GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 26.09.2018, svátek má Andrea
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » ALKOHOLICKÉ NÁPOJE

Kdyby konkurence hrála fér, nebylo by Fernetu. Kde se v Česku vzala receptura na hořký likér?

 

 

fernet darkove baleni se sklenickamaDvě italské firmy si rozdělily trh a pak jedna z nich dohodu porušila. Výsledek? V Plzni - Božkově se v roce 1927 jako odveta začal vyrábět výjimečně hořký bylinný likér, Fernet. Recept na něj zakladatel firmy Lionel Stock vytáhl z trezoru, kde ho měl pro případ potřeby přichystán už řadu let.


Nebýt jednoho obchodního sporu, nebyl by ani Fernet. Když se v roce 1927 začal v Plzni - Božkově plnit do lahví, nebyla to žádná velká novinka. Recept na extra hořký bylinný likér se do Plzně dostal už o pěkných pár let dříve.


A to v roce 1920. Tehdy rozpad Rakouska-Uherska a s ním i řada nových celních a daňových komplikací přiměla renomovanou společnost Stock & Camis z Barcoly u Terstu založit řadu dceřinných společností.


Zbrusu nová Československá republika patřila k významným odběratelům Stock Cognacu Medicinal, který byl v té době hvězdou produkce italské firmy. Firma Lionela Stocka v Plzni koňak z italského vína nejprve jen stáčela do lahví a olepovala je etiketami.


Pomsta za nefér hru


Později sice přidávala další a další produkty, hořký bylinný likér mezi nimi ale až do roku 1927 nebyl. Přesně tehdy totiž společnost Fratelli Branca Distilerie, která Lionelu Stockovi konkurovala v Itálii i na evropských trzích, uvedla na trh svou značku brandy.


Tím porušila dohodu, kterou mezi sebou tito dva velcí výrobci destilátů měli. Ta spočívala v jasném rozdělení trhu. Zatímco Stock se soustředil na svůj koňak, konkurence dodávala na trh svůj hořský likér Fernet Branca.


Mohl za to zřejmě pokles poptávky po hořkých likérech, který firmu Fratelli Branca v polovině dvacátých let hodně potrápil. A Lionell Stock jejich krok okamžitě využil ve svůj prospěch.


Původ receptury? Značně nejistý


Není sice jisté, jak přesně získal recept na výrobu Fernetu, jisté však je to, že jej zřejmě pěkných pár let vlastnil a že podle něj už v roce 1927 v Plzni vyrobil a poslal na trh pod svou vlastní značkou první várku svého fernetu. Fernet Stock byl na světě.


Stářím zažloutlý papír, na kterém byl původní návod na likér zapsán, Stock dodnes chrání ve svém trezoru. Jak se do něj dostal? A šlo o stejnou recepturu, podle které vyráběla svůj likér konkurence? Lionel Stock už na tuto otázku neodpoví. Jisté je to, že je na něm zapsán seznam čtrnácti bylin, z nichž jen dvě se pěstují na území České republiky, další pocházejí z Pyrenejí, Kamerunu, Pákistánu nebo Indonésie.


Co konkrétně tvoří hořkou chuť jednoho z nejoblíbenějších likérů v Česku? Například hořcový kořen, heřmánek římský, chininová a pomerančová kůra nebo zeměžluč. A k tomu ještě přesný postup výrobních kroků.


První z nich je macerace, při níž se byliny (každý měsíc jich v destilérce spotřebují deset až čtrnáct tun) louhují po dobu dvou měsíců v lihu. Tento „macerát" se poté „staří" ve velkoobjemových nádržích. Poté se přidává karamelový kulér, voda a další přísady a budoucí fernet pak osm měsíců zraje v dubových kádích a ve smaltových tancích.


Ve třicátých letech měl Fernet v tehdejší Československé republice obrovský úspěch, téměř okamžitě se z něj v portfoliu Stocku stala velká hvězda. Tak velká hvězda, že mu jako jedinému svému produktu firma věnovala úplně samostatný prospekt.


Hvězda neonových reklam


Druhým důvodem byla samozřejmě i cena, která se nedala srovnávat s vlajkovou lodí Stocku - jejich původním cognacem, který ovšem v důsledku úspěšného tažení francouzských výrobců musela firma přejmenovat na brandy. Fernet ale už v té době lidé vídali na rozměrných svítících neonových reklamách na nádražích, na účtenkách v restauracích nebo na podtáccích, které firma Stock „svým" hospodským distribuovala za odměnu.


Stock nezastavila v rozletu ani nacistická okupace, přestože kvůli ní odešla do emigrace většina managementu firmy -byli židovského původu. Jediný z nich zůstal - mistra destiléra Arnošta Müllera si nové, árijsky čisté vedení z pochopitelných důvodů v podniku ponechalo.


Až socialistické hospodářství a jeho neochota investovat do nákupu bylin pěstovaných mimo komunistický blok přiškrtila výrobu fernetu natolik, že se stal opět nedostatkovým zbožím. I když jej v produkci Stocku nahradily další likéry, poptávka po Fernetu neklesala - až do 90. let byl jedním z mnoha položek nedostatkového zboží na českém trhu.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Radka Hrdinová
09.05.2012 - 09:05:12

ALKOHOLICKÉ NÁPOJE
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

14.06.2010 - Léto svádí k mámení

I když to venku na léto moc nevypadá, podle kalendáře ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

08.04.2010 - Stát zakázal prodej lihovin ve více než šestilitrovém balení

Vlastní kolek musejí mít nyní také malé "placatice", které dosud ...

21.06.2010 - Brambory známé i neznámé

Mezi oblíbené přílohy nejenom v našem kraji určitě patří brambory. ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2018 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.