GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 26.04.2024, svátek má Oto
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » ALKOHOLICKÉ NÁPOJE

Koňak se hodí nejen k pití, ale i k ukládání peněz

 

 

Láhev koňaku z limitované edice Rémy Martin se v létě prodávala za 474 tisíc korun. Už dnes je její hodnota o 20 procent vyšší.

 

Na celosvětový trh bylo uvedeno pouze 100 lahví tohoto výjimečného nápoje, prodaly se všechny. Jedna z nich patří také neznámému českému sběrateli. Karafa koňaku je vyrobená z pěti kilogramů křišťálu, zdobená ornamenty z 24karátového zlata a váží přes osm kilo.


Ukrývá tři litry excelentního koňaku namíchaného z 1200 prvotřídních "eaux de vie" - dvakrát destilovaných vinných pálenek z oblasti Grande Champagne. Jejich stáří se pohybuje mezi 40 až 100 lety.

 

 

ilustracni foto

 

 

Luxusní destiláty, jako je koňak či whisky, se prodávají na aukcích stejně jako mnohé kvalitní obrazy, sochy nebo šperky. Majitelům neslouží ke konzumaci, ale ke zhodnocení vložených peněz.


Pravý koňak je nejušlechtilejším destilátem. Je to ve své podstatě brandy, tedy vinná pálenka vyzrálá v dubových sudech. Od běžné brandy či aramagnaku ho však odlišuje původ a velmi přísná pravidla upravující jeho výrobu. Hrozny, z nichž je možné vyrábět pravý koňak, musejí uzrát na některé z vinic v šesti regionech obklopujících francouzské město Cognac. Nejznámější z nich jsou oblasti Grande Champagne a Petit Champagne, nejsou totožné s tou, kde se vyrábí šampaňské víno. Nejprestižnější koňaky zrají až 100 let ve speciálních sudech označovaných jako tierçons, které zaručují jedinečnou ušlechtilost a intenzitu chuti. "Umění namíchat koňak je rafinovaná alchymie. Když komponujete koňak, je to podobné, jako když vyprávíte příběh nebo píšete báseň," říká Benoit Fil, sklepmistr značky Martell.


Výrobců koňaku je ve Francii více než dvě stě, 90 procent trhu však ovládají čtyři velké společnosti - Hennessy, Rémy Martin, Martell a Curvoasier. Každá z těchto firem vedle standardní masové produkce nabízí také prestižní koňak v luxusním balení, jenž dává do oběhu v limitovaných edicích. Karafu navrhuje slavný designér a vyrábějí ji mistři ve zpracování křišťálu, oblíbení jsou skláři ze Sevres či Baccarat. V některých případech se ztvárnění lahve ujímá přímo slavný klenotník. Lahev koňaku Hennessy Beauté du Siecle koupil v roce 2008 neznámý český sběratel za 3,4 miliony korun. Jedná se o druhý nejdražší koňak na světě, dražší je pouze Henri IV. Dudognon Heritage. Návrh lahve tohoto koňaku pochází od zlatníka Jose Davalose, jeho karafu pokrývá 24karátové zlato a platina a zdobí ji 6500 briliantů. Obsahuje litr vybraného koňaku staršího 100 let a cena jedné lahve je stanovena na jeden milion liber, při stávajícím kurzu libry jde v přepočtu o bezmála 30 milionů korun.


V obou zmiňovaných případech se na ceně koňaku významným způsobem podílí umělecká hodnota obalu i cena materiálu, z nichž je vyroben. Investiční hodnotu však mají rovněž koňaky ve zcela obyčejných lahvích. Jedná se o staré a unikátní kusy, jejichž cenu zvyšuje zajímavá historie. Letos v říjnu se na charitativní aukci v Číně vydražila lahev Cognacu Croizet z roku 1858 v přepočtu za 2,75 milionu korun. Vedle úctyhodného stáří je tento koňak výjimečný svým příběhem. Nese jméno Cuvée Léonie po dceři zakladatele firmy Croizet, který pro ni tento koňak vytvořil jako svatební dar. Nová majitelka nehodlá lahev vypít, zakoupila ji jako investici a je pravděpodobné, že bude za čas opět na prodej.


Ušlechtilé koňaky, whisky a další destiláty patří v Evropě ke stálým položkám významných aukčních domů. Christies v Londýně pořádá aukce nabízející víno a destiláty už více než 40 let. Poslední aukce "Finest and rarest wines and spirits" proběhla před týdnem 1. a 2. prosince. Hlavním lákadlem aukce sice byl prodej kolekce vín Sira Evelyna de Rothschilda pocházející přímo ze zámeckých sklepů château Lafite, ale nabízel se také koňak Rouyer Guillet & Co., Reserve de LAnge z roku 1865, jehož vyvolávací cena začínala na 1800 liber a skončila na částce 4370 liber.


Luxusní destiláty není nutné kupovat pouze na aukcích, existují také specializované internetové obchody zaměřené na exkluzivní druhy alkoholu, inspirací pro potenciální investici může být nabídka například na The Whisky Exchange nebo La Cognatheque. Na serveru whiskeyfinder.eu je pak možné u vybraných destilátů sledovat vývoj jejich ceny za poslední tři měsíce.


Limitované edice významných výrobců distribuují obvykle také zavedení prodejci luxusního zboží. Většinu prestižních řad nabízí londýnský obchodní dům Harrods. Jednu z jeho výloh krášlil v říjnu koňakový bar firmy Martell navržený studiem Pinel & Pinel. Obsahoval 28 vzorků růz-ných eaux de vie, kompletní portfolio ko-ňaků Martell, humidor, přístroj na výrobu a drcení ledu, designový kbelík na led od Ercruis a sklenky ze sevreského křišťálu. Prostě vše, co je k vychutnání dobrého koňaku třeba. Tedy pokud ho hodláte pít, nikoli do něj "jen" investovat.

 


30 mil. Kč
stojí lahev stoletého koňaku Henri IV. Dudognon Heritage, který je nejdražší na světě.


Výrobu koňaku ovládají čtyři velké společnosti.


Exkluzivní destiláty si můžete opatřit v internetových obchodech nebo na aukcích.


Limitovaná edice nese přívlastek Louis XIII. Le Jeroboam, pompézní je i balení koňaku. Foto: Rémy Martin, archiv


Nejlepší je koňak "mimo čas"


Budoucí tekutý klenot musí z 90 procent obsahovat pálenku z hroznů odrůdy Saint-Emilion. Destilace v měděných kádích musí proběhnout dvakrát, jejím výsledkem je takzvaná živá voda (eau-de vie) obsahující 70 procent alkoholu. Tato "voda" poté zraje v sudech z dubů z oblastí Limousine či Troncais starých minimálně 80 let. V průběhu zrání dochází k odpařování vody i alkoholu. Ve sklepích Rémy Martin se takhle každý měsíc odpaří na 10 tisíc lahví, roční ztráty firem se pohybují okolo desetiny produkce. Z vyzrálých brandy se poté míchá koňak. Podle stáří nejmladší brandy ve směsi se rozlišují čtyři základní kategorie koňaků. Nejběžnější je označení V.S. s minimálně dvouletou brandy. Pokud nejmladší brandy v koňaku pobyla v sudu alespoň čtyři roky, může nést lahev označení V.S.O.P., většina z brandy obsažených ve směsi však bývá starší. V koňaku označeném XO zrála nejmladší brandy minimálně šest let, obvyklé je však více než 20. Nejlepším koňakům se říká Hors dÂge, tedy koňaky "mimo čas" a nejmladší brandy v nich zraje minimálně 40 let, ostatní až celé století.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Magdalena Nováková, spolupracovnice redakce, (mag)
08.12.2011 - 10:27:06

ALKOHOLICKÉ NÁPOJE
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.