GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 22.10.2018, svátek má Sabina
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » ALKOHOLICKÉ NÁPOJE

Vědci na Novém Zélandu rozmrazují stoletou whisky z Antarktidy


ilustracni fotoSkotská whisky, kterou v únoru novozélandští polárníci vysekali z antarktického ledu, v němž byla zamrzlá více než sto let, je pod odborným dohledem postupně rozmrazována. Po otevření lahví si ale podle agentury AP výzkumníci nejspíš nebudou moci dát skleničku. Nápoj je určen k chemickým výzkumům, na jejichž základě chtějí výrobci namíchat whisky podle původní receptury, která se nepoužívá již řadu let.


Whisky byla objevena v chatě, ze které se britský polárník Sir Ernest Shackleton pokusil v roce 1907 jako první dobýt jižní pól. Expedice skončila nezdarem a zklamaní polárníci museli v Antarktidě ponechat většinu svých zásob včetně pěti bedýnek skotské whisky McKinlay a dvou bedýnek brandy.


Vědci doposud žádnou z lahví neotevřeli, pod odborným dohledem je pomalu rozmrazují, aby nebyl poškozen jejich obsah. Podle šéfa britské Nadace antarktického dědictví Nigela Watsona bude zřejmě nápoj zachovalý, cílem ale není jej vypít.


"Byla na ledu více než 100 let, takže to určitě zní velmi romanticky. Skutečnost je ale taková, že se kvůli omezenému množství budeme muset soustředit spíše na konzervaci," uvedl Watson. "Doufejme, že je nápoj dostatečně zachovalý a odborníkům se podaří analyzovat jeho složení a znovu jej vyrobit, aby z toho každý něco měl."


Bedny s ušlechtilým nápojem byly objeveny v roce 2006. Letos v únoru se polárníkům podařilo vysekat je z ledu. Expedice se uskutečnila na popud skotského výrobce lihovin Whyte & Mackay, který chce na základě vzorků ze sto let starých lahví oživit tradici původní skotské whisky McKinlay.

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ČTK
23.07.2010 - 09:49:59



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 2 plus 2 je
 

ALKOHOLICKÉ NÁPOJE
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

14.06.2010 - Léto svádí k mámení

I když to venku na léto moc nevypadá, podle kalendáře ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

21.06.2010 - Brambory známé i neznámé

Mezi oblíbené přílohy nejenom v našem kraji určitě patří brambory. ...

14.09.2011 - Calvados - pálenka s historií

Calvados je typickým francouzským destilátem. Vyrábí se destilací zkvašeného jablečného ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2018 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.