GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 26.04.2024, svátek má Oto
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » ALKOHOLICKÉ NÁPOJE

Irům vrací radost jejich whiskey. Nezávislá palírna je nejlepší v Evropě

 

 

Z whiskey se stává nápoj pro každý den, pochvaluje si majitel destilérky Cooley. Propouštět se rozhodně nechystá.

 

ilustracni foto

 

Hospodářství Irska těžce kulhá, byl to špatný rok. Pokud ale přijde na přetřes tradiční whiskey, mohou být Irové stále na co hrdí.


Soukromá destilerie Cooley se letos už potřetí v řadě stala nejlepší evropskou palírnou. To Iry těší.


Poslední měsíce si totiž těžce zvykají na to, že je srovnávají s churavým Řeckem. Irové mají pocit, že nezaslouženě. Do potíží je srazily spíše problémy velkých bank než vlastní nedisciplinovanost. Na pochvalné ódy o "keltském tygrovi" mohou každopádně už jen vzpomínat. V takové chvíli přijde každá vzpruha vhod.


"Irská média se tak zaměřila na negativní zprávy, až mám občas pocit, že se nedostane zasloužený prostor těm pozitivním," řekl HN 63letý Jack Teeling, ředitel oceněné palírny, která proslula například značkami Connemaravýhodně koupit či Kilbegganvýhodně koupit, s licencí už z roku 1757. "Být potřetí za sebou nejlepší destilerií v Evropě je fantastický úspěch."


Destilerie se vzpírá krizi
Prošedivělý Teeling připomíná tvrdou práci svých lidí, která k úspěchu vedla. Nezávislá destilerie Cooley vznikla před pouhými 23 lety. Po celou dobu usilovně hledal cesty, jak zlepšit kvalitu své whiskey. Způsob, jakým se jeho podnik, situovaný na romantickém výběžku Cooley v irském hrabství Louth, vypracoval mezi evropskou špičku, může podle něj být inspirativní i pro jiné irské společnosti, které mohlo v posledních kritických měsících částečně opustit sebevědomí.


Dobrou zprávou pro jeho i ostatní destilerie je neutuchající zájem o kvalitní značky whiskeyvýhodně koupit. Třeba ve Spojených státech upadá zájem o vodku, mladí si tam rádi objednají skotskou či irskou whisku. Také se daří prosazovat whiskey jako nápoj, který si dáte častěji než jednou za rok na svátek svatého Patrika.


"Z whiskey se stává nápoj pro každý den, jako třeba bourbon," soudí Teeling. Irové sice dnes méně navštěvují hospody, ale podle Teelinga o to více pijí whiskey doma.


Takže zatímco zbytek Irska se hrozí poklesu ekonomiky a očekávaného propouštění, 70 zaměstnanců destilerie Cooley se o místo bát nemusí. "Těší nás, že i Cooley svým malým dílem přispěje k zotavení irské ekonomiky," řekl Teeling.


Zvykli si na chválu
Pro psychiku Irů představovala letošní krize mnohem těžší ránu než třeba srovnatelná krize pro Řeky. Atény si zvykly na časté výtky z Bruselu či z Mezinárodního měnového fondu. Naopak svěží Irsko naslouchalo roky nadějným prognózám, země se vžila do role vzorného žáka ekonomů. O to hůř se proto Irové srovnávají s tím, že museli zažádat o finační pomoc od Evropské unie a MMF v hodnotě 85 miliard eur.

 

Mnoho Irů se utěšuje, že krize nevyplynula z jejich rozmařilosti. "Platíme dluhy spekulantů v hedgeových fondech, shrnul mínění Irů Michael Noonan, finanční expert opoziční strany Fine Gael.


Teeling radí nezabývat se krizí a soustředit se na práci. Věří, že prodej Cooley poroste, vnímá velké šance na trzích v Rusku, Číně a Indii. "Přichází nová generace konzumentů, toho musíme využít."

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Jiří Sládek, Martin Ehl
27.12.2010 - 12:13:08

ALKOHOLICKÉ NÁPOJE
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.