GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 23.04.2024, svátek má Vojtěch
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » ALKOHOLICKÉ NÁPOJE

Objevte novou dimenzi Jameson whiskey

 

 

 

 

Objevte novou dimenzi Jameson whiskeyVšechny chutě světa můžete promíchat v nekonečných kombinacích a stvořit úplně nové. Staňte se vynálezcem a objevte s Jameson whiskey dosud nepoznané.


Kdo by neznal pravou irskou whiskey Jameson, na kterou jsou generace Irů už více než dvě stě let právem hrdí. Výjimečnost whiskey Johna Jamesona spočívá ve vysokých nárocích na kvalitu surovin a především v revolučním přístupu při její destilaci. Právě trojitá destilace dodává této whiskey svou výjimečnou jemnost, pro kterou se stala vůbec nejprodávanější irskou whiskey na světě. Její nezaměnitelná chuť připomínající ořechy a vanilku z ní dělá pravého proslulého Jamesona.

 

A právě bohatá struktura chuti inspirovala Jameson k propojení s foodpairingem pro ještě větší požitek při vychutnávání tohoto irského pokladu.

 

Slyšeli jste někdy o foodpairingu? Že ne? Pak vězte, že se jedná o poměrně nový obor, který se věnuje kombinování chutí potravin na základě podobnosti hlavních aromatických složek. S tímto inovátorským přístupem přišel Heston Marc Blumenthal, nositel Řádu britského impéria, anglický kuchař a majitel restaurace (The Fat Duck), která byla oceněna třemi michelinskými hvězdami. Laicky řečeno - každá chuť je jedinečná, když ji ale smícháte s jinou, vznikne něco úplně nového. I zdánlivě neslučitelné potraviny tak vytvářejí překvapivě dokonalé kombinace a skvěle se doplňují.

 

„Využití foodpairingu je vhodné především pro barmany, baristy, ale i kuchaře. Je to cesta, jak ozvláštnit zejména podávání drinků či pokrmů. Toho se dá vhodně využít i u whiskey, kde je možné kombinovat její komplementární příchutě s pokrmy. U whiskey Jameson můžete rozeznat příchutě ovoce, sušeného ovoce, koření, dřevitých, jemných, karamelových či medových tónů," říká Jameson ambasadorka Lucie Poláková.

 

Z tohoto pohledu je portfolium značky Jameson širokým světem pro foodpairing. Není nic lepšího než experimentovat a objevovat dosud neprobádané. A které druhy Jameson whiskey jsou z hlediska foodpairingu vhodné?

 

„Vybrala jsem tři zástupce: Jameson Original, Jameson Select Reserve a Jameson Gold Reserve. Vždy jsem vycházela z výrobního procesu konkrétního produktu a díky tomu jsem je dokázala propojit například s medem, vanilkou či mangem. Foodpairing jsem si otestovala při několika degustacích, které vedu, a lidé byli objevováním a ochutnáváním příjemně překvapeni," dodává Lucie Poláková.

 

Jameson Irish Whiskey má velmi lehké a příjemné aroma. Její nezaměnitelná chuť připomínající ořechy a vanilku s podtextem višně doplněná delikátní květinovou vůní s jemnými tóny sluncem rozpáleného dřeva a medovou sladkostí.

 

Z hlediska foodpairingu se její chuť výborně pojí s medem, s vlašskými ořechy a vanilkou. Abychom si dovedli lépe uvědomit jednotlivé tóny v chuti Jamesona, servírujeme také s ječmenem, dřevem a celými vlašskými ořechy.

 

Jameson Select Reserve je vyráběna pouze jednou ročně zcela výjimečným destilačním procesem, aby si uchovala svůj výběrový charakter. Obsahuje vysoký podíl pot still whiskey, která zaručuje jemný tón. Chuť je plnější a sladší a vyniká především ovocnými tóny exotického ovoce. Mnohovrstevnatost chutě Jameson Select Reserve si nejlépe vychutnáte v kombinaci s papájou, nektarinkami, sušenými meruňkami či mangem.

 

Jameson Gold Reserve - ne nadarmo se traduje, že Jameson Gold Reserve je přípitkovou whiskey kritiků. Unikátní vlastnosti této whiskey jsou výsledkem zrání „ve třech dřevech" - tedy v panenských sudech z amerického bílého dubu, v sudech po bourbonu a po sherry. Jameson Gold Reserve obsahuje významný podíl pure pot still whiskey. Sklenka tohoto výjimečného destilátu voní po dřevě, ječném sladu a obilí, se stopami sladkého sherry. Následně Vás překvapí medově sladká, vzápětí pak kořeněná chuť.

 

Vanilkové tóny Jameson Gold Reserve zvýrazníte vanilkovým krémem, želé nebo vůní vanilkového lusku. Při důkladnějším vychutnávání můžete rozeznat dozvuk hrušek a malin, který podpoříte právě tímto čerstvým ovocem, a poněkud ostřejší nádech skvěle doplníte vůní pepře.

 

 

S foodpairingem se nemusíte setkat jen v lepších barech či restauracích, překvapit jím můžete třeba i své hosty. Možná budete první, kdo jim naservíruje jejich oblíbenou whiskey zcela novým způsobem - tedy s potravinami, které nejlépe podtrhnou chuť Jamesona. Zkuste přidat na servírovací tácek ořechy, sušené ovoce nebo vanilkový krém. Kromě zkoumání tónů whiskey Vás čeká jistě i zajímavé téma ke konverzaci.

 

John Jameson by se možná divil, jakou řadu možností jeho jemná whiskey nabízí. Ale mějte oči otevřené i Vy, každý z nás v sobě skrývá dosud neobjevená tajemství. Věděli jste například, že sám John Jameson byl původem Skot? Kdyby se na to zeptal moderátor televizního pořadu svého soutěžícího, dost možná by ho nachytal. John Jameson, majitel dublinské palírny, opravdu nebyl Ir. Irsko ale se svým unikátním destilátem proslavil natolik, že mu to Irové už dávno odpustili. John Jameson sice už nežije, ale jeho whiskey dnes pijí lidé všech národností. JAMESON IRISH WHISKEY totiž mezi whiskami vyniká neobyčejnou jemností, která je výsledkem trojité destilace. Jameson toho ale nabízí daleko víc - uspokojí i ty nejnáročnější nebo se stane důstojným dárkem pro Vaše přátele, kolegy, obchodní partnery nebo milovníky whiskey.

 

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

27.09.2013 - 13:58:15

ALKOHOLICKÉ NÁPOJE
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.