GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 28.03.2024, svátek má Soňa
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » ALKOHOLICKÉ NÁPOJE

Zaspali jste, zlobí se na celníky výrobci lihovin

 

 

ilustracni fotoCelníci o černém trhu věděli roky, nepodařilo se jim ho výrazně omezit. Generální inspekce prověřuje možné pochybení Celní správy.

 

Nelegální výrobu alkoholu, zneužívání kolků a prodej černé pálenky podrobně popisují celníci už ve své výroční zprávě z roku 2009. Na obchodování s falešným alkoholem, které vyvrcholilo smrtí desítek lidí po otravě metanolem, upozorňovali i výrobci lihovin. Přesto se Celní správě nepodařilo černý trh omezit, a případně tak předejít úmrtím.

 

Nejvíc se zlobí výrobci, které současná aféra výrazně poškodila. Podle nich metanolová katastrofa vůbec nemusela propuknout, nebo ne v tak velkém rozsahu. "Když se například někde objeví rum za šedesát korun, tak nemůže být zdaněný. A celníci by měli pátrat, odkud se vzal," míní Pavel Kučera ze Sdružení výrobců lihovin, jehož členy jsou vesměs menší producenti alkoholu.

 

Podle něj právě Celní správa nejvíc ze všech státních institucí zanedbala tento i další signály, které ukazovaly na výrobu a prodej nelegálního alkoholu. Na rizika černého trhu už dříve marně upozorňoval také například Petr Pavlík, šéf plzeňské likérky Stock.

 

Celní správa, která má k dispozici přes čtyři tisíce celníků a zhruba čtyřmiliardový rozpočet, pochybení odmítá. Kontrol prý dělá dostatek a všímá si i podezřelých cen tvrdého alkoholu. "Děláme, co je v našich silách a kompetencích. Odpovědí je i počet našich kontrol," oponuje mluvčí celníků Martina Kaňková. Poukazuje na to, že jen v loni provedli 10 tisíc kontrol (nebyly však zaměřené jen na lihoviny), při nichž zajistili 1500 hektolitrů etanolu. Smrtelně nebezpečný metanol však žádný.

 

Celníky prověřuje inspekce

 

Jenže producenti tvrdého alkoholu uvádějí, že celní správa měla již před dvěma lety informace o přítomnosti smrtelně nebezpečných padělků lihovin obsahujících látky, které se používají k denaturaci lihu. Jejich tvrzení již prověřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů. "Budeme se touto informací zabývat a zjišťovat, jestli se tyto okolnosti zakládají na pravdě," uvedla včera mluvčí inspekce Radka Sandorová.

 

Z výroční zprávy celníků vyplývá, že například v minulém roce dodali policistům 26 lidí k trestnímu stíhání za podvody spojené s černým alkoholem. Přesto je bezpečností expert Andor Šándor v jejich hodnocení velmi tvrdý. "Měli by být mnohem víc v akci. Není možné, aby problém s metanolem propukl v takovém rozsahu," upozorňuje bývalý šéf vojenské rozvědky. Vytýká celníkům laxnost, s níž si nechávají unikat i jiné padělané výrobky jako cigarety či oblečení. Šándor tvrdí, že mají dostatek nástrojů pro potírání černého trhu. "Mohou například využívat zpravodajské prostředky, někdy spolupracují i přímo se zpravodajskými službami, ale ta činnost by měla být efektivnější. Není možné řešit situaci až ve chvíli, kdy je tu přes dvacet mrtvých a třicet obviněných," zlobí se.

 

Kontrolám alkoholu se věnuje i Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Ta má však mnohem těžší pozici než celníci. Inspektoři, kterých je v celém Česku 215, totiž mohou prověřovat pouze registrované výrobny a legální prodejce. Zaměřují se přitom především na kvalitu zboží. Na pančovaný alkohol by tak mohli přijít pouze v případě, že by na něj náhodou narazili přímo na pultech obchodu. "Taková šance je však statisticky velmi malá," přiznává mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

 

Tuzemák za 75 Kč? Nezdaněný

 

Inspektoři se zaměřují na průvodní dokumentaci a mohou odebrat vzorek pro laboratorní rozbor. Pokud mají podezření, že je alkohol nezdaněný, upozorní policisty nebo celníky. Vodítkem pro kontrolu může být podle Kopřivy už zmíněná podezřele nízká cena prodávaného alkoholu. Vzhledem k výši spotřební daně na líh, daně z přidané hodnoty a alespoň minimálním výrobním nákladům musí například legálně vyrobená půllitrová láhev tuzemáku či vodky stát nejméně 75 korun. Jinak by na ní obchodník nic nevydělal. Levnější láhev tak s nejvyšší pravděpodobností není zdaněná.

 

Přestože Sdružení výrobců lihovin tvrdí opak, celníci tvrdí, že se na podezřele laciné zboží zaměřují. "Příliš nízká cena je známkou toho, že obsah láhve může být padělaný. Celníci v takových případech vyžadují potvrzení o zaplacení i veškeré doklady," tvrdí mluvčí celníků Martina Kaňková. Dodává, že problémem jsou i samotní zákazníci, kteří jsou ochotní pro takovou láhev do regálu sáhnout.

 

Poměrně nízké akční ceny nabízejí i velké obchodní řetězce - půl litru tuzemáku za cenu kolem osmdesáti korun. "Atraktivní ceny dokážeme zákazníkům nabídnout díky větším objemům odebraného zboží," vysvětluje mluvčí prodejen Lidl Lucie Borovičková. "Nepociťujeme nárůst kontrol," dodává.


Aktuálně

 

Zmírnění prohibice

Státní tiskárna cenin začne s výrobou nových kolků na alkohol. Vyhláška, kterou podepsal ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), má být účinná od příští středy. Ve stejný den zmírní ministerstvo zdravotnictví mimořádné opatření o plošném zákazu prodeje tvrdého alkoholu. V první fázi by mohl jít do prodeje nově vyrobený alkohol s ověřeným původem. Do středy také vláda rozhodne, co bude s lahvemi ve skladech.

 

Zákaz vývozu z Česka

Vývoz tvrdého alkoholu od 20 procent zakázal včera večer ministr zdravotnictví Leoš Heger. Podle premiéra Petra Nečase chtěla export z Česka zakázat až na dva měsíce Evropská unie. Tím, že ji vláda předešla, bude moci stát odstranit bariéry exportu sám. V případě unijního verdiktu by pro znovuzavedení českého vývozu byl nutný souhlas nadpoloviční většiny členských států.

 


Kdo kontroluje trh s alkoholem

 

Celní správa

Celníci kontrolují, zda byla zaplacena spotřební daň a zda je lahev opatřena pravým a správně umístěným kolkem. U podezřelých případů mohou odebírat vzorky, které vyhodnocují ve svých laboratořích.

 

Hygienické stanice

Hygienici kontrolují pouze alkoholické nápoje podávané v provozovnách veřejného stravování a pohostinstvích.

 

Česká obchodní inspekce

Zabývá se především poctivostí prodejce. Zda je výrobek správně označený, jestli odpovídá kolek či etiketa. Inspektoři také kontrolují, zda cena u pokladny souhlasí s cenou uvedenou na výrobku.

 

Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Inspektoři kontrolují jakost, a to při výrobě i v obchodech. Zaměřují se však pouze na registrované výrobce a legální prodejce. Inspektor kontroluje průvodní dokumentaci, tedy původ zboží, a může odebrat vzorek pro laboratorní rozbor. Daňové delikty neřeší, v případě podezření však informuje policii či celníky.

 

Policie

 

Policisté se kontrolám věnují, jen když mají podezření, že se stal trestný čin. Po vypuknutí aféry s metanolem se však okamžitě zaměřili i na podezřelý alkohol.

 

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Michal Pavec, Aleš Měřička
24.09.2012 - 11:41:04

ALKOHOLICKÉ NÁPOJE
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

18.06.2010 - Španělský hotelový řetězec zbrojí v Česku na další expanzi

NH Hotels otevřel dva hotely v Praze a Olomouci, další ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

12.11.2008 - Čaj

V jedné čínské legendě, Shen Nung, legendární čínský císař seděl ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.