GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 25.04.2024, svátek má Marek
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » ALKOHOLICKÉ NÁPOJE

Profesionální ochutnávači vodky chrání polskou tradici


ilustracni fotoFrancouzské víno má svoje správce vinných skladů, ale polská vodka má také své profesionální ochutnávače. Ti kontrolují a schvalují tento nápoj, než v lahvích opustí brány lihovaru, napsala agentura AFP.


Krystyna Gbiorczyková, která kontroluje smyslovou kvalitu značkové vodky v Poznani (západ Polska), je ve svém oboru velkou specialistkou. Každý měsíc svolává degustátorský tým, který porovnává tři vzorky, odebrané z různých kádí jedné ze značkových palíren.


Rozhodně tady není místo pro kuřáky a pijáky kávy. Stejně jako u parfémů je vyloučeno vše, co by mohlo změnit čichové vjemy.


Pro každého degustátora jsou připraveny tři sklenky s předem ohřátým nápojem vyrobeným z žita. Sklenky jsou zakryty, aby se zachovalo aroma.


Degustátor nejprve tekutinu hodnotí okem, potřese jí, potom polkne a posoudí tři vlastnosti: sílu, chuť a vůni.


"Tyto pravidelné degustace umožňují odhalit velmi důležité rozdíly mezi různými káděmi lihoviny, potom ji upravit, aby se přiblížila standardu, který hledáme," vysvětluje Danuta Marandaová, která kontroluje kvalitu nápoje.


Loni podnik hledal nové talenty mezi svými pracovníky. Účastníci konkurzu museli rozlišit několik druhů vodky, potom srovnat skleničky podle obsahu alkoholu.


V hodnocení se mezi prvními ocitla Malgorzata Nowaková, dnes členka výstupní kontroly kvality, která za svoji osmihodinovou pracovní dobu otevře více než dvě desítky lahví. Svoji první skleničku testuje v šest hodin ráno, protože tehdy se rozbíhá výroba.


"Kontroluji konzistenci, průzračnost a také samozřejmě chuť. Kontrolu potom provádím postupně každou hodinu," vysvětluje.


Zaměstnankyně také vyvíjejí nové druhy vodky. Naposledy Danuta Marandová dostala zadání, aby vytvořila likér z červeného ovoce na bázi vodky.


Postup je podobný jako u výroby parfému. Ve své laboratoři si vyrovnala do řady desítky sirupů a různých aroma. Byly to tři měsíce dokonalé alchymie.


"Těžké je vždy najít harmonii mezi různými prvky, potom je správně dávkovat a sladit s vodkou, kterou vyrábíme," řekla.


I když techniky, které používá závod, mají zabránit kopírování nápojů, objevuje se na trhu stále dost padělků prodávaných za nízkou cenu.


"Pančovaný alkohol často obsahuje produkty, které mají chuť podobnou vodce, ale které v silné dávce mohou být velmi nebezpečné. Třeba když metanol nahradí etanol. Problém je, že lidé, kteří chtějí ušetřit, tuto vodku kupují, a ohrožují tím svoje zdraví," řekla Krystana Gbiorczyková.


V roce 2009 bylo v Polsku prodáno 250mil. litrů vodky, čímž se tato lihovina dostala v oblibě alkoholických nápojů na druhé místo hned za pivo.

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ČTK
15.07.2010 - 08:22:39



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 4 plus 1 je
 

ALKOHOLICKÉ NÁPOJE
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.