GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 26.04.2024, svátek má Oto
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » ALKOHOLICKÉ NÁPOJE

RUDOLF JELÍNEK uvádí na trh Vizovickou slivovici z odrůdy Čačanská lepotica

 

 

Rudolf Jelinek uvadi na trh Vizovickou slivovici z odrudy Cacanska lepoticaSpolečnost RUDOLF JELÍNEK uvádí 1. března do prodeje jednoodrůdovou Vizovickou slivovici ročníku 2012 vyrobenou ze švestek z vlastních sadů. Do prodeje firma nabídne limitovanou sérii 1 412 lahví slivovice vypálené z odrůdy Čačanská lepotica. Ve druhé polovině roku k ní přidá také zlatou variantu – Vizovickou slivovici 2012 vyrobenou kupáží vybraných odrůd z úrody tohoto roku. Každá láhev ponese ručně napsané číslo.


 

Vizovická slivovice je špičkou mezi slivovicemi RUDOLF JELÍNEK. „Protože jde o slivovici vyráběnou vždy z vybrané odrůdy dané sklizně, můžeme ji s nadsázkou přirovnat k výběru z hroznů mezi víny,“ říká Miroslav Motyčka, obchodní a marketingový ředitel společnosti RUDOLF JELÍNEK. Výběr odrůdy, z níž bude stočena ročníková jednoodrůdová Vizovická slivovice, provádí členové Spolku přátel Jelínkovy slivovice vždy v listopadu. „Loni vybírali ze čtyř odrůd a jako nejlepší určili jednoznačně destilát z odrůdy Čačanská lepotica ze sadu v lokalitě U studny,“ přibližuje výběr odborné poroty Miroslav Motyčka.

 

 

Čačanská lepotica je odrůda původem ze Srbska z oblasti Čačak. Má velmi velké plody, které mají tmavě modrou barvu se žlutou až zelenožlutou dužninou. Chuť je nakysle sladká a sklízí se od počátku srpna do jeho druhé poloviny. Jde o středně odolnou odrůdu proti mrazům i chorobám.

 

 

První vlastní sady začala likérka RUDOLF JELÍNEK na Vizovicku vysazovat již v roce 2003 a dnes v lokalitě na Těchlově obhospodařuje více než 50 hektarů švestkových sadů s 20 000 stromy. Roste zde celkem devět odrůd švestek (Čačanská lepotica, Stanley, Gabrovská, Hanita, Presenta, Valjevka, Toptaste, Katinka a Čačanská rodná) a v roce 2013 z nich firma sklidila zatím rekordní úrodu - přes 435 tun ovoce. Důsledně se střeží zralost plodů a sběr se provádí po jednotlivých odrůdách. Právě kvalita a kombinace odrůd švestek je pro výrobu Vizovické slivovice klíčovou záležitostí.

 

 

První odrůdu sklidila společnost RUDOLF JELÍNEK ze svých sadů v roce 2008 a právě v tomto roce byla také založena tradice Vizovické slivovice jako prémiového výrobku s přímou vazbou na region svého vzniku.

 

 

Vizovická slivovice se na trh uvádí vždy ve dvou variantách – jako jednoodrůdová bílá a jako zlatá slivovice, která vzniká kupáží destilátů vybraných odrůd.

 

 

 

RUDOLF JELÍNEK a.s. je tradiční český výrobce ovocných destilátů, především slivovice. Společnost vznikla v roce 1894. RUDOLF JELÍNEK a.s. je členem skupiny R. JELÍNEK GROUP SE, která je největším světovým výrobcem ovocných destilátů. Do skupiny dále patří společnost R. JELINEK L.A. - S.A. (chilský výrobce ovocných destilátů, zejména hruškovice), největší výrobce ovocných destilátů v Rumunsku S.C. VALCO S.A. a největší výrobce švestkové rakije v Bulharsku VINPROM-TROYAN AD. Společnost RUDOLF JELÍNEK a.s. je držitelem certifikátu IFS Food. V ČR RUDOLF JELÍNEK distribuuje produkty METELKA, Berentzen, Puschkin, Polar, Fernet Branca a bourbony Evan Williams. Více na www.rjelinek.cz

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

10.03.2014 - 08:24:09

ALKOHOLICKÉ NÁPOJE
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.