GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 29.03.2024, svátek má Taťána
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » ALKOHOLICKÉ NÁPOJE

Omamná chuť kouře a rašeliny

 

 

Bugsys barPít skotskou je seriózní práce. Když se chce člověk stát opravdovým znalcem, potřebuje odhodlání, vytrvalost a dobrou paměť.

 


Páteční večer a whisky jdou dobře dohromady, zvlášť když pijete s lidmi, kteří jí rozumějí. V pražském Bugsys baru se sešli hned tři. Jako první dorazil majitel Bugsys Václav Vojíř. Je sice známý hlavně koktejly, ale pro whisky má slabost. Dlouhý seznam lahví ze zajímavých palíren, které má v baru na nápojovém lístku, zaručuje, že večer bude stát za to.


Řadíme vybrané whisky do co nejlogičtějšího sledu, když do baru vstupuje křehká blondýnka. Kdo by na první pohled tipoval, že si dá whisky třeba i k snídani? Mirka Pokorná degustuje už šest let, aktuálně ve Whiskerii v pražské Jindřišské věži. Náš výběr přejde očima a souhlasně přikyvuje. Stejně jako Dušan Odstrčil, obchodník s whisky, znalec, který povědomí o ní kultivuje v rámci Whisky klubu i jako majitel společnosti Požitek.cz. Jsme komplet.


Zastavení první: dvanáctiletá Chivas Regal


Míchaná neboli blended whisky je logický začátek. Jaká je tahle konkrétní? "Je to jemné, ovocné pití," válí první doušek na jazyku Mirka Pokorná. "Právě kvůli jemnosti bych ji doporučila člověku, který nemá s whisky zkušenost." To platí pro míchané whisky obecně. Jsou dělané tak, aby chutnaly co nejvíce lidem. Do zakouřeného baru je to vlastně ideální pití - na tom se shodnou všichni tři.


Nalít si na úplně první seznámení s whisky něco takového, jako máme právě před sebou, je zřejmě lepší než otevřít některou z lahví pro znalce. Výrazná single malt whisky by svou intenzitou mohla i odradit od dalších pokusů, je lepší propít se k ní přes kvalitní blendy. Pro mě pro začátek příjemné. Co na to ostatní? "Když jsem začínala, míchané whisky mi nevadily. Ale když se mě někdo zeptá na blend teď, upřímně nevím, co k němu říct," shrnuje kolektivní názor Mirka Pokorná. Začít "blendem" je ale logický postup, a řada lidí u něj i skončí. "Proč ne, nejde o to, co je kvalitnější nebo dražší, ale co člověku chutná," komentuje poslední lok Václav Vojíř.


Zastavení druhé: Old pulteney 12 y.o.


Začíná druhé kolo. Ze zaujatých výrazů je vidět, že první sklenku brali spíš jako rozcvičku. Teprve teď pro ně začíná degustace. Stejně jako předcházející vzorek také první single malt whisky ve výběru zrála dvanáct let. "Je z Highlands, ale palírna leží u moře a lehce navazuje na oblast Islay. Moc dobrá whisky," ochutnává Mirka Pokorná. "Lehké, jednodušší pití. Whisky se dají rozdělit podle toho, k jaké příležitosti se hodí - ke snídani, k obědu nebo jako tečka za večeří. Tohle je pití na celý den." Whisky ke snídani? ptám se. "Proč ne. Ke snídani je výborný třeba desetiletý Glengoyne, to je jemňoučké a lehké pití," směje se.


Ve Skotsku fungují desítky palíren, vyrábí se v nich stovky různých whisky a každá z nich je jiná. Už oblast, kde byly vyrobeny, naznačí, jakou by mohly mít chuť. (I když opravdoví znalci jdou najisto a vybírají si podle "svých" palíren). "Například pro Speyside jsou typické jemné, květinové a medové tóny. Slavná je tím i oblast Highlands nebo Islay, kde dělají kouřové whisky, ve kterých je cítit rašelina a moře. Ale každá oblast má svoje výjimky," říká Dušan Odstrčil. "Je to teď dokonce celkem trend: palírny, které typicky prodávají lehké, květinové whisky, udělají extra kouřovou variantu. Stejně v oblasti Islay, kde se dělají kouřové a jódové whisky, je pár palíren produkujících spíše pití typu Highlands.


Co konkrétně chutná účastníkům degustace? "Mám ráda whisky z Islay, třeba Bruichlladich, Blacker Still. Když se jí člověk napije, má plnou pusu sherry, zrála třikrát v sudech po sherry. To je výjimečná whisky, taková už se dělat nebude," pátrá v paměti Mirka Pokorná. Styl Islay má rád i Václav Vojíř: "Líbí se mi některé věci z Ardbegu, ale mám rád i experimenty s whisky, která zrála v sudech po sauternském víně. Dávají tomu takový sladký koneček, což je krásně kontrastní. Whisky, které takhle finišují, ale musí být postavené na čistém sladovém těle." Ve světě whisky se v posledních letech v zájmu pestrosti a zajímavosti experimentuje s ledasčím. Stále se používají sudy po americkém bourbonu, které si šetřiví Skotové vozí přes moře, ale také po bordeaux nebo po rumu.


"Je to zajímavé, ale potlačilo to tradiční styl, kdy whisky zrála v sudech po bourbonu a pak finišovala po sherry. Poznání něčeho nového je fajn. Ale ono se to nakonec vrátí, když je něco vyzkoušené po staletí, není jen tak vymyslet, co by to překonalo," říká Václav Vojíř.


Zastavení třetí: Bruichladdich 13 y.o. Whisky Klub Private Edition


Specialitka. Whisky, kterou dva ze tří lidí u stolu ještě nikdy nepili. Z jediného sudu, stočeno bylo jen 316 lahví - víc jich není a nebude. Destilát, který má v sudové síle úctyhodných 53,7 procenta alkoholu, štípe na jazyku, ale má sílu. Společnost u stolu na pár minut ztichne a věnuje pozornost jen chuti whisky.


"Nádherná síla, komplexnost, koncentrovaná chuť," říká Václav Vojíř, bere do ruky karafu a lije do whisky pár kapek vody. "Je v sudové síle. Abychom měli objektivnější srovnání s předcházejícím vzorkem, chce to trochu snížit úroveň alkoholu." Rozkapat silný destilát je u degustace užitečnou pomůckou. Vodou v pokojové teplotě se zředí obsah alkoholu, potom tolik neútočí na jazyk a chuť dostane větší prostor.


Rozvíjí se na jazyku s intenzivními ovocnými tóny a vydrží dlouho. "Výborná," potvrzuje Václav Vojíř po druhém ochutnání. "Člověk, který se whisky věnuje, v ní hledá charakter. Blendované whisky jsou komplexní, ale je v nich také určitá jednoduchost. Kdo se dostane dál, už si hledá právě takové raritky, whisky, která má nenapodobitelnou chuť." "Osobně mě těší najít jednosudové plnění, které se obzvlášť povedlo," říká Dušan Odstrčil, který tuto konkrétní láhev na degustaci přinesl. "Bohužel jen málo z těchto výjimečných sudů se dostane na trh."


Zastavení čtvrté a poslední: Aligator od Ardbegu


Že tohle bude další whisky pro znalce, je jasně vidět na úctě, s jakou všichni sledují, jak se sklenky plní posledním vzorkem. Je to Aligator z palírny Ardberg, a to v sudové síle. "Tahle značka je charakteristická hodně intenzivním kouřem, v chuti a vůni je hodně jódu," představuje jej Václav Vojíř směrem ke mně, protože všichni ostatní evidentně vědí, o co jde. "Nic pro začátečníky. K takové whisky už se člověk musí propít. Za sebe můžu říct, že aby mi kouřová whisky chutnala, musí v ní být kouřovitost trochu zaobalená. Což v téhle je." Zaobalená? Přiblížit nos k nalité sklence je jako přičichnout k nemocniční dezinfekci. Chuť a vůně po kouři a jódu, kterou je whisky z Islay vyhlášená, se do ní dostává ze sladu "uzeného" nad rašelinou z mořského pobřeží. "Všimněte si, že na láhvi není uvedeno stáří," upozorňuje Dušan Odstrčil. Speciálně u kouřové whisky věk a chuťový zážitek nejsou ve vztahu přímé úměry vůbec. "Mladší whisky mají jiskru, ostrost, kouř, ve starších je sice cítit zralost, ale se vším respektem ke stáří, něco se také ztrácí." První doušek koncentrované chuti jódu s kouřem dlouho doznívá na patře, slabším povahám může snadno vyrazit dech. Degustátoři to cítí jinak, a se zálibným výrazem válejí Aligatora po jazyku. Whisky ze sudu opalovaného tak dlouho, že je uvnitř pokrytý zuhelnatělou vrstvou. Strukturou připomíná kůži aligátora, na druhý pokus je výrazná a osobitá. Rozhodně ji nezapomenete.


"Lidé často nechápou výjimečnost takové whisky," rozvíjí při dalším doušku debatu o souvislosti mezi stářím a cenou whisky Mirka Pokorná. "Máme v nabídce pětiletou Octomore, což je nejkouřovější whisky na světě. Láhev stojí 9000 korun a zákazníci se ptají, jak je možné, že je tak drahá, když je tak mladá." Poměr mezi cenou, kvalitou a stářím whisky evidentně evidentně často řeší všichni, a to nejen u těch kouřových. "Často vysvětluji, že jakákoli whisky nad 25 let se už dá považovat za extrémně starou. V ideálním věku je někde mezi 12 a 25 lety zrání. Ale také mladší whisky jsou zajímavé," míní Dušan Odstrčil.


A jejich doporučení? Soustředit se na to, co vám chutná, a ne primárně na stáří. "Obilný destilát nemá takový potenciál staření jako třeba destilát z hroznů, který může v sudu ležet sto let," vysvětluje Václav Vojíř. "Nejde ani tak o to, jak dlouho v sudu vydrží, ale jak dlouho v něm nabírá na kráse. Pak nastane okamžik, kdy by se kvalita whisky dalším ležením na sudu jen zhoršovala."


V baru jsme vydrželi ještě tři hodiny. Víte, že se z whisky dá namíchat koktejl, který staví na jejím kouřovém charakteru? Není vůbec špatný. Václav Vojíř se během té doby definitivně zamiloval do 13letého Bruichladdichu a Mirka Pokorná několikrát odložila odchod. Nebyl to špatný program na páteční večer. Opravdu.

 


Blended whisky


Nápoj vyrobený ze směsi sladové whisky (míchá se dohromady produkce z desítek palíren) a obilné whisky, té bývá v láhvi mezi 60 a 70 procenty. Blended whisky má méně výraznou chuť než sladové whisky.


Single Grain


Whisky vyráběná z jiného druhu obilí než z ječmene, na rozdíl od Single Malt whisky se vyrábí v tzv. Kontinuálním kotli - především podstatně rychleji.


Single Malt


Pochází z produkce jediné palírny. Vyrábí se z ječmenného sladu v tradičních destilačních kotlích (na rozdíl od průmyslové výroby obilné whisky v tzv. kolonách).


Sudová síla


Whisky má stejný obsah alkoholu jako při zrání v sudu, před lahvováním nebyla ředěna vodou.


Vatted Malt


Směs single malt whisky - na rozdíl od "blendů" neobsahuje obilnou whisky.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Radka Hrdinová
15.03.2012 - 08:57:19

ALKOHOLICKÉ NÁPOJE
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

18.06.2010 - Španělský hotelový řetězec zbrojí v Česku na další expanzi

NH Hotels otevřel dva hotely v Praze a Olomouci, další ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

12.11.2008 - Čaj

V jedné čínské legendě, Shen Nung, legendární čínský císař seděl ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.