GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 24.04.2024, svátek má Jiří
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » ALKOHOLICKÉ NÁPOJE

Metanolová aféra připravila výrobce lihovin o stamiliony

 

 

 

ilustracni fotoSmrtící alkohol: Čtyři měsíce po vypuknutí aféry sčítá Česko škody - 39 mrtvých, prop ad tržeb výrobců o pětinu, ztráty na daních za půl miliardy. A důvěra zákazníků se vrací jen pomalu

 

 

Ještě počátkem loňského roku výrobci odhadovali, že roční spotřeba lihovin v Česku klesne s ohledem na trendy předchozích let maximálně o sedm procent. Zářijová prohibice však srazila odbyt mnohem více. Přesný součet za celý loňský rok producenti a dovozci zatím nemají, ale podle jejich odhadů klesly loňské tržby v průměru o 20 procent a objem prodeje zhruba o 10 procent z 65 milionů litrů lihovin v předchozím roce.


A letošní rok nebude podle výkonného ředitele Unie výrobců a dovozců lihovin Jaroslava Burkarta o mnoho lepší. "Ze zkušeností s podobnou situací v zemích, jako je Polsko, Rusko nebo Rakousko, víme, že důvěra spotřebitelů se vrací až s hodně velkým zpožděním. My to odhadujeme na několik let a letos se určitě naše prodeje k normálu minulých let nevrátí," soudí Burkart.

 

První odhady škody


Nejopatrnější jsou lidé při nákupu konzumních lihovin - především tuzemáku a vodky, které nelegální prodejci pančovali metanolem nejčastěji. Zákazníci těmto lihovinám stále nedůvěřují. V tomto segmentu utrpěli oficiální producenti a dovozci největší ztráty.


Tuzemák je hlavním artiklem například pro čtvrtou největší tuzemskou likérku - jindřichohradecké Fruko Schulz. Tuzemáky tvoří většinu její produkce a celkový prodej Fruka loni klesl o 38 procent na necelých 30 tisíc hektolitrů lihovin. Firma přesto zůstane alespoň v malém zisku. Fruko kromě lihovin vyrábí i sirupy, jejichž odbyt loni likérce vzrostl o čtyři procenta na 1,8 milionu lahví. "Na sirupech máme srovnatelnou marži s lihovinami a díky tomu nám sirupy pomohly alespoň částečně eliminovat propad prodeje tuzemáku," vysvětluje spolumajitel Fruka Josef Nejedlý.

 

Ztráty nejen na zboží


Celkové škody vzniklé prohibicí - především propad prodeje v tuzemsku i v zahraničí a vyšší náklady na kolkování - nedokázali výrobci stále vyčíslit. Řádově půjde o stamiliony korun.


"Ztráta na prodejích činila více než 100 milionů korun bez spotřební daně. Prodeje přitom stále nejsou na původní výši před metanolovou aférou. Nejvíce postiženým segmentem je gastronomie, kde stále přetrvávají obavy konzumentů," říká například generální ředitel likérky Granette & Starorežná Distilleries Pavel Kadlec.


A aféra poškodila i menší lihovary. "Jednoznačně se to dotklo našich výsledků. Od poloviny září do konce října se naprosto zastavil prodej. Pak jsme čekali na nové kolky, kdy se jako první odbavovaly velké firmy a ty menší musely vydržet," stěžuje si obchodní ředitelka Lihovaru Poněšice Klára Ladajksová. Nejvíce podle ní ochabl zájem firemních zákazníků, kteří třeba jako vánoční pozornosti tentokrát volili jiné dárky než lihoviny. Zaznamenali ale také pokles zájmu o prohlídky jejich lihovaru na jihu Čech. "Již objednaní turisté návštěvu třeba zrušili," líčí Ladajksová. Obává se, že k úplnému obnovení trhu dojde až v průběhu jednoho či dvou let.


Podle zpráv z restaurací a barů se ale situace již výrazně zlepšuje. "Prodeje jsou nižší, ale je to spíše celkovou tendencí lidí šetřit. Nedůvěra k tvrdému alkoholu už postupně odeznívá a vše se vrací do normálu," tvrdí Dalibor Stříbný ze zlínského Moloko Baru. Uklidnění obav potvrzuje i provozovatel Mulata Baru v ostravské Stodolní ulici Georgeos Araitzidis. "Chodí k nám stálí zákazníci a víme, že už zase pijí to, co dříve, i když v tom kritickém období volili raději víno nebo pivo. To nám tržby klesly skoro o 80 procent," popisuje.

 

Stát versus podnikatelé


Stát přišel jen za loňské září a říjen zhruba o 0,4 miliardy korun na spotřební dani z lihu. K tomu zhruba o 120 milionů na DPH. Navíc musí alespoň částečně vyjít vstříc postiženým podnikům.


Obchodníkům, kterým se nepodařilo dohledat u některých lahví na skladě jejich původ, nabídli úředníci možnost daňové kompenzace. Pokud vylijí nedůvěryhodný alkohol pod dohledem celní správy, mohou si spotřební daň, kterou za něj zaplatili, odečíst v následujících letech od daně z příjmu. Jenže o toto řešení nebyl příliš zájem. Možnosti využily jen čtyři firmy. Z toho dvě chtějí za asistence celníků každá vylít pouze jedinou lahev tvrdého. Dohromady má být kontrolovaně zlikvidován alkohol se zhruba 3500 litry čistého lihu. Daňová kompenzace tak může dosáhnout maximálně kolem 950 tisíc korun.


Část lihovarníků využila možnost odložení platby spotřební daně a DPH za loňské září. Všichni členové unie výrobců a dovozců kromě toho vyčíslili škody vzniklé přímo povinným zavedením nových kolků. Celkem lihovarníci požádali ministerstvo financí o úhradu 15 milionů korun. Vyčíslené ztráty se týkají zbylých zásob téměř 13 milionů starých kolků, které likérky měly nakoupené, ale nestihly je použít poté, co vláda jako opatření na uvolnění prohibice nařídila lepit na lahve kolky nové.


"Stát rychle měl a stále musí zvážit odškodnění za dopady metanolové aféry subjektům, které celou záležitost nezavinily a musely například bez náhrady vrátit staré kolky. Jen naši společnost to stálo asi milion korun a další významné náklady byly spojeny s překolkováním lihovin a zvýšenou administrativou," vypočítává Kadlec.

 

Kompenzace a plány


Největší položku z požadované sumy 15 milionů korun tvoří náklady na přelepení celkem 3,4 milionu už jednou okolkovaných lahví - v mnoha případech se jednalo o ruční práci. A firmám se to nelíbí. "Připravujeme žalobu na stát, především za propadnutí původních kontrolních pásek. Zaplatili jsme za ně a stát nám je znárodnil bez odškodnění," zlobí se obchodní ředitel likérky Herba Alko Adam Schiller.


Ministerstvo financí náhradu za staré kolky ani ušlý zisk neplánuje. Nabídlo ale jinou alternativu. "Navrhovali jsme výrobcům, že jim staré kolky vyměníme za nové. Umožní to nová legislativa, na níž nyní pracujeme," říká první náměstek ministra financí Ladislav Minčič.


A na ministerstvu se ve spolupráci s pracovní skupinou odborníků rodí i plány, jak podobným aférám předejít. Zpřísnit se mají kontroly i tresty, omezí se místa prodeje lihovin i objem jejich balení. Nově budou muset nejen výrobci, ale i obchodníci s tvrdým alkoholem nejprve získat koncesi.


Výrobci opatření vítají. Shodují se totiž, že šlo o chybu systému, nikoli jednotlivce. Selhal stát. Příčinu aféry vidí jak ve vysoké dani z lihu, která motivuje podvodníky, tak v nedostatku kontrolních mechanismů a množství skulinek, které dávají prostor pro pančování alkoholu.

 

S přispěním Martiny Součkové

 

Důsledky metanolové aféry


20 %


Na tolik odhadují v průměru výrobci a dovozci lihovin pokles svých tržeb za loňský rok.


39 ŽIVOTŮ


si vyžádala celkem metanolová aféra.


0,4 MILIARDY KORUN


chybí za loňské září a říjen ve státním
rozpočtu na spotřební dani z lihu.


3 345 LITRŮ


lihu by mělo být vylito pod celním dohledem. Za něj si pak firmy mohou žádat daňovou kompenzaci. Maximálně by se mohlo jednat zhruba o 950 tisíc korun.


10 %


Zhruba o tolik klesl loni objem prodeje tvrdého alkoholu z 65 milionů litrů v roce 2011.


4 FIRMY


si zažádaly o asistované vylití alkoholu, u kterého se nepodařilo zjistit původ. Z toho dvě firmy si zažádaly o vylití pouze jedné lahve alkoholu.

 

Stát neposkytne výrobcům lihovin kompenzace za ušlý zisk a poškození dobrého jména. Nabídl jim ale, že nemusejí ničit staré kolky, které budou moci vyměnit za nové, až vstoupí v platnost nová právní úprava, na níž se pracuje. Finanční úřady jim navíc v některých případech umožní odložení platby daní.


Původ lihoviny dokládají takzvané rodné listy. Ty budou fungovat i nadále.


Nové červené kolky musely nahradit kolky původní. Novými kolky byl označen jen alkohol, u kterého byl doložen původ nebo byl vyroben až po prohibici.

 

Jak se případ vyvíjel a okamžitá opatření, k nimž přistoupila vláda


6. 9.


První případ dvou zemřelých v Havířově oznámila policie 6. září 2012.


12. 9.


12. září vyhlásilo ministerstvo zdravotnictví mimořádné opatření v podobě plošného zákazu stánkového prodeje alkoholu s obsahem etanolu větším než 30 procent.


14. 9. - 26. 9.


Prohibice v Česku trvala od 14. do 26. září. Pak se začala postupně uvolňovat.


16. 9.


V neděli 16. září hlavní hygienik v Polsku na měsíc zakázal obchodování s více než 20% alkoholem vyrobeným v České republice.


16. 9.


K restrikcím se přidalo i Slovensko. V úterý 18. září vydala vláda zákaz dovozu tvrdého alkoholu z Česka.


18. září zakázala Rada pro rozhlasové a televizní vysílání reklamy na tvrdý alkohol.


27. 9.


Od 27. září se na pulty prodejců mohl vrátit alkohol s obsahem etanolu vyšším než 20 % včetně tuzemáku, vodky a konzumního lihu s loňským a dřívějším datem výroby.

 

Opatření, o kterých nyní jedná pracovní skupina


(ta je složena z náměstků ministrů zemědělství, financí, zdravotnictví, průmyslu a obchodu, vnitra, spravedlnosti a zástupců Unie výrobců a dovozců lihovin, Potravinářské komory ČR a Asociace hotelů a restaurací ČR)


Prodej lihovin by měl být koncesovanou živností.


Zvýšit se má kontrola domácích pálenic. Zvažuje se, že by i ony musely své výrobky kolkovat.


Výrobci lihu a lihovin by měli mít ve svých provozech nonstop kamerový dohled, k němuž by měla přístup jen celní správa.


Omezit by se měla místa, kde lze koupit tvrdý alkohol. K dostání by již neměl být v prodejních automatech. Zákon, který to zakazuje, je již v připomínkovém řízení a do konce února by jej měla dostat na stůl vláda.


Nedovolená výroba lihu má být opět trestným činem. Pracovní skupina nyní řeší, zda tento skutek nespadá zároveň i pod trestný čin nedovoleného podnikání. Jasno by mělo být do konce února.


Zvýšit by se mohla horní sazba trestu za krácení daní. Trestným činem má být opět i jen samotná příprava krácení daně.


K zavedení registračních pokladen do restaurací, které navrhovala Unie výrobců a dovozců lihovin, zatím zřejmě nedojde. Ministerstvo financí chce raději volit cestu postupné elektronizace účetních dokladů a jejich zpřístupnění úřadům v elektronické formě.


Zdroj: ministerstvo financí, Unie výrobců a dovozců lihovin


Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Barbora Strnadová, Miroslav Petr
14.02.2013 - 07:21:35

ALKOHOLICKÉ NÁPOJE
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.