GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 28.03.2024, svátek má Soňa
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » ALKOHOLICKÉ NÁPOJE

Kvůli metanolu se omezí prodej tvrdého alkoholu. Pomůže i protikuřácký zákon

 

 

ilustracni fotoJak dlouho bude platit v Česku prohibice jasné není, ale už teď je jisté, že byznys s tvrdým alkoholem se radikálně změní. Bude mít přísnější pravidla. Jejich podoba vzniká právě v těchto dnech.

 

Metanolová aféra, která má v Česku na svědomí už dvě desítky mrtvých, změní české zákony. Ve hře jsou přísnější kontroly, zmenšení maximálního objemu spotřebního balení ze šesti litrů na jeden až dva nebo zavedení licencí na prodej alkoholu.


"V posledních dnech se objevila řada racionálních argumentů pro zavedení některých opatření a my vážně uvažujeme o tom, že bychom je dali do nového připravovaného zákona," řekl náměstek ministra zdravotnictví Ferdinand Polák.


Změny by vláda chtěla vložit do novely zákona o ochraně před škodami způsobenými návykovými látkami, označované jako protikuřácký zákon. Počítá se už proto s tím, že by se přibližně o měsíc pozdrželo její projednání na vládě.


"Může se stát, že dojdeme k tomu, že alkohol označíme jako zvláštní zboží. Jeho prodej by pak byl licencován. Mohlo by se to týkat nejen rozlévaného alkoholu, ale i uzavřených lahví," dodal Polák.


Nevyloučil ani nápad předsedy Sdružení výrobců lihovin Pavla Kučery, který navrhuje zařadit metanol zpět mezi jedovaté látky, jak tomu až do roku 1990 bylo, nebo úplné zrušení používání metanolu v těch výrobcích, které by se mohly dostat k běžnému spotřebiteli.


Ministr zdravotnictví Leoš Heger už navíc dříve oznámil, že chce zakázat prodej alkoholických nápojů v tržnicích. Od půlky příštího roku by se tak pálenka směla prodávat jen v kamenných obchodech. Vyloučené je naopak to, že by se znovu zaváděly registrační pokladny.


Vše pod Bendlův resort


Pojistky, které by zamezily opakování podobné tragédie, by se mohly objevit také v zákoně o potravinách, který připravuje ministerstvo zemědělství.


"Kontroly dnes provádí ministerstvo průmyslu a obchodu a jeho orgány, něco ministerstvo zdravotnictví a jeho orgány, něco ministerstvo zemědělství. Navrhujeme, aby došlo k přesunu kompetencí na ministerstvo zemědělství, a to právě v oblasti kontrol restaurací, ubytovacích služeb, služeb cestovního ruchu, trhu s občerstvením, maloobchodů, stánků s občerstvením," popsal chystané změny ministr zemědělství Petr Bendl.


A konečně i ministerstvo financí teď uvažuje o tom, že pozdrží předložení zákona o povinném značení lihu.


"Je možné, že ke změnám některých parametrů v tomto zákoně dojde," řekl náměstek ministra financí Ladislav Minčič. Stejně jako Polák ale nechtěl říct konkrétní opatření: "Všechny ty komise a štáby teď řeší mimořádný stav. Co bude po metylu, není úplně jasné. Bylo by proto předčasné teď uvádět, jak přesně zákon změníme."


Celý text o chystaných změnách najdete v Hospodářských novinách

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Kateřina Eliášová, Luboš Kreč
19.09.2012 - 07:09:41

ALKOHOLICKÉ NÁPOJE
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

18.06.2010 - Španělský hotelový řetězec zbrojí v Česku na další expanzi

NH Hotels otevřel dva hotely v Praze a Olomouci, další ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

12.11.2008 - Čaj

V jedné čínské legendě, Shen Nung, legendární čínský císař seděl ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.