GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 24.04.2024, svátek má Jiří
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » ALKOHOLICKÉ NÁPOJE

Státu přišel první účet za prohibici. Likérky žádají 15 milionů korun

 

 

 

ilustracni foto

Metanolová aféra

 

Na tuto částku vyčíslily firmy ztráty z povinného překolkování lihovin. Ministerstvo financí se nechystá požadovanou sumu uhradit.

 

Ministerstvu financí dorazily první účty za zářijovou prohibici. Členské firmy Unie výrobců a dovozců lihovin požádaly o proplacení celkem 15 milionů korun nákladů, které jim vznikly v důsledku povinného zavedení nových kolků. Celkový požadavek dvanácti producentů a dovozců, kteří dohromady ovládají 80 procent prodeje lihovin v Česku, je sice jen zlomkem finančních škod způsobených prohibicí, ale jedná se o první konkrétně vyčíslenou a na státu požadovanou částku.


"Jde jen o část ztrát, které nevznikly naší vinou, ale znamenají pro nás výraznou finanční zátěž," řekl HN Pavel Dvořáček, viceprezident unie a generální ředitel vizovické likérky Rudolf Jelínek.


Firmy kromě toho požádaly ministerstvo o dvouměsíční odložení splátky spotřební daně a DPH ve výši řádově desítek milionů korun, respektive o prominutí úroků z odložené platby. Koncem září po ukončení prohibice totiž prodaly jednorázově velké množství lihovin nahromaděných v daňových skladech, a platba daní tak zatěžuje výrobce vyšší částkou než obvykle.


Vyčíslené ztráty se týkají zbylých zásob téměř 13 milionů starých kolků, které měly likérky nakoupené, ale nestihly je použít poté, co vláda jako opatření na uvolnění prohibice nařídila lepit na lahve kolky nové. Největší položku z celkové požadované sumy 15 milionů korun tvoří náklady na přelepení celkem 3,4 milionu už jednou okolkovaných lahví alkoholu - v mnoha případech se jednalo o ruční práci.


"V našem případě představují zbylé nevyužité staré kolky škodu přes půl milionu korun. A náklady na překolkování dříve nalepených starých známek dosáhly 700 tisíc korun. Jde o jednoznačně prokazatelné ztráty," říká Josef Nejedlý, spolumajitel čtvrté největší likérky v Česku, jindřichohradecké společnosti Fruko Schulz. "Chápeme, že omezení prodeje bylo nutné a ztráty na životech a zdraví lidí jsou nenahraditelné. Nechceme tvrdě vymáhat od státu každou korunu finančních škod, které budou ve skutečnosti mnohem vyšší. Ale domníváme se, že alespoň část škod by stát kompenzovat měl," dodává Nejedlý.


S odkladem splátky daní se podle náměstka ministra financí Ladislava Minčiče počítá. Jednotlivé místně příslušné úřady mají pokyn žadatelům ve zdůvodněných případech vyhovět a mohou údajně také samy rozhodnout o prominutí úroků z odložené platby. "Není ale reálné odškodnění za náklady vzniklé překolkováním," vyjádřil se Minčič.


Podobně tak stát neplánuje hradit firmám hodnotu přebytečných starých kolků, které likérky už nemohou využít. Jejich prostou výměnu za nové kolky neumožňuje zákon o značení lihu. Ministerstvo nicméně chystá zcela nový zákon, který zpětně umožní nevyužité staré kolky vyměnit za nové. Předložit ho má vládě do konce roku a platit by mohl podle Minčiče zhruba od jara příštího roku.


Celkové ztráty likérek přitom dosáhnou mnohem vyšší sumy, než je požadovaných 15 milionů korun. Některé odhady hovoří minimálně o 200 milionech - především kvůli propadu prodeje, pozastavení výroby i dlouhodobě poškozené pověsti v tuzemsku i v zahraničí. Řádově stamilionové škody utrpěly i obchodní řetězce a restaurace.


V Česku se vrací do normálu prodej dražších, značkových nebo dovážených lihovin. "Zákazníci jsou ale stále opatrní. Ve srovnání s rokem 2011 došlo k poklesu prodeje tuzemských vodek a rumu," říká za obchodníky i restaurace prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka.


Řetězce ani restaurace aktuální výši škod dosud nevyčíslily. Hostinští přišli podle údajů Asociace hotelů a restaurací jen za dobu prohibice na tržbách o 560 milionů korun. Ještě vyšší jsou odhady v případě obchodů. "Škody dál rostou. V současné době jsou prakticky neprodejné zásoby výrobků likérky Drak. Požádáme ministerstvo financí o kompenzaci alespoň spotřební daně z těchto neprodaných lihovin," uvedl Juračka.

 

Škody z prohibice

 

15 mil. Kč


představují náklady, které likérky vyčíslily v souvislosti s vládou nařízeným zavedením nových kolků. Tyto náklady zahrnují hodnotu zbylých starých kolků, největší část z nich (8,5 milionu korun) ale tvoří doložené náklady na odstranění starých kolků a přelepení už jednou okolkovaných 3,4 milionu lahví.


1,8 mld. Kč


Dosavadní přibližný odhad ztrát vlivem prohibice - dohromady u likérek, obchodníků, restaurací a státu (na spotřební dani a DPH).


18-20 %


Na tolik odhaduje Svaz obchodu a cestovního ruchu letošní propad prodeje lihovin z loňských 65 milionů litrů. Ještě v polovině roku likérky odhadovaly pokles na 7 %.

 

Nechceme tvrdě vymáhat od státu každou korunu finančních škod. Ale aspoň část škod by stát kompenzovat měl.
Josef Nejedlý
spolumajitel likérky Fruko Schulz

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Miroslav Petr
12.11.2012 - 13:42:37

ALKOHOLICKÉ NÁPOJE
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.