GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 19.04.2024, svátek má Rostislav
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » ALKOHOLICKÉ NÁPOJE

Jak degustovat skotskou whisky

 

 

Jak degustovat skotskou whiskyVíte, jak si nejlépe vychutnat delikátní whisky? Následující doporučený postup od Mastera Blendera (mistra míchače) Briana Kinsmana povýší vychutnání lahve Grants na skutečný zážitek. Grants je ideálním dárkem pro milovníky whisky, drinkem vhodným k oslavě rodinných svátků a narozenin či skvěle poslouží jako doplněk k pohodovému posezení s přáteli. Jedná se o nejstarší skotskou míchanou whisky, která se vyrábí podle původní receptury v rodinné palírně již po 5 generací. Její charakter ji řadí mezi nejkvalitnější skotské míchané whisky.


O výtečnou chuť whisky Grants se pečlivě stará Brian Kinsman, který je teprve šestým Masterem Blenderem ve více než stoleté historii whisky Grants. Společně se svým týmem odborníků - od zručných bednářů přes lihovarníky až po experty na zrání whisky - má Brian za úkol zaručit stále stejnou kvalitu charakteristické chuti Grants. Pokud není Brian v lihovaru, věnuje se degustaci a očichávání různých vzorků whisky, které denně dostává. Za jeden den dokáže degustovat až desítky takových vzorků a pouze v případě, že je stoprocentně spokojen, schválí vzorek pro směs skotské whisky Grants.

 

 

Pokud chcete degustovat Grants jako Master Blender, tady jsou Brianovy oblíbené tipy:

 

Degustacni foto

• Pro maximální zážitek z degustace a očichání whisky je ideální sklenka ve tvaru tulipánu. Pokud ji nemáte po ruce, použijte skleničku, která má širší dno a nahoře se zužuje.


• Teplota sklenice je velmi důležitá, ujistěte se, že sklenka není příliš studená ani příliš teplá. Pokojová teplota je ideální. Pokud se vám zdá, že sklenice je příliš studená, zahřejte ji minutu či dvě v dlaních.


• Whisky obvykle obsahuje kolem 40 % alkoholu. Ideální síla pro očichání vzorku je však 25-35 % alkoholu. Trikem, jak snížit obsah alkoholu, je přidat do whisky trochu vody. Voda probudí chuť a vůni whisky, což vám umožní nasát jemné aroma skryté v tekutině.


• Vůni a aroma probudíte také tím, že sklenici zakryjete rukou a důrazně whiskou prokroužíte. Tento pohyb zajistí uvolnění aroma z tekutiny a zvedne je k vrchu sklenice. Oddalte ruku a přičichněte k vrchu sklenice. Každý vnímá vůni trochu jinak, nicméně pravděpodobně ucítíte vanilku, sladkost, jemné květinové tóny či plnou vůni letního ovoce. Přesvědčte se sami.


• A to nejlepší nakonec. Po očichání se napijte a užijte si chuť jedinečné whisky. Pamatujte, že neexistuje špatný nebo dobrý způsob, jak ji pít. Ať už ji pijete čistou nebo na ledu - vždy je to váš způsob, jak si nejlépe whisky vychutnáte.

 

Doporučená maloobchodní cena Grants Family Reserve je 359 Kč.

 

 

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

28.05.2012 - 09:14:29

ALKOHOLICKÉ NÁPOJE
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.