GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 20.08.2018, svátek má Bernard
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » ALKOHOLICKÉ NÁPOJE

Proč whisky voní po dezinfekci a kdy je pětiletá láhev cennější než dvacetiletá

 

 

ilustracni fotoWhisky vypálená z pořádně nakouřeného sladu možná není pro každého, má ale charakter jako hrom. Pojďte s námi degustovat whisky z ostrova Islay. Napít se jí je jako ukousnout si kouře z komína. Voní po jódu, který se do ní dostává z mořského povětří severního Skotska.


Whisky s příchutí kouře má silný charakter, který sice každého neosloví, ale když už, může z toho být láska na první lok. Typická je tato whisky především pro vyhlášené palírny ze skotského ostrova Islay. A právě tato whisky je čtvrtým zastavením naší degustace, konkrétně Aligator od Ardbegu.


Kvůli ní se v pražském Bugsys baru se sešli hned tři znalci tohoto destilátu. Jako první dorazil šéf Bugsys Václav Vojíř. Je sice známý hlavně koktejly, ale pro whisky má slabost.


K němu se přidala Mirka Pokorná, křehká blondýnka, která se whisky profesionálně věnuje už šest let, aktuálně ve Whiskerii v pražské Jindřišské věži.



A trojici doplňuje Dušan Odstrčil, obchodník s whisky, nadšený sběratel jednosudových plnění whisky, znalec, který povědomí o ní kultivuje v rámci Whisky klubu i jako majitel společnosti Požitek.cz.


Jód z "uzeného" sladu


Že tohle bude další whisky pro znalce, je jasně vidět na úctě, s jakou všichni sledují, jak se sklenky plní dalším vzorkem skotské. Je to Aligator z palírny Ardberg, a to v sudové síle.


"Tahle značka je charakteristická hodně intenzivním kouřem, v chuti a vůni je hodně jódu," vysvětluje Václav Vojíř směrem ke mně, protože všichni ostatní evidentně vědí, o co jde. „Nic pro začátečníky. K takové whisky už se člověk musí propít. Za sebe můžu říct, že aby mi kouřová whisky chutnala, musí v ní být kouřovitost trochu zaobalená. Což v téhle je."


Zaobalená? Přiblížit nos k právě nalité sklence je jako zblízka přičichnout k nemocniční dezinfekci. Intenzivní chutí a vůní po kouři a jódu, který se do pití dostává ze sladu "uzeného" nad rašelinou z mořského pobřeží, jsou palírny z oblasti Islay vyhlášené.


"Mimochodem, všimněte si, že na téhle láhvi není uvedeno staření," upozorňuje Dušan Odstrčil. Speciálně u kouřové whisky věk a chuťový zážitek evidentně nejsou ve vztahu přímé uměry. "Mladší whisky mají jiskru, ostrost, kouř, ve starších ročnících je sice cítit zralost, ale se vším respektem ke stáří, něco se s ní také ztrácí."


První doušek koncentrované chuti jódu s kouřem dlouho doznívajícím na patře může slabším povahám snadno vyrazit dech. Degustátoři to zřejmě cítí jinak, a se zálibným výrazem válejí Aligatora po jazyku.


Whisky ze sudu "toustovaného" tak dlouho, že je uvnitř pokrytý zuhelnatělou vrstvou, která strukturou připomíná kůži aligátora, je na druhý pokus výrazná a osobitá. I když nezachutná, rozhodně ji nezapomenete.


Kouřová whisky chutná lépe mladá


„Lidé často nechápou výjimečnost takové whisky," rozvíjí při dalším doušku debatu o stáří whisky a její ceně Mirka Pokorná. "Máme v nabídce pětiletý Octomorus, což je asi nejkouřovější whisky na světě. Láhev stojí 9000 korun a zákazníci se ptají, jak je možné, že je tak drahý, když je tak mladý."

 

Poměr mezi cenou, kvalitou a stářím whisky evidentně všem leží v hlavě, a to nejen u kouřových whisky. "Často vysvětluji, že jakákoli whisky nad 25 let se už dá považovat za extrémně starou. V ideálním věku je někde mezi 15 a 25 lety zrání," míní Dušan Odstrčil.


A jejich doporučení? Soustředit se na to, co vám chutná, a ne primárně na stáří destilátu. "Obilný destilát prostě nemá takový potenciál staření jako například destilát z hroznů, který může v sudu ležet třeba sto let," vysvětluje Václav Vojíř.


"Nejde ani tak o to, jak dlouho v sudu vydrží, ale jak dlouho v něm nabírá na kráse. Pak nastane okamžik, kdy by se kvalita destilátu dalším ležením na sudu jen zhoršovala." To už je lepší ji vypít, že?

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Radka Hrdinová
04.05.2012 - 06:34:07

ALKOHOLICKÉ NÁPOJE
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

14.06.2010 - Léto svádí k mámení

I když to venku na léto moc nevypadá, podle kalendáře ...

20.08.2010 - Jak se loni dařilo pražským hotelům

Společnost Labartt Hospitality ve spolupráci s ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

14.04.2014 - Barman Milan Červenka ovládl Bohemia Sekt Cocktail Competition

Prestižní soutěž v barmanském a baristickém umění Grand Prix ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2018 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.