GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 18.04.2024, svátek má Valérie
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » ALKOHOLICKÉ NÁPOJE

Karibsky svěží

 

 

ilustracni fotoPANAMA


Rumové koktejly, silné vývary, smažené tortily, čerstvé ryby, šťavnaté exotické ovoce. To vše čeká v ulicích panamského hlavního města Ciudad de Panamá. Zajisté tu potkáte také prodavače "hoblované" zmrzliny. Z obřího kvádru hbitě nahobluje led, naplní jím papírový kornout, zalije ovocným sirupem, třtinovou melasou a kondenzovaným mlékem. Doprostřed nakonec zapíchne brčko, neboť tato přeslazená zmrzlina se cucá.


Na Plaza de Francia se můžete pokochat výhledem na moderní část města, zakoupit typické panamské slaměné klobouky a především zajít do rybí restaurace Las Bóvedas vybudované z původní věznice v pevnosti. Pokud vás víc než ryba láká místní pivo (v porovnání s českým velmi slabé) nebo svěží koktejl z prvotřídního karibského rumu, sody a coly, zaskočte do baru Platea. Pravidelně tu hraje živá kapela, takže si kromě drinků vychutnáte i salsu nebo jazz.


Snídaně s papoušky


Za úsvitu se v houpací síti na pláži probouzím zvířecími zvuky z lesa, které nahání hrůzu. Ještě netuším, že jsou to jenom opice a papoušci, se kterými následně snídáme tortilly s vaječnou omeletou. Místní tortilly nejsou tenké placky, do kterých se balí náplň, jak je známe z mexické kuchyně. Jsou to menší a silné placky z vařené mleté kukuřice smíchané se sýrem, které se smaží a podávají jako příloha. Další specialitou je kuřecí polévka San Cocho. Bublá na sporáku několik hodin a podává se s kusy masa a zeleninou.


Vesnická restaurace El Ciruelo je stejně svérázná jako její majitelka. Lehké zastřešení bez stěn umožňuje nahlédnout do útrob přípravy jídel. Ženy jsou v jednom kole: jedna mele vařenou kukuřici, další porcuje právě zabitá kuřata, jiná válí těsto na masové taštičky empanadas - lahví od piva. Místní šéfka zrovna připravuje tamales, což je kukuřičné těstíčko zabalené a vařené s masem a rajčatovou omáčkou v palmovém listu. Dostal mě i sladký nápoj z vařené rýže, ananasových slupek a skořice (arroz con piňa).


Kávu sbírají indiáni


V městečku Boquete na úpatí sopky Barú dohlédnu na obě panamská pobřeží. Pacifické i karibské. Skvělé klimatické podmínky (často tu mží) a bohatá sopečná půda jsou jako stvořené pro pěstování jedné z nejlepších káv na světě. Kodrcám se po strmé kamenné cestě džípem s farmářem Graciano Crusem. Na farmě Emporio mě vítá indiánská rodina z kmene Gnöbes, známého po generace zažitými znalostmi kávy a péče o ni.


Je těsně před sklizní a keře jsou obsypané bobulemi kávových třešní. V době zralosti jsou červené nebo žluté a každá z nich ukrývá dvě kávová zrnka. Sušící se zrna je třeba několikrát denně prohrabávat, aby nezačala kvasit. Usušená putují do pražíren po celém světě, kde se proměňují ve voňavý hnědý zázrak.


VÍCE SE DOČTETE


Více kulinárních zážitků z dalších zajímavých míst najdete v knížce Lenky Požárové Jak jsem proje(d)la svět. Bližší informace o autorce a knížce na www.zapalena-kucharka.cz.

 

"MÍSTNÍ TORTILLY NEJSOU TENKÉ PLACKY, JAKÉ ZNÁME Z MEXIKA, ALE SMAŽENÉ A SILNÉ, Z KUKUŘICE A SÝRU."


RUM


RON ABUELO ANEJO 7 ANOS


Producent Varela Hermanos
Panama
Cena: 499 Kč
www.gastroklub.cz, www.ronabuelo.cz


7 LET V DUBOVÝCH SUDECH PO BOURBONU


Medově zlatá barva. Vůně květin a cukrové třtiny doplněná karamelem a vanilkou. Teplá silnější nasládlá chuť evokující karamel, kakao a zemitější tóny kůže. Rum vybral: Jan Čeřovský, www.jizni-svah.cz

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

27.04.2012 - 06:03:25

ALKOHOLICKÉ NÁPOJE
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.