GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 20.04.2024, svátek má Marcela
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » ALKOHOLICKÉ NÁPOJE

Z Příbrami je město abstinentů

 

 

ilustracni fotoNa dveřích hostince v centru Příbrami visí nápis narychlo napsaný fixou: Dnes zavřeno. A z útrob hospody je slyšet vzrušená debata. Po chvíli vychází hostinský a zběsile rozhazuje rukama. "Jsem z toho už hotový. Měl jsem tu celní správu i policii, před chvílí majitelku odvezla kriminálka k výslechu. Radši jsem zavřel," říká hospodský Tomáš Smolák.


Aféra s úmrtími a otravami metylalkoholem je nejen pro něj, ale i pro další příbramské restaurace, bary i obchody s alkoholem pohromou. Všechny dosavadní případy se vyskytly na Moravě a ve Slezsku, jediným městem v Čechách, kde se případ závadných destilátů objevil, je právě Příbram. Tři lidé leží ve zdejší nemocnici v kritickém stavu. Navíc v úterý zemřel v pražské fakultní nemocnici osmatřicetiletý muž z Milínska nedaleko Příbrami. A místní se začali bát.


Vylidněné bary


Paniku kolem závadného alkoholu nejvíce pocítily nálevny a hospody nižší cenové kategorie. "Lidi nepijou. Bojí se kupovat levný alkohol. Jsem naštvaný," pokračuje hospodský Smolák. Jen o pár metrů dál je herna - úplně prázdná. Sedí tam jen barmanka s kamarádkou. "Lidi si nedávají panáky. Bojí se. Tržby šly dolů. Z Příbrami se stalo město abstinentů," říká s hořkým úsměvem barmanka Iveta Trnková.


Někteří obchodníci jsou však vynalézaví a pružní. Vietnamský stánkař si hned u vchodu vyvěsil velkou ceduli s fotkami rumu a vodky problémových značek a pod ně napsal: Zakázáno. "Tohle neprodávám. Hodně lidí umírá. Je to špatný," ukazuje majitel stánku Ha Huy Tam na fotografie lahví.


Snad nejvíc doplatil na aféru se závadným alkoholem příbramský supermarket Leko, u kterého měla policie podezření, že právě tady jeden z otrávených mužů špatný destilát koupil. Přestože se jedná jen o hypotézu, která se nepotvrdila, lidé jsou nedůvěřiví. "V tuhle chvíli bych si tady alkohol rozhodně nekoupila. To ani náhodou. A kdo má soudnost, chová se stejně," říká na parkovišti před obchodem zhruba padesátiletá zákaznice Jana Batelková. A podobně mluví i postarší pár z Prahy, který má u Příbrami chalupu. "Kupujeme tady jen víno a pivo. Tvrdý teď rozhodně ne," kroutí hlavou Václav Neliba.


Majitel obchodu odmítá s médii komunikovat, ale prodavačky pod příslibem anonymity přiznávají, že tržby od té doby spadly o polovinu.


Rekordman se sedmi promile


Prvního muže otráveného metylalkoholem přivezli do příbramské nemocnice na oddělení ARO v neděli. Zkolaboval hned na příjmu. Nyní je odpojený od přístrojů a ze všech tří případů je v nejlepším stavu. Další dva muži zde skončili v úterý a ve středu. Nejhůře je na tom sedmatřicetiletý muž, kterého do nemocnice přivezla přítelkyně. "Je to rekordman. Smrtelná dávka metylalkoholu v krvi je půl promile. Tenhle měl sedm. Je to nejvíc, co jsme kdy v Česku zaznamenali," říká Martin Čermák, vedoucí oddělení ARO, zatímco prochází mezi boxy, v nichž přiotrávení muži leží. Dva z nich jsou v umělém spánku, třetí zatím nemůže vypovídat.


Proto také policie stále nevědí, jak se k závadnému alkoholu dostali nebo kdo ho do Příbrami dovezl. Společně s celní správou dělají policisté stovky kontrol, ale zatím marně. "Zdroj ještě neznáme, stále pátráme. Děláme namátkové kontroly a zabavili jsme několik desítek neokolkovaných lahví," sdělila stručně mluvčí příbramských policistů Lenka Pavlová.


Na otravu metylalkoholem zemřelo do včerejšího večera již 18 lidí. Nejvíce lidí s příznaky otravy je v Moravskoslezském kraji. Od středečního odpoledne platí na celém území Česka plošný zákaz prodeje víc než třicetiprocentního alkoholu ve stáncích.

 

Pančovaný alkohol


Mrtví přibývají
Na otravu závadným alkoholem v Česku zemřelo nejméně 18 lidí, z toho deset v Moravskoslezském kraji. U dalších dvou možných obětí se čeká na výsledek pitvy.


Stovky litrů ve Zlíně
Policie včera objevila v garáži nedaleko sídliště Jižní Svahy ve Zlíně skladiště s asi 500 lahvemi podezřelého alkoholu. Kromě toho zde objevili i několik set etiket několika likérek, které čekaly na nalepení.


Stop prodeji neznámých lahví
Svaz obchodu a cestovního ruchu vyzval všechny obchodníky, aby zastavili prodej alkoholických nápojů, u kterých není zřejmé, z jakého zdroje pocházejí, nebo jejich oznoznačení vzbuzuje pochybnosti o zdravotní nezávadnosti. Členy svazu jsou téměř všechny velké obchodní řetězce v tuzemsku.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Zuzana Keményová8
18.09.2012 - 07:31:39

ALKOHOLICKÉ NÁPOJE
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.