Jsem tam už 24 let.


K mistrovství se musíte propít. Na zkušenosti záleží při míchání rumů tak ze šedesáti procent, čtyřicet procent je věc talentu. Pokud chcete rozeznávat jemné rozdíly v chutích, objevovat ve stařeném rumu tóny vanilky či tabáku, musíte se nápoji věnovat každodenně a ochutnávat.


Zrání rumu mi připomíná muže. Ty velmi mladé mají čistou, jakoby neposkvrněnou chuť, ty vyzrálé jsou zase jako člověk, který už v životě nabral zkušenosti. Pokud pracujete s lehkým a jemným základem, nemá smysl nechat jej zrát déle než dva roky. Těžším rumům prospěje šest až osm let v sudu, ve vzácných případech má smysl jít ještě výš. Řekl bych, že v tropických podmínkách se jakýkoliv rum dostane na vrchol svých možností po dvanácti, nejvýše třinácti letech.


Věk je u rumu zavádějící veličina. V horkém tropickém podnebí probíhá zrání jinak než třeba v Evropě, hlavně rychleji, a destilát se více odpařuje. Čistě dvacetiletý rum tedy prakticky nelze vyrobit, protože by se za tak dlouhou dobu kompletně vypařil. Proto v naší firmě nehrajeme na extrémní doby zrání.


Pro chuť jsou důležité sudy, ve kterých rum zraje. Základ pro naši pýchu, silný sedmačtyřicetiprocentní rum Diplomático Ambassador, nejprve stráví dvanáct let v sudech po bourbonu a později ještě dva roky ve španělských soudcích od sherry Pedro Ximenez.


Není žádný hřích, když mladý rum přidáte do míchaných nápojů. U starších, chuťově bohatších verzí by však míchání nemělo připadat v úvahu. Oříškem je z tohoto pohledu led. Musíte si uvědomit, že jinak se alkohol konzumuje v podnebí střední Evropy a jinak u rovníku. Pokud si v horku nedáte do skleničky trošku ledu, moc toho nevypijete.


Na letošním ročníku soutěže The Golden Rum Barrel, která se koná v Londýně, zvítězil Tito Cordero v prestižní kategorii Best Master Distiller. V listopadu v Praze představil své nové dílo - rum Diplomático Ambassador Selection.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Petra Pospěchová
09.12.2011 - 09:30:09

REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.