GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 18.08.2019, svátek má Helena
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » ALKOHOLICKÉ NÁPOJE

Whiskey Tullamore je nejprodávanější v ČR, prodej vzrostl o 32 pct

 

Tullamore DewIrská whiskey Tullamore Dew loni potvrdila pozici neprodávanější whisky na českém trhu. Krize se produktu nedotkla. Plzeňský Stock jako výhradní dovozce jej loni prodal 853.000 litrů, meziročně o 32 procent více. Byl to jeden z nejrychlejších nárůstů mezi lihovinami v ČR. Boom irské whiskey trvá čtvrtým rokem, ČR je největším trhem Tullamore Dew na světě. ČTK to řekl šéf největší české likérky Petr Pavlík.


    "Jako v jedné z mála zemí světa není v Česku nejprodávanější značkou skotská whisky, ale právě irská, především díky Tullamore Dew," uvedl ředitel marketingu Tomáš Tarcala.


    Letos v únoru proto Stock uvedl na trh jednosladovou whiskey, která doplnila etablovanou klasickou a dvanáctiletou Tullamore Dew. Firma se tak podílí na její celosvětové premiéře.


    Zatímco v 90. letech zažily boom skotské whisky a americké bourbony, nyní jsou nejdynamičtější kategorií dovážených lihovin irské whiskey. Podle šéfa prodeje Richarda Švédy je "tullamorka" oblíbeným pitím barů, klubů a hospod, rostou i prodeje v obchodě. Podle něj nejde o přechodnou módu. "Z našich výzkumů mimo jiné vyplynulo, že Češi mají rádi Irsko. Máme podobnou historii, jsme malými národy, jejichž osudy vždy ovlivňovali větší a silnější sousedé," dodal.


    Důvodem vysoké poptávky po tomto nápoji je podle prezidenta Unie výrobců lihovin ČR Vladimíra Steinera častá a velmi příjemná televizní reklama, růst počtu irských pubů a také fakt, že Češi mají k Irsko s keltským obyvatelstvem rádi, protože se říká, že jsme také částečně Keltové. "Navíc Češi nejsou moc zvyklí na nakouřené rašelinové aroma skotské whisky, kdežto irské vůbec kouřové aroma nemají a pijí se nám příjemněji," dodal Steiner. Podle něj se v ČR velmi dobře prodává také irská whiskey Jameson, kterou dováží Becherovka. Čísla o celkových loňských dovozech whisky bude mít unie od celníků koncem dubna.


reklama:


    Stock Plzeň loni prodal téměř 1,7 milionu litrů dovozových lihovin, což byl meziroční nárůst o osm procent. Největší úspěch měla právě Tullamore Dew. Likérka loni zvýšila meziročně celkový prodej o pět procent na loňský rekord 27,99 milionu litrů lihovin.


    Tullamore Dew poprvé namíchali v městečku Tullamore v roce 1829. Vyrábí se sušením naklíčeného ječmene horkým vzduchem, zatímco při výrobě skotské whisky se suší sladový ječmen nad hořící rašelinou. Prochází trojitou destilací a má jemnější chuť. Čerstvý destilát zraje většinou pět až osm let v dubových sudech, v nichž už před tím zrál bourbon nebo sherry. Nový Single Malt zraje jako jediný z irských whiskey (Irové nepoužívají slovo whisky) ve čtyřech sudech po bourbonu, sherry, madeirském a portském víně. Prvních nejméně deset let leží v sudech po bourbonu, pak tři až šest měsíců v sudech po portském a Madeiře; nakonec až 18 měsíců v sudech po sherry. Výsledkem je intenzivní aroma s dřevitými a květinovými tóny.

 

 

 

reklama:

 

Hlavní strana   Články od nejnovějšího   Aktuálně   Alkoholické nápoje   Pivo   Víno   Nealkoholické nápoje

 

Káva/Čaj  

Potraviny/Kuchyně  

Technologie/Zařízení   

Hotel/Wellness/Spa  

Restaurace/Inspirace  

Podnikání/Užitečné 

 

 

Akční nabídky

Nové výrobky

Publikace •

Recepty

Kalendář akcí

Inzerce •

Databáze dodavatelů Nápoják

                 

 

 

        

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ČTK
19.03.2010 - 08:14:05



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 8 plus 8 je
 

ALKOHOLICKÉ NÁPOJE
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

04.08.2010 - Nejlepší bary v Česku

Bugsys Bar zařadil časopis Newsweek mezi dvacet nejlepších barů světa. ...

04.06.2009 - DAŇOVÉ ŘÍZENÍ - Obrana proti daňové kontrole

Při sporech s finančním úřadem vám potřebné argumenty dodají judikáty.

02.07.2009 - Karlovy Vary - Thriller na kolonádě

Krize tvrdě dopadla na západočeské lázně. Jezdí do nich o ...

08.04.2010 - Stát zakázal prodej lihovin ve více než šestilitrovém balení

Vlastní kolek musejí mít nyní také malé "placatice", které dosud ...

18.06.2017 - První boutique hotel na Šumavě láká na delikatesy francouzského šéfkuchaře

Restaurace Nebespán v Kašperských Horách je synonymem špičkové zážitkové gastronomie ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2019 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.