GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 20.11.2018, svátek má Nikola
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » ALKOHOLICKÉ NÁPOJE

Voda života

 

Johnnie Walker, Chivas Regal a Ballantines na straně jedné, proti nim Jameson, Tullamore Dew nebo Bushmills. Skotsko versus Irsko se svými nejznámějšími whisky. Skotové někdy s oblibou říkají: Irové možná whisky vynalezli, ale my jsme ji dovedli k dokonalosti.

 

lahve s whisky



Podle Irů totiž pochází umění výroby tohoto nápoje, destilovaného z obilnin a podle zákona zrajícího nejméně tři roky v dřevěných sudech, právě z jejich ostrova. Odtud se pak prý dostalo dál do Skotska.

Legenda praví, že když v 5. století přišel do Irska svatý Patrik, vyhnal odtud ďábla a naučil Iry destilovat životadárný nápoj z ječmene. V Irsku koluje i celá řada dalších příběhů, které mají potvrzovat skutečný původ whisky. Žádný důkaz, jenž by dokládal jejich pravdivost, nicméně neexistuje.

Skotové tomuto destilátu říkají whisky, zatímco Irové whiskey. V Irsku se k sušení nepoužívá rašelina a irská whiskey se na rozdíl od skotské destiluje třikrát. Laici tvrdí, že je jemnější, odborníci oponují, že Skotové vyrábějí dokonalou whisky i po dvojí destilaci.

Psaná historie tohoto nápoje sahá až do roku 1494. Tehdy byl pořízen první záznam v královských pokladních svitcích o poskytnutí osmi bollů sladu fráteru Johnu Corovi na výrobu akvavitu. List skotského krále Jakuba IV. adresovaný představeným kláštera Saint Andrews přikazoval, aby bratr Cor připravil z poskytnuté suroviny pálenku.

Termín akvavit označoval "vodu života", (z lat. aqua vitae), jak se ve středověku říkalo pálenkám s léčivými účinky. Dnešní název whisky se zrodil postupně, předchůdcem je pravděpodobně výraz uisge beatha, což v gaelštině znamená voda života.

 



Sladová, obilná, míchaná



Nejznámější whisky vždy pocházely a pochází ze Skotska, což vedlo k rozšíření sousloví "skotská whisky" i na whisky z jiných zemí. Žádná whisky vyrobená mimo Skotsko ovšem používat přívlastek skotská nesmí. Základní typy tohoto nápoje gentlemanů a filmových herců jsou pak tyto:

Sladová whisky (malt) se vyrábí z ječmene, který se několik dnů máčí v místní vodě. Nasáklá zrna se nechají naklíčit, poté se suší (nejlépe v kouři z rašeliny), pak se zrno zbaví nečistot a pomele. Vzniklý sladový šrot se vloží do rmutovací kádě a přelije horkou vodou. Přelévání se několikrát opakuje, dokud se nezíská sladký extrakt zvaný sladina. Ta se přecedí a přidají se pivovarské kvasinky. Následuje kvašení, dokud nedosáhne tekutina něco mezi 5 - 9 procenty alkoholu.

Proces destilace, který se u skotské whisky provádí dvakrát, se děje ve velkém kotli. Whisky se potom plní do sudů, v nichž se po nějakou dobu, nejméně však tři roky, nechá zrát. Teprve v sudu (po sherry, brandy, portském víně nebo třeba bourbonu) získá svou charakteristickou barvu - do té doby je alkohol čirý. Takzvaná single malt je sladová whisky z jedné palírny, single cask potom z jednoho sudu.

Obilná whisky (grain) se vyrábí hlavně z pšenice nebo kukuřice, jež se rozemele a smíchá s trochou ječmenného sladu. Směs poté musí vykvasit a následně se destiluje. Obilná whisky je často považována za něco neplnohodnotného, ačkoliv u některých výrobců dosahuje velmi dobré kvality. Tak jako whisky sladová zraje i obilná whisky ze zákona minimálně tři roky v sudech, než se plní do lahví.

Míchaná whisky (blended) je směsí obilné a sladové whisky. Míchání a poměry jednotlivých druhů jsou vždy velkým tajemstvím každého výrobce. Dá se říci, že obvykle průměrná směs obsahuje 20 - 40 procent sladové whisky, dražší až 50 procent, ovšem některé levné i jen 10 procent.

Míchaná whisky se nevyrábí příliš dlouho. S mícháním se začalo někdy v druhé polovině 19. století, do té doby byla všechna whisky sladová. Sladové whisky obvykle nesou název podle palírny, z níž pocházejí, kdežto jména whisky míchané jsou většinou vymyšlena lidmi, kteří ji míchali.


reklama:




Tip autora

ALEŠ POKORNÝ
hlavní Someliér restaurace Monarch, řádný člen Asociace someliérů ČR

Bushmills
Bushmills Single Malt 16
Irská whiskey zrající ve třech různých druzích dřevěných sudů: po sherry Oloroso, v bourbonových a portských. Vůně sušeného ovoce, sladová chuť s odstíny třešně, medu a vína.
Cena: 1090 Kč
Connemara
Connemara single malt aged 12
Bohatá a robustní sladová irská whiskey. Ve vůni je příjemně rašelinová, s lehkým nádechem penicilinu, v chuti potom velmi jemná, s bylinkovým projevem.
Cena: 880 Kč
Glenmorangie
Glen. Burgundy Wood Finish
Skotská single malt zraje okolo deseti let v sudech po bourbonu a výslednou sladkou a velmi ovocnou chuť získává dvouletým zráním v sudu po burgundském víně.
Cena: 1150 Kč
haig
Dimple 15 y
blended
Víc než 300 let výroby skotské whisky rodinou Haigů je zárukou jedné z nejkvalitnějších míchaných whisky vůbec. Ve vůni je příjemně bylinná, s projevem kouře a pomerančové kůry.
Cena: 590 Kč

 

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

reklama:

 

Hlavní strana   Články od nejnovějšího   Aktuálně   Alkoholické nápoje   Pivo   Víno   Nealkoholické nápoje

 

Káva/Čaj  

Potraviny/Kuchyně  

Technologie/Zařízení   

Hotel/Wellness/Spa  

Restaurace/Inspirace  

Podnikání/Užitečné 

 

 

Akční nabídky

Nové výrobky

Publikace •

Recepty

Kalendář akcí

Inzerce •

Databáze dodavatelů Nápoják

                 

 

 

        

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Aleš Pokorný
14.04.2010 - 06:52:25



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 10 plus 2 je
 

ALKOHOLICKÉ NÁPOJE
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

14.06.2010 - Léto svádí k mámení

I když to venku na léto moc nevypadá, podle kalendáře ...

08.04.2010 - Stát zakázal prodej lihovin ve více než šestilitrovém balení

Vlastní kolek musejí mít nyní také malé "placatice", které dosud ...

04.06.2010 - Jak začít se sushi

Přinášíme osm rad pro všechny kdo se chtějí naučit dělat ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

21.06.2010 - Brambory známé i neznámé

Mezi oblíbené přílohy nejenom v našem kraji určitě patří brambory. ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2018 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.