Mladí barmani, studenti gastronomických škol z České republiky a Slovenska se dnes utkali v 11. ročníku Kroměřížské juniorské koktejlové soutěže. Jejich úkolem bylo namíchat alkoholické nápoje podle vlastní receptury do časového limitu šesti minut. Základní surovinou koktejlu byl rum Varadero Areňo 3 Aňos. Vítězem se stal Petr Fejl z Labské hotelové školy Pardubice, škola obsadila první místo i v kategorii družstev.
"Úroveň soutěže je vyšší než před lety a jsou i přísnější pravidla, kdy dříve soutěžící měli na přípravu nápoje sedm minut. Je to sice jen o minutu více, ale i to je dosti významné," řekla dnes ČTK garantka akce Marie Fabigová.
Soutěže se každým rokem účastní stále více studentů. Loni jich bylo 36, letos mezi sebou soupeřilo 45 mladých lidí z 20 škol. Odborná porota hodnotila techniku přípravy nápoje, chuť koktejlu a jeho vzhled, jehož nedílnou součástí byla ozdoba i tvar sklenice.
Dnešního klání se zúčastnila i loňská vítězka a reprezentantka Střední školy hotelové a služeb v Kroměříži - sedmnáctiletá Natálie Komendová. Před porotou připravila žlutý koktejl s magickým názvem Fata morgana, obsahující rozmixované mango, rum, karamelový sirup a mangový sirup s chilli papričkou.
"Barmanství mě baví, ale spíš jako koníček. Zůstat bych u něj chtěla, ale jako povolání - nevím. Žádné náhradní plány ale nemám," svěřila se mladá barmanka.
Podle Fabigové je o obory hotelnictví a gastronomie u mladých lidí stále velký zájem. "Nicméně i do tohoto oboru v posledních letech významně zasáhla demografická křivka," poukázala garantka soutěže na některé opravdu slabé populační ročníky.
Kroměřížská juniorská koktejlová soutěž patří do nejvyšší kategorie, co se soutěží tohoto druhu v České republice týká.
Hlavní strana | Články od nejnovějšího | Aktuálně | Alkoholické nápoje | Pivo | Víno | Nealkoholické nápoje |
Potraviny/Kuchyně | Hotel/Wellness/Spa |
Nové výrobky • | Recepty • |
Inzerce • |
Databáze dodavatelů • | Nápoják • |
11.02.2010 - 12:39:12
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...
V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...