Za účasti ministra zemědělství, ministra pro místní rozvoj, hejtmana karlovarského kraje a primátora Karlových Varů byl slavnostně otevřen nový provoz společnosti Jan Becher - Karlovarská Becherovka, a.s. (JBKB). Nový výrobní areál vyrostl během posledních dvanácti měsíců v Karlových Varech - Bohaticích a kromě výrobní haly o rozloze 1440 m 2 ho tvoří ještě další tři menší objekty. Celková investice do nové továrny přesáhla 100 milionů korun. Ostrá výroba věhlasného likéru by se zde měla rozjet v září.
„Při výstavbě jsme kladli vysoké požadavky na výrobní a technologické podmínky pro zachování kvality a chuti Becherovky, dále na prevenci jakýchkoliv nežádoucích vlivů výroby na životní prostředí a samozřejmě na bezpečnost provozu. Továrna je vybavena nejmodernějším protipožárním zařízením, které odpovídá požadavkům největší světové průmyslové pojišťovny FM Global. Všechny parametry našeho nového výrobního provozu tak patří ke světové špičce," uvádí provozní ředitel Vladimír Darebník.
Stavba byla zahájena prvními demoličními pracemi 6. června 2009. Základní kámen byl položen 7. července 2009. V současné době probíhá zkušební provoz a testování technologických zařízení. Dodavateli, podílejícími se na výstavbě byly téměř stoprocentně české firmy. K zajímavostem technologického vybavení nové továrny patří automatický řídicí systém, jenž bude řídit chod továrny nejenom z pevného počítače, ale i z mobilní jednotky a umožní tak nepřetržitě sledovat technologické a bezpečnostní parametry nové továrny. Protipožární stabilní hasicí zařízení bude zásobováno z 800kubíkové vodní nádrže pomocí dvou dieselových čerpadel, z nichž každé má výkon až 13.000 l/min.
Novou část areálu firmy tvoří čtyři objekty:
- hlavní výrobní objekt o rozměrech 60 x 24 m,
- stáčecí místo pro líh a ostatní lihové suroviny,
- požární nádrž a stanice dieselových čerpadel pro stabilní hasicí systém,
- retenční záchytná nádrž.
„ Becherové šli vždy s dobou a používali nejnovější technologie. My jdeme v jejich šlépějích a stejně jako oni máme neustále na mysli nejvyšší kvalitu likéru. Nový výrobní závod přinese nejen modernizaci a větší efektivitu, ale umožní zvýšení objemu výroby tak, abychom mohli uspokojit rostoucí poptávku po jednom z nejznámějších českých produktů doma a na zahraničních trzích. Zároveň zachováváme postup výroby, původní recepturu, suroviny, chuť i kvalitu Becherovky. Podstatné je i to, že výroba Becherovky i nadále zůstává v Karlových Varech, v místě svého zrodu, a tak zůstane věrná své více jak dvousetleté tradici," řekl k otevření nového provozu generální ředitel JBKB Anthony Schofield.
Pozitivními aspekty přesunu výroby do nové továrny v Bohaticích je vyloučení těžké nákladní dopravy z centra města, koncentrace existujících čtyř oddělených částí provozu do jednoho místa, řada pozitivních ekologických a bezpečnostních přínosů a v neposlední řadě i možnost zvýšit v případě potřeby kapacitu výroby až o 40 %. V původní budově v centru města na třídě T. G. Masaryka bude i nadále zachováno Jan Becher Muzeum a reprezentační prodejna společnosti, připomínající historický odkaz rodiny Becherů.
29.06.2010 - 10:19:12
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...
V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...