GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 29.03.2024, svátek má Taťána
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » ALKOHOLICKÉ NÁPOJE

Zapomeňte na ovoce, na trh míří vodka s "masovou příchutí"


Zapomeňte na ovoce, na trh míří vodka s Připravte své chuťové pohárky na koktejly pro masožravce. Právě pro ně uvedla na trh americká výrobna lihovin Alaska Distillery ve městě Wasilla vodku s příchutí uzeného lososa. Učinila tak zhruba rok poté, co lihopalna Black Rock Spirits sídlící v Seattlu představila svou šunkovou vodku, píše dnes agentura AP.


Oba tyto destiláty byly původně míněny k míchání koktejlu Bloody Mary, ale získávají si stále větší oblibu mezi experty na míchání nápojů - a nejen mezi nimi.


"Myslím, že na jejím vzniku se podílelo trochu bláznovství a trochu opilosti," říká Toby Foster z Alaska Distillery, který přišel s novými příchutěmi inspirovanými Aljaškou. Jeho záměrem bylo uvést na trh místní vodku, která by vyčnívala z řady dalších lahví v regálech obchodů s alkoholickými nápoji. "Snažil jsem se vymyslet něco aljašského - a co je aljašštějšího než uzený losos? Bylo to něco jako zjevení," dodává.


Samotný nápad se ukázal být tou snazší částí. Najít správný recept už bylo o trochu větší výzvou. Foster s kolegyní Scotti MacDonaldovou to zkoušeli osmačtyřicetkrát a některé z prvních 47 pokusů byly jednoduše odporné. "Rozhodně při prvních zkouškách jsme museli mít po ruce kyblík, kdyby se nám zvednul žaludek," říká MacDonaldová. "Bylo to hodně hnusné a takové mastné. Ale jakmile se nám toho povedlo zbavit a začali jsme to jen vylepšovat, tak už to byla zábava a hra," dodává.


Vodka patří mezi nejprodávanější destiláty v USA a v posledních pěti nebo šesti letech šel nahoru prodej jejích ochucených druhů, říká Danielle Eddyová, mluvčí rady destilovaných alkoholů v USA. Jako první byly ovocné příchuti, pak následovala zelenina a bylinky a dokonce i ruská česneková vodka. "V posledních měsících se na trhu objevila Bakon Vodka (s šunkovou příchutí), ovšem vodka s uzeným lososem je nejmimořádnější, o jaké jsme slyšeli," dodala.


Lihovar Alaska Distillery funguje pět let, a pokud je to možné, spoléhá výhradně na aljašské produkty - od obilí, přes brambory až po vodu z ledovce - a teď i na lososy lovené v Aljašském zálivu. Klíčem k příchuti nejnovější vodky je způsob, jakým se losos udí; a to je obchodním tajemstvím. Jakmile je ryba vyuzena, odstraní se kůže a zaměstnanci rozmělní jednotlivé filety. Ty jsou pak umístěny do velké kádě, kde se smísí s vysoce koncentrovaným etanolem. Z této směsi je extrahována příchuť i s výraznou, typicky lososovou barvou.


"Výsledkem je velmi koncentrovaná tekutá tresť, kterou přidáváme do své vodky. Mísíme ji za studena a ještě několikrát ji filtrujeme," vysvětluje Foster.

Alaska Distillery
Jak vodka s příchutí uzeného lososa, tak šunková vodka si už našly využití za hranicí jejich původního určení coby základ pro originální variantu koktejlu Bloody Mary, říká Sven Linden z destilérie Black Rock Spirits, která vyrábí Bakon Vodku. Šunková vodka se překvapivě míchá například do drinků na bázi smetany s čokoládou, anebo třeba do koktejlu s názvem Luau, který je směsí vodky, ananasového džusu a kapky karamelu.


V restauraci Bear Tooth Grill v Anchorage šéfkuchaři začali novou místní vodku dávat do krémové omáčky, kterou přelévají lososa servírovaného na těstovinách. Místní barman Ken Ryther ji samozřejmě míchá do Bloody Mary, ale servíruje ji i samotnou a jeden z rybářů už si s ní prý dokonce poručil martini.


"Na Aljašce jíme spoustu lososa, ten je nedílnou částí naší stravy," říká Ryther. "Ať už ho jíte nebo pijete, je to stejné. Buď vám naplní žaludek nebo udělá lehkou hlavu," dodává.

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ČTK
02.07.2010 - 07:16:36



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 10 plus 5 je
 

ALKOHOLICKÉ NÁPOJE
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

18.06.2010 - Španělský hotelový řetězec zbrojí v Česku na další expanzi

NH Hotels otevřel dva hotely v Praze a Olomouci, další ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

12.11.2008 - Čaj

V jedné čínské legendě, Shen Nung, legendární čínský císař seděl ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.