GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 21.08.2019, svátek má Johana
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » ALKOHOLICKÉ NÁPOJE

Nový závod Becherovky v K. Varech prý odolá výbuchu

 

    Nový závod, který dokončuje společnost Jan Becher - Karlovarská Becherovka (JBKB) za zhruba 100 milionů korun v městské části Bohatice, má být nejbezpečnějším provozem svého druhu v Česku. Budova bude díky použitým moderním technologiím chráněna před požárem a její skelet odolá výbuchu. Zařízení musí splňovat kritéria americké pojišťovny FM Global, která firmy koncernu Pernod Ricard pojišťuje, řekl ČTK provozní ředitel JBKB Vladimír Darebník.

 

    logo

 

    Pro přečerpávání lihu vznikl v novém areálu speciální box, do něhož kamion s cisternou vjede. Jeho stěny odolají požáru s vysokými teplotami a speciální zdivo by eliminovalo případný výbuch. Celý box je vybaven soustavou čidel a hasicích trysek, takzvaných springlerů. Podle Darebníka umožňuje nový provoz mnohem snáze vyhovět všem bezpečnostním předpisům. "Ve starém provozu stála cisterna, z níž se přečerpával líh, na rušné ulici v centru města. Jenom pár metrů od ní chodili lidé," poznamenal ředitel.


    To už nyní nebude možné i vzhledem k tomu, že do uzavřeného areálu likérky se nikdo nepovolaný nedostane. Pokud by tam snad začalo hořet, což ředitel nepředpokládá, je hned vedle hlavní haly připravena obří nádrž na 800 metrů krychlových vody, která by stačila záchranářům na dvě hodiny intenzivního hašení. O tlak potřebný k naplnění hydrantů se starají dvě obří dieselová čerpadla umístěná v hale se stálou teplotou. "Všechny součásti čerpadel i armatur musí být od výrobců schválených pojišťovnou," uvedl Darebník.


    Sítí hydrantů, požárních rozvodů a čidel je doslova protkána hlavní hala, v níž se bude od července proslulý likér vyrábět. Jakmile se produkce rozjede naplno, nebude tam možné například fotografovat s bleskem. Jeho světlo citlivá čidla mohou vyhodnotit jako zášleh plamene a spustit požární poplach. Kdyby požár nastal, pamatováno je rovněž na ochranu životního prostředí. Veškeré kapaliny by stekly do obří záchytné jímky, jejíž dno je izolováno speciální plastovou fólií, konstatoval ředitel.


    Zajistit bezpečnou výrobu likéru není podle Darebníka složité, stačí jenom důsledně dodržovat předpisy. Prevence je ale na místě, téměř všechny suroviny používáné k výrobě jsou do jisté míry rizikové. Ať už je to vysoce hořlavý líh či zdánlivě neškodný cukr. Jeho prach může být za určitých okolností výbušný. "Přestěhováním produkce Becherovky ze starých objektů na třídě T. G. Masaryka odpadne i převážení lihu v cisternách po městě mezi skladem v Počernech, jenž bude zrušen, sklepy a stáčírnou," dodal ředitel.


    Technologie v novém závodě už postupně procházejí zkouškami, kdy je namísto lihu či likéru používána obyčejná voda. Poslední litry becherovky ležící ve starých sudech v centru města odtud zmizí do konce srpna. Dvě století dlouhou tradici výroby likéru tam pak bude připomínat už jen muzeum JBKB. Jeho provoz v původních prostorách umožní likérce dohoda s novým vlastníkem budov, jímž se stala společnost Karel Holoubek - Trade Group. Ta chce část historických sklepů využít na malý pivovar.

 

 



 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ČTK
10.06.2010 - 12:55:07



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 8 plus 6 je
 

ALKOHOLICKÉ NÁPOJE
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

04.08.2010 - Nejlepší bary v Česku

Bugsys Bar zařadil časopis Newsweek mezi dvacet nejlepších barů světa. ...

04.06.2009 - DAŇOVÉ ŘÍZENÍ - Obrana proti daňové kontrole

Při sporech s finančním úřadem vám potřebné argumenty dodají judikáty.

18.06.2017 - První boutique hotel na Šumavě láká na delikatesy francouzského šéfkuchaře

Restaurace Nebespán v Kašperských Horách je synonymem špičkové zážitkové gastronomie ...

08.04.2010 - Stát zakázal prodej lihovin ve více než šestilitrovém balení

Vlastní kolek musejí mít nyní také malé "placatice", které dosud ...

02.07.2009 - Karlovy Vary - Thriller na kolonádě

Krize tvrdě dopadla na západočeské lázně. Jezdí do nich o ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2019 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.