GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 25.04.2024, svátek má Marek
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » ALKOHOLICKÉ NÁPOJE

Zásah proti černému trhu je mírnější, než vláda slibovala

 

 

ilustracni fotoNelegální prodej alkoholu. Vláda dohodla opatření, která mají potlačit černý trh s tvrdým alkoholem. A policie prověřuje další podezřelou likérku

 


Tažení proti nelegálnímu prodeji tvrdého alkoholu v Česku není zdaleka tak razantní, jak původně Nečasova vláda slibovala. Tři týdny po skončení prohibice sestavila seznam opatření, který nazvala "plán nulové tolerance k černému trhu s lihovinami". Většina kroků ale dosud není jasně definována a dotažena do konce. Hlavně ale: skutečně razantní novinky, navrhované samotnými výrobci lihovin, v něm chybí. Třeba požadavek, aby výroba tvrdého alkoholu bez příslušného povolení byla trestným činem. Premiér Petr Nečas také sliboval, že stát bude přísněji kontrolovat dovoz metanolu. Ani to se nestane. "Z analýzy ministerstva financí vyplývá, že pohyb metylalkoholu není z hlediska černého trhu s lihovinami rozhodující," stojí ve vládním materiálu.


Unie lihovarníků, zastupující největší firmy v oboru, rovněž požadovala, aby stát zajistil stálý dohled celníků ve všech daňových skladech s lihovinami v Česku. Ani v této oblasti nehodlá vláda přitvrdit.


Výrobci lihovin jsou z vládního seznamu rozčarováni. Se zástupci ministerstev financí, obchodu, zemědělství či zdravotnictví jednali ještě den před včerejším zasedáním vlády lidé z unie výrobců. A teď si stěžují. "Skutečnost, že nelegální výroba lihovin není považována za trestný čin, je alarmující," říká viceprezident unie a zárověň ředitel společnosti Rudolf Jelínek Pavel Dvořáček. Podle stávajících zákonů je totiž trestná jen distribuce a prodej načerno vyrobených lihovin.


Za nešťastné považuje Dvořáček i některé z kroků, které Nečasův tým odkývl. Například trvalé požadování rodných listů, které byly prvním krokem státu při řešení metanolových otrav. Doklady o původu alkoholu zůstanou povinné i pro další roky. "Rodné listy pro všechny lihoviny mají všichni legální výrobci samozřejmě k dispozici, ale požadavek na jejich dlouhodobé používání je administrativně dost náročný a možná i nad rámec legislativy Evropské unie," postěžoval si Dvořáček.


Koncese i na prodej alkoholu


A co dalšího prodejce tvrdého alkoholu čeká? Hlavní změnou bude povinné vyřízení licencí, případně i zákaz stánkového prodeje. Výrobci lihovin se zase budou muset připravit na nový druh kolků či povinnost stáčet tvrdý alkohol do menších lahví než dosud.


Zejména zavedení koncesí pro prodejce lihovin se setkalo s kritikou - obchodníci ho považují za zbytečnou administrativní zátěž, která nic nevyřeší. Dnes se povinná licence vztahuje jen na výrobce. Pro prodejce by do budoucna mohl stát k udělení licence stanovit jako podmínku například zavedení registračních pokladen, vedení podvojného účetnictví nebo registrace podnikatele jako plátce DPH (detailní podmínky se ještě budou dolaďovat). To by ze všeho nejvíc postihlo především malé obchodníky, například různé večerky, které dnes fungují bez těchto omezení.


"Dosud vláda nic smysluplného nevymyslela. Udílení licencí bude naprosto zbytečné a neúčinné. Podobně jako zavedení nových kolků, to je také k ničemu," hodnotí novinku Milan Wimmer z velkoobchodní společnosti s nápoji Neubauer a syn.


A co říkají velcí prodejci? "Šlo by o administrativní komplikaci. Ale vyřízení koncese by pro nás neměl být až takový problém," míní Judita Urbánková, mluvčí společnosti Ahold, provozující obchodní řetězec Albert. "Pročistí se trh od pochybných prodejců, a to by pro nás znamenalo spíš výhodu," dodává.


Skutečně, vládní opatření proti černému trhu mohou být pro velké firmy výhodou. A to se netýká jen prodejců, ale i výrobců.


Zavedení licencí by sice na jedné straně mohlo zčásti snížit počet jejich odběratelů, na druhé straně to ale alespoň v nejbližší době zmenší odbyt nelegálních lihovin. Odhaduje se, že černý trh tvořil dosud až pětinu veškerého ročního prodeje 70 milionů litrů lihovin v Česku. A ve zmíněné pětině mohou nyní legální výrobci najít nový prostor pro uplatnění svých produktů.


První změny do konce roku


A kdy začnou vládní opatření platit? Část by mohla být po legislativním kolečku mezi ministerstvy schválena sněmovnou ještě letos, jiná v prvních měsících příštího roku. "Některé návrhy by mohly projít zrychleným čtením. Šance na rychlé projednání je, nemyslím, že by to narazilo u opozice," vyjádřil se ministr financí Miroslav Kalousek.


Kroky Nečasova kabinetu navazují na zářijovou prohibici, kterou vláda reagovala na sérii otrav metanolem. Prohibice citelně zasáhla tuzemské prodejce, výrobce, ale i stát. Likérky podle odhadů přišly o 200 až 300 milionů korun (jen Rudolf Jelínek tvrdí, že jeho ztráta činí 36 milionů), restauracím a barům chybí na tržbách oproti očekávání 560 milionů. A stát přišel na ušlé spotřební dani a DPH o 325 milionů.

 

Jak chce vláda bojovat proti černému trhu s tvrdým alkoholem


Sérii opatření, která mají zatočit s ilegálním prodejem tvrdého alkoholu, připravil a odkývl kabinet Petr Nečase. Většina legislativních změn má do sněmovny doputovat do konce tohoto roku, některé na začátku roku 2013. Navržené kroky se mají týkat výroby a prodeje lihovin, které obsahují více než 15 procent alkoholu. Jak opatření vypadají?


Koncese na prodej


Koncesi na podnikání budou muset mít napříště nejen výrobci, ale i prodejci tvrdého alkoholu.


Přísnější pokuty kvůli kolkům


Pokuta za ztrátu nebo zničení kolků se má zpřísnit - sankce má odpovídat výši spotřební daně za alkohol, který měl být zničenými kolky označen.


Nové kolky s lepší ochranou


Kontrolní pásky dostanou zbrusu nový design, kvalitnější ochranné prvky (např. hologram se bude překrývat s měditiskem) a budou z tenčího papíru, aby se ztížilo jejich sejmutí a zneužití.


Přísnější zákon o návykových látkách


Zpřísnění pravidel pro prodej lihovin se odrazí i ve změně zákona o návykových látkách.


Sjednocená kontrola


Kontrolu prodeje tvrdého alkoholu by měla mít v gesci především Státní zemědělská a potravinářská inspekce, jejíž pravomoci se mají rozšířit.


Speciální policejní tým


Zvláštní tým Metyl, který byl původně sestaven jen kvůli metanolové aféře, bude fungovat jako koordinační skupina v boji proti černému trhu. Spolupracovat má s celníky.


Informační kampaň


Široká mediální kampaň má zvýšit povědomí české veřejnosti o rizicích spojených s konzumací tvrdého alkoholu.


Menší balení


Zákon zakáže větší než litrové balení tvrdého alkoholu (doposud byla možná distribuce až v šestilitrových barelech). Výjimkou budou dárková balení ve skle - tam budou přípustné tři litry.


Rodný list


Zavedení tzv. rodného listu lihovin je v pořádku, bude platit i nadále, legislativně už ale není třeba nic upravovat.


Informace o rizikových lihovinách


Informace pro veřejnost o potenciálně nebezpečných lihovinách a rizikových oblastech budou nadále zveřejňovány na webu ministerstva zdravotnictví. Rezort s tím začal krátce po vypuknutí metanolové aféry.

 

Co se měnit nebude


Kontrola metanolu


Premiér Nečas sice sliboval, že dovoz metanolu bude pod přísnějším dohledem, teď ale vláda seznala, že to není potřeba.


Trestní odpovědnost


Stávající úprava trestního zákona ve vztahu k černému trhu s lihovinami je podle ministerstva spravedlnosti dostatečná.


Mimořádné kontroly


Nárazové kontrolní akce policie a celní správy ve skladech výrobců, distributorů a prodejců budou pokračovat dál jako dosud.

 

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Miroslav Petr
19.10.2012 - 13:13:23

ALKOHOLICKÉ NÁPOJE
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.