GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 28.03.2024, svátek má Soňa
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » ALKOHOLICKÉ NÁPOJE

Černý trh s lihem má omezit nový způsob výběru spotřební daně

 

 

ilustracni fotoLikérky by měly platit daň už v ceně kolku, jako je tomu u cigaret. Plány daňové a celní správy kritizují odborníci i likérky.

 

O několik set milionů korun ročně by mohl stát zlepšit výběr spotřební daně z lihovin změnou systému při jejich značení kontrolními páskami na lahvích - tedy už šest let provozovaného kolkování. O novém způsobu výběru spotřební daně uvažují zástupci celní i daňové správy ministerstva financí v rámci chystaných změn některých daňových zákonů.


Podíl černého trhu je totiž právě u prodeje lihovin nejvyšší v Česku. Vzrostl zejména od loňského roku, kdy stát zvýšil spotřební daň, a tedy i cenu legálně prodávaných lihovin.


Výrobci i ministerstvo financí se shodují, že černý trh tvoří zhruba 15 až 20 procent spotřeby lihovin v Česku. Ta činí kolem 70 milionů litrů ročně. Dnes platí, že likérky kolky nakupují za cenu několika haléřů předem a spotřební daň (tvoří například přes polovinu ceny jedné lahve 40procentní lihoviny - tedy řádově několik desítek korun) pak platí s odstupem až 50 dnů.


Podle úvah úředníků by výrazně pomohlo zavedení systému, který už v případě kolkování funguje u cigaret: kupovaný kolek má cenu daně, a výrobce tedy platí státu daň už s předstihem při nákupu kolků. "Samozřejmě by to nevyřešilo celý nelegální prodej, ale výběr spotřební daně by podle našich odhadů vzrostl o několik set milionů korun," říká šéfka odboru spotřebních daní na Generálním ředitelství cel Jitka Danielová.


"Pro nás by to znamenalo velké nároky na cash flow, na provozní financování výroby," říká Petr Pavlík, generální ředitel božkovského Stocku, jedničky likérnického trhu, a šéf Unie výrobců a dovozců lihovin. "To by byla zkáza. Nemáme peníze na to si kolky za tak vysokou cenu kupovat předem," přidává se za menší firmy předseda Sdružení výrobců lihovin Pavel Kučera.


A na jejich stranu se přidávají i někteří zahraniční odborníci. "I nejnovější typy kolků dokážou podvodníci zakrátko napodobit. Jistějším řešením jsou speciální jedinečné kódy, vyznačované laserem na každou lahev alkoholu či krabičku cigaret," vyjádřila se minulý týden na konferenci v Praze například Elizabeth Allen z Mezinárodního centra pro daně a investice. Ta se před lety zabývala v celní a daňové správě Velké Británie vyhodnocováním podvodů souvisejících s prodejem alkoholu a cigaret a strategiemi výběru spotřebních daní.


Podle zjištění lihovarníků dochází nejčastěji k šizení daní nejen falšováním kolků, ale ještě více rozléváním pančovaných lihovin z velkých kanystrů do lahví od značkových lihovin v hospodách a barech. Podíl černého trhu s lihovinami je srovnatelný jen s černým trhem prodeje pohonných hmot - i ten dosahuje podle odhadu petrolejářských firem až 15 procent z celkových prodejů v Česku. Hodnotou v korunách ale připravují podvodníci s benzinem a naftou stát o větší sumy - vzhledem k většímu obratu.


O něco úspěšněji se státu daří hlídat platby daní u cigaret, kde pašované nebo v tuzemsku nelegálně vyráběné kuřivo tvoří podle odhadu tabákových firem zhruba sedm procent roční spotřeby. Nejmenší problémy pak vykazuje výběr spotřební daně z piva. "Je to logické. Uvařit alespoň trochu kvalitní pivo je velmi složitý a dlouhodobý proces. To lze ve větším měřítku v amatérských podmínkách těžko zvládnout," vysvětluje výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Miroslav Petr
29.11.2011 - 09:48:40

ALKOHOLICKÉ NÁPOJE
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

18.06.2010 - Španělský hotelový řetězec zbrojí v Česku na další expanzi

NH Hotels otevřel dva hotely v Praze a Olomouci, další ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

12.11.2008 - Čaj

V jedné čínské legendě, Shen Nung, legendární čínský císař seděl ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.