Johnnie Walker, Chivas Regal a Ballantines na straně jedné, proti nim Jameson, Tullamore Dew nebo Bushmills. Skotsko versus Irsko se svými nejznámějšími whisky. Skotové někdy s oblibou říkají: Irové možná whisky vynalezli, ale my jsme ji dovedli k dokonalosti.
Podle Irů totiž pochází umění výroby tohoto nápoje, destilovaného z obilnin a podle zákona zrajícího nejméně tři roky v dřevěných sudech, právě z jejich ostrova. Odtud se pak prý dostalo dál do Skotska.
Legenda praví, že když v 5. století přišel do Irska svatý Patrik, vyhnal odtud ďábla a naučil Iry destilovat životadárný nápoj z ječmene. V Irsku koluje i celá řada dalších příběhů, které mají potvrzovat skutečný původ whisky. Žádný důkaz, jenž by dokládal jejich pravdivost, nicméně neexistuje.
Skotové tomuto destilátu říkají whisky, zatímco Irové whiskey. V Irsku se k sušení nepoužívá rašelina a irská whiskey se na rozdíl od skotské destiluje třikrát. Laici tvrdí, že je jemnější, odborníci oponují, že Skotové vyrábějí dokonalou whisky i po dvojí destilaci.
Psaná historie tohoto nápoje sahá až do roku 1494. Tehdy byl pořízen první záznam v královských pokladních svitcích o poskytnutí osmi bollů sladu fráteru Johnu Corovi na výrobu akvavitu. List skotského krále Jakuba IV. adresovaný představeným kláštera Saint Andrews přikazoval, aby bratr Cor připravil z poskytnuté suroviny pálenku.
Termín akvavit označoval "vodu života", (z lat. aqua vitae), jak se ve středověku říkalo pálenkám s léčivými účinky. Dnešní název whisky se zrodil postupně, předchůdcem je pravděpodobně výraz uisge beatha, což v gaelštině znamená voda života.
Nejznámější whisky vždy pocházely a pochází ze Skotska, což vedlo k rozšíření sousloví "skotská whisky" i na whisky z jiných zemí. Žádná whisky vyrobená mimo Skotsko ovšem používat přívlastek skotská nesmí. Základní typy tohoto nápoje gentlemanů a filmových herců jsou pak tyto:
Sladová whisky (malt) se vyrábí z ječmene, který se několik dnů máčí v místní vodě. Nasáklá zrna se nechají naklíčit, poté se suší (nejlépe v kouři z rašeliny), pak se zrno zbaví nečistot a pomele. Vzniklý sladový šrot se vloží do rmutovací kádě a přelije horkou vodou. Přelévání se několikrát opakuje, dokud se nezíská sladký extrakt zvaný sladina. Ta se přecedí a přidají se pivovarské kvasinky. Následuje kvašení, dokud nedosáhne tekutina něco mezi 5 - 9 procenty alkoholu.
Proces destilace, který se u skotské whisky provádí dvakrát, se děje ve velkém kotli. Whisky se potom plní do sudů, v nichž se po nějakou dobu, nejméně však tři roky, nechá zrát. Teprve v sudu (po sherry, brandy, portském víně nebo třeba bourbonu) získá svou charakteristickou barvu - do té doby je alkohol čirý. Takzvaná single malt je sladová whisky z jedné palírny, single cask potom z jednoho sudu.
Obilná whisky (grain) se vyrábí hlavně z pšenice nebo kukuřice, jež se rozemele a smíchá s trochou ječmenného sladu. Směs poté musí vykvasit a následně se destiluje. Obilná whisky je často považována za něco neplnohodnotného, ačkoliv u některých výrobců dosahuje velmi dobré kvality. Tak jako whisky sladová zraje i obilná whisky ze zákona minimálně tři roky v sudech, než se plní do lahví.
Míchaná whisky (blended) je směsí obilné a sladové whisky. Míchání a poměry jednotlivých druhů jsou vždy velkým tajemstvím každého výrobce. Dá se říci, že obvykle průměrná směs obsahuje 20 - 40 procent sladové whisky, dražší až 50 procent, ovšem některé levné i jen 10 procent.
Míchaná whisky se nevyrábí příliš dlouho. S mícháním se začalo někdy v druhé polovině 19. století, do té doby byla všechna whisky sladová. Sladové whisky obvykle nesou název podle palírny, z níž pocházejí, kdežto jména whisky míchané jsou většinou vymyšlena lidmi, kteří ji míchali.
Tip autora
ALEŠ POKORNÝ
hlavní Someliér restaurace Monarch, řádný člen Asociace someliérů ČR
Bushmills
Bushmills Single Malt 16
Irská whiskey zrající ve třech různých druzích dřevěných sudů: po sherry Oloroso, v bourbonových a portských. Vůně sušeného ovoce, sladová chuť s odstíny třešně, medu a vína.
Cena: 1090 Kč
Connemara
Connemara single malt aged 12
Bohatá a robustní sladová irská whiskey. Ve vůni je příjemně rašelinová, s lehkým nádechem penicilinu, v chuti potom velmi jemná, s bylinkovým projevem.
Cena: 880 Kč
Glenmorangie
Glen. Burgundy Wood Finish
Skotská single malt zraje okolo deseti let v sudech po bourbonu a výslednou sladkou a velmi ovocnou chuť získává dvouletým zráním v sudu po burgundském víně.
Cena: 1150 Kč
haig
Dimple 15 y
blended
Víc než 300 let výroby skotské whisky rodinou Haigů je zárukou jedné z nejkvalitnějších míchaných whisky vůbec. Ve vůni je příjemně bylinná, s projevem kouře a pomerančové kůry.
Cena: 590 Kč
Zdroj: www.ihned.cz
Hlavní strana | Články od nejnovějšího | Aktuálně | Alkoholické nápoje | Pivo | Víno | Nealkoholické nápoje |
Potraviny/Kuchyně | Hotel/Wellness/Spa |
Nové výrobky • | Recepty • |
Inzerce • |
Databáze dodavatelů • | Nápoják • |
Autor: Aleš Pokorný
14.04.2010 - 06:52:25
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...
V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...