GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 23.04.2024, svátek má Vojtěch
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » ALKOHOLICKÉ NÁPOJE

Evropa utápí miliony v rumu z Karibiku. Čechům se to i kvůli Tuzemáku nelíbí

 

 

ilustracni fotoČesko se svého rumu muselo vzdát po vstupu do Evropské unie v roce 2004. Nyní se za evropské peníze chystají spoty, publikace a plakáty podporující pravý karibský rum z cukrové třtiny. Čeští europoslanci proti tomu protestují.


Europoslanci z Česka brojí proti tomu, aby Evropa utápěla své peníze v rumu. A to doslova. Evropský rozvojový fond totiž právě vypsal zakázku za 5,2 milionu eur (zhruba 130 milionů korun) na kampaň, která má v zemích EU a v Severní Americe propagovat rum z Karibiku.


Český protest má o to silnější tón, že unie zakázala používat v tuzemských podmínkách označení rum pro destilát z brambor, protože pravý rum je vyroben z cukrové třtiny. A se zaváděním nových značek, jako je například Tuzemák, výrobcům nikdo nepomohl.


Česko se svého „rumu" muselo vzdát po vstupu do Evropské unie v roce 2004. Nyní se za evropské peníze chystají spoty, publikace a plakáty podporující „pravý rum z Karibiku".


„Tyhle kampaně jsou ptákoviny. A jsou jich stovky," zlobí se europoslanec Eduard Kožušník (ODS). Proti jsou i zákonodárci z řad sociální demokracie v čele s Pavlem Pocem. „Podal jsem kvůli tomu interpelaci na Evropskou komisi a čekám na odpověď," řekl Poc.


Stejný krok chystá i poslanec Jan Březina (KDU-ČSL). „Pokud chce EU těmto zemím pomoci, může uvolnit svůj trh. Ale tohle mi už přijde za hranou. Jsem zvědavý, jak to Evropská komise zdůvodní," prohlásil europoslanec.


Rumová lobby


Evropa pojala projekt jako boj proti chudobě v Karibiku, příjemcem dotací budou ale prioritně reklamní agentury. Ty mají podle zadání veřejné zakázky propagovat na nových trzích značku „pravý karibský rum".


„Výrobu rumu jsme vybrali proto, že je klíčovou oblastí ekonomiky zemí Karibiku. Pomoc je součástí politiky boje proti chudobě," brání projekt mluvčí Evropské komise Catherine Rayová, která má oblast rozvoje na starosti.

 

To je částka, která má jít na marketingovou podporu karibského rumu v zemích EU a v Severní Americe. Jde o finální část projektu za téměř 70 milionů eur, který má zemím Karibiku pomoci v boji proti chudobě.
Podle českých europoslanců je ale podpora rumu jen výsledkem lobby. Tvrdí, že za ní stojí silné sdružení producentů rumu a lihovin Wirspa, které se také ujalo režie pomoci v Karibiku.


Poc: Pomoc se rozplyne


Efektu kampaně proto europoslanci příliš nevěří. „Většina případných zvýšených příjmů z prodeje se rozplyne v obchodním řetězci a na místní obyvatele cílových oblastí zbude minimální přínos s téměř nulovou přidanou hodnotou," je přesvědčen Poc.


Unie si ovšem myslí něco jiného. Od kampaně si slibuje zvýšení poptávky, a tedy lepší integraci Karibiku do světového obchodu. Podle Rayové se na trhu díky předchozí podpoře objevily nové značky karibských rumů a výrobci ve svých zemích zaplatili díky vlastnímu ekonomickému růstu o 40 procent vyšší daně, což má být zhruba 250 milionů dolarů. Rumový byznys také nově zaměstnal šest tisíc lidí.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Petr Weikert
26.04.2012 - 06:34:16

ALKOHOLICKÉ NÁPOJE
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.