GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 21.10.2018, svátek má Brigita
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » BAR

Kouzlo nápojových variací

 

 

Mixologii podlehl již nejeden barman či barista, který s neutuchající touhou tvoří více či méně povedené míchané nápoje. Obrovským pomocníkem nevšedních i tradičních kombinací mohou být při těchto pokusech různé druhy sirupů a likérů.

 

 ilustracni foto

 

 

Své místo tak má jistě za každým barovým pultem společnost Monin, která dodává široký okruh sirupů, likérů a ovocných pyré. Tyto produkty lze již z jejich podstaty použít při přípravě hned několika různých výrobků. Jako první se nabízí okruh ochucených káv a dalších teplých nápojů, zde však možnosti nekončí. Sirupy jsou totiž vhodné také pro přípravu chlazených nápojů, jako například limonád, sody nebo ledových čajů; mražených nápojů, jež jsou atraktivní nejen díky nenáročné přípravě, ale také svými nízkými vstupními náklady; a v neposlední řadě také najdou sirupy své místo v koktejlech, kterým propůjčí překvapivou chuť a výraznou barevnost. Přidáním do marinád, omáček a salátových dresinků, stejně jako do zákusků získáte naprosto odlišnou nabídku svých produktů od okolní konkurence.


TISÍC A JEDEN SIRUP


Sirupy Moninvýhodně koupit mají svůj původ ve Francii a v současné době nabízejí více než 100 druhů různých příchutí, barev a aroma. Jsou vyrobeny z přírodních ovocných a rostlinných výtažků a neobsahují tuky, cholesterol ani konzervanty. Důvodem, proč alespoň několik příchutí odebírá téměř každý barman, může být například jejich vysoká koncentrace, barvivost, chuť a v neposlední řadě také tvar lahve vhodný na free style. Celé portfolio je možné rozdělit na sirupy a na šťávy, které tvoří Lime Juice (kombinace limetové a citronové šťávy) a Rantcho (citronový fresh). Pro šťávy je charakteristické, že na rozdíl od sirupů musí být skladovány v chladu. Také mají podstatně nižší obsah cukru.


Šíře portfolia sirupů musí zaskočit téměř každého, kdo si touží vybrat pouze jednu příchuť. Firma Monin však nestagnuje a každý rok přináší nejméně čtyři nové druhy, reagující na nové trendy a požadavky nadnárodních řetězců kaváren. "V posledních letech je trend zaměřen na inovativní příchutě (kardamom, apple pie, lemon pie, gin flavour sirup apod.), což je způsobeno samozřejmě také tím, že všechny klasické příchutě již firma Monin ve svém portfoliu má," vysvětluje Pavel Jurič ze společnosti Zanzibar, která sirupy Monin do Česka dodává. Za zmínku stojí například takové druhy jako levandule či fialka, které se používají hlavně v cukrářské výrobě a tím pravým požehnáním jsou pro barmany a baristy, kteří se účastní soutěží a mají tak v ruce něco, co je může odlišit od ostatních. Novinkou jsou pak sirupy bez cukru a ovocné pyré v sedmi příchutích s minimálně 50% obsahem ovoce, vhodné pro přípravu mléčných šejků, smoothies a dalších koktejlů připravovaných v mixeru s ledem.


NETRADIČNÍ KOMBINACE


Při pojmech "míchat" a "Becherovka"výhodně koupit si jistě každý představí jeden z nepřeberných druhů míchaných nápojů. Společnost Jan Becher - Karlovarská Becherovka však přišla s nápadem zkombinovat tento oblíbený alkohol s čokoládou. Povolala si k tomu chocolatiera Daniela Syrového, který speciálně pro Becherovku vytvořil dva druhy čokolády pod názvem XOCO |B|. První z nich - čokoláda s kořením k Becherovcevýhodně koupit - je připravena z 60% čokolády z Mexika, směsi koření a květu levandule. Tato varianta přináší jemnou chuť koření, vůni kouře a dřeva. Protipólem těmto chutím je nepatrné množství mořské soli z Camarque. Druhý typ čokolády - čokoláda s květy k Becherovcevýhodně koupit - v sobě snoubí chutě květu jasmínu, máty a přírodní vanilky. Tvar čokolád připomíná pečeť, která se dá díky výřezu snadno umístit na okraj likérové skleničky a vytvoří tak atraktivní efekt.


01 OKURKOVÉ LATTÉ

 
Sirup Monin s příchutí okurky je možné použít například pro přípravu Okurkového latté, které určitě ozvláštní váš nápojový lístek. Do nápoje stačí přidal 2 cl sirupu.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

17.03.2011 - 21:08:41

REKLAMA

banner

Nejčtenější články

14.06.2010 - Léto svádí k mámení

I když to venku na léto moc nevypadá, podle kalendáře ...

21.06.2010 - Brambory známé i neznámé

Mezi oblíbené přílohy nejenom v našem kraji určitě patří brambory. ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

14.09.2011 - Calvados - pálenka s historií

Calvados je typickým francouzským destilátem. Vyrábí se destilací zkvašeného jablečného ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2018 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.