GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 20.04.2024, svátek má Marcela
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » ALKOHOLICKÉ NÁPOJE

Pálenky v Žešově zrají v dřevěných sudech po brandy či koňaku

 

e voňavých dřevěných sudech po brandy či koňaku světoznámých značek zraje část destilátů v malém ovocném lihovaru Kleiner v Žešově u Prostějova. Prémiová pálenka po několika letech zrání získá díky těmto sudům originální chuť a vůni, řekl ČTK Jan Kleiner, který má výrobu destilátů v žešovském lihovaru na starost.

"Část našich ovocných destilátů dáváme na několik let do dřevěných sudů z různých koutů světa, ve kterých zrála například brandy nebo koňak. Sudy pečlivě vybíráme a kombinujeme s našimi pálenkami," uvedl Kleiner, který ovocný lihovar v Žešově založil v roce 2002 se svojí ženou Růženou.

Ovocné pálenky v použitých dřevěných sudech zrají v průměru tři až sedm let, přičemž absorbují aroma a vůni brandy nebo koňaku. "Například višňovou pálenku dáme do sudu po brandy. S napětím pak sledujeme, jaký bude výsledek. Je to celkem alchymie a řehole, jelikož se musí stále chodit a ochutnávat, aby se nepropásl ten správný okamžik. Pálenka by jinak mohla zhořknout," uvedl Kleiner.

Použité sudy ovocný lihovar Kleiner získal například od slavného francouzského výrobce koňaku Godet. "V těchto krásných dřevěných sudech zrál koňak 20 let," podotkl Kleiner. Ve sklepě žešovského lihovaru jsou uloženy i sudy od světových výrobců brandy z odrůdy Cabernet Sauvignon.

Sehnat prázdné dřevěné sudy, v nichž dlouhá léta zrály kvalitní alkoholické nápoje, není podle Kleinera vůbec jednoduché, jelikož poptávka je obrovská. "Například sudy Pedro Ximenes jsou dlouho dopředu zablokovány zájemci z celého světa," podotkl Kleiner.

Společnost Distillery Kleiner ročně vyrobí několik tisíc lahví s pálenkami hlavně ze švestek, višní či špendlíků, což je jeden z druhů slivoní. Svými ovocnými destiláty v Česku zásobuje vybrané restaurace včetně těch, které získaly michelinskou hvězdu.

Cena jedné designové láhve s ovocným destilátem z produkce žešovského lihovaru se pohybuje od 2000 do 5000 korun. "Skleněně láhve pro nás vyrábí malá sklárna ve Francii. Česká republika je sice sklářskou velmocí, nikdo tady ale neumí vyrobit tak čiré sklo jako ve Francii, aby vynikl tekutý obsah láhve," řekl Kleiner.

Letos v srpnu získala stoprocentní podíl v ovocném lihovaru Kleiner společnost Palírna U Zeleného stromu, která provozuje velkou likérku v nedalekém Prostějově. Od kapitálového vstupu si Jan Kleiner slibuje méně administrativy i nové exportní příležitosti pro žešovský ovocný lihovar.

"Díky takto ekonomicky silnému partnerovi máme nyní možnost se plně soustředit výhradně na veškeré stránky spojené s výrobou, jako je výběr správných surovin, příprava kvasů, destilace a následná kultivace produktů a zároveň realizaci všech našich myšlenek a plánů, které bychom jinak sami nebyli nikdy schopni v plné míře uskutečnit," podotkl Kleiner.

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ČTK
29.12.2017 - 07:38:59

ALKOHOLICKÉ NÁPOJE
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.