GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 16.04.2024, svátek má Irena
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » ALKOHOLICKÉ NÁPOJE

V TOKIU BYL VYBRÁN NOVÝ CHIVAS MASTER

 

Japonská metropole první týden v červenci hostila globální finále čtvrtého ročníku prestižní barmanské soutěže Chivas Masters, třetího s českou účastí. Jeho vítězem se stal původem japonský barman Atsushi Suzuki, jenž pracuje pro šanghajskou Sober Company. V konkurenci patnácti barmanů z celého světa ovšem nezapadla ani česká barmanka Sandra Šalatová, jejímiž domovskými podniky jsou pražský Hemingway bar a Cash Only.

Soutěžní část globálního finále Chivas Masters se odehrávala ve 32. patře pětihvězdičkového hotelu ANA InterContinental v tokijské čtvrti Minato. Pro soutěžící byla přichystána série seminářů vedených pěti barmanskými osobnostmi z různých zemí světa, které zároveň usedly i v porotě. O novém držiteli titulu Chivas Master letos rozhodovali spolumajitel londýnských barů Dandelyan a White Lyan Iain Griffiths, newyorský barman Chris Lowder, britská barmanská legenda Dré Masso, beverage director americké restaurační skupiny Alinea Group Micah Melton a „domácí“ Rogerio Igarashi Vaz, spolumajitel tokijských barů Trench a Tram.

Soutěžící nejprve absolvovali čtyři individuální disciplíny. Pro první z nich měli připravený drink na téma Local Way už z národních kol, zbylé tři museli dle zadání vymyslet až na místě. Sandra Šalatová do Japonska odlétala s koktejlem W.P.W., tedy Whisky Pivo Women, ve kterém 12letou whisky Chivas Regal zkombinovala s Angostura Aromatic Bitters, domácím sirupem z Plzeňského Prazdroje a jablečnou pěnou a jenž díky servisu v pivní sklence a pěně na povrchu pivo opravdu připomínal. Přímo v Tokiu pak vytvořila koktejl Pink Fairy snoubící Chivas Regal Mizunara s brusinkovým džusem, limetovou šťávou, čerstvým liči, liči likérem a lžičkou cukru wasanbon, jenž se servíroval ve sklence vystříkané absintem. Nápaditý byl i její drink Koni-Chivas sestávající z 18leté Chivas Regal, saké a pomerančových a mandarinkových bitters, nebo twist na klasický Boulevardier v podobě kombinace 12leté Chivas Regal s Becherovkou, vermutem Carpano Antica Formula a skořicovou tinkturou, který nazvala Bohemian Sin-namon. „Česká republika se v globálním finále opět neztratila. Sandra byla svým barovým kolegům Ondřejovi Hniličkovi, jenž skončil na globálním finále Chivas Masters 2015 druhý, a Tomášovi Melzerovi, který se vloni stal součástí vítězného týmu, zdatným nástupcem. Její drinky měly nápad a kreativitu a k postupu do top 5 jí chyběl opravdu jen kousek,“ shrnuje Sandřin soutěžní výkon Zdeněk Kortiš, whisky ambasador společnosti Jan Becher Pernod Ricard, jež má Chivas Regal ve svém portfoliu. Poslední disciplína byla týmová. Pětice postupujících si k sobě vybrala po dvou soutěžících a závěrečný drink vymýšleli společně. Sandru si vzal do týmu Japonec Masato Sakurai, z vítězství se ale nakonec těšil jiný barman japonského původu – Atsushi Suzuki, jenž pracuje v Šanghaji pro Sober Company. „Reprezentant Číny byl čtvrtým Chivas Masterem korunován zaslouženě. Porotu nadchl svými drinky, barmanskými dovednostmi, pohostinností a precizností,“ říká Zdeněk Kortiš. Atsushi spolu se svými týmovými kolegy, MexičankouHaydée Barron Flores a Ryanem Nightingalem z Hongkongu, na závěr porotě předložil koktejl The Double Talk, který byl určený ke sdílení mezi dvěma či více hosty a kromě 12leté Chivas Regal obsahoval Campari, bílý vermut a sůl s matcha čajem.

Vítěz Chivas Masters 2017 Atsushi Suzuki se za odměnu podívá do New Orleansu na vyhlášenou barmanskou událost Tales of the Cocktail a nádavkem si bude moci vybrat, do kterého z ikonických světových barů vyrazí za inspirací. Oceněn byl také celý nejlepší tým – Atsushi, Haydée a Ryan obdrželi po láhvi Chivas Icon ve speciální karafě vyvedené v japonském stylu, jichž bylo vyrobeno pouze pět kusů. S prázdnou ovšem z Japonska neodletěl žádný ze soutěžících. Domů se vrátili bohatší o zážitky, zkušenosti a nové přátele. „Globální finále Chivas Masters v Tokiu bylo připraveno s japonskou pečlivostí a pohostinností. Vše fungovalo na minutu přesně a pětidenní program byl naplněn zážitky, emocemi a možnostmi poznat jinou kulturu – od návštěvy tradičního čajového obřadu přes rušné ulice Shinbashi až po noční výlety a poznávání dvou různých barových světů, tedy Ginzy a Golden Gai,“ uzavírá Zdeněk Kortiš.

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

31.07.2017 - 10:29:52

ALKOHOLICKÉ NÁPOJE
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.