GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 29.03.2024, svátek má Taťána
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » ALKOHOLICKÉ NÁPOJE

Grappa, destiláty z vinných výlisků

 

 

Orientace v článku:
Grappa
Historie grappy
Sevírování grappy
Orujo

Brandy z vinných výlisků se vyrábí destilací fermentovaného vinné drtě, stopek a semen, které zůstávají po lisování vína. Nejznámějšími destiláty z vinných výlisků je italská Grappa a francouzký Marc, dále zivania z Kypru, Tresterbrand z Německa, španělské Orujo. Většina těchto brandy dále nezrají, a proto jsou čiré.

 

 

Grappa

 

A Glass of tasty Grappa cc-by-sa LaenulfeanGrappa je italská brandy tradičně vyrobená z vinných výlisků. Obsahuje mezi 37,5 a 60  % obj. alkohou. Chuť grappy, stejně jako vína, je založena na typu a kvalitě vína a specifikách destilačního procesu. Tento destilát je většinou čirý, což naznačuje to, že již dále nezraje. Některé grappy si mohou uchovat velmi mdlý náznak původního vinného výlisku. Nyní se začíná častěji objevovat i letitá grappa, která má žlutou barvu a můžeme se setkat i s grappou označenou jako prima una, která se vyrábí s celými hrozny. Grappa se obvykle skladuje šest měsíců ve skleněných lahvích předtím, než je distribuována.  Mezi nejznámější producenty grappy patří Nonino, Berta, Sibona, Nardini, Jacopo Poli, Brotto, Domenis a  Bepi Tosolini. Existuje ještě mnoho menších lokálních výrobců grappy, které mají také zřetelný charakter.

 

Historie grappy

 

Bassano del Grappa(flickr cc-by-sa andrea-pacelliTento nápoj vznikl ve středověku v severoitalském městě Bassano del Grappa. Původně se vyráběla, aby se spotřeboval odpad, který vznikl na konci vinařské sezóny. Silný drink vyrobený ze všeho, co bylo dostupné, pomáhal farmářům přečkat dlouhé zimy, nebyl však moch chutný. Grappa představovala drink chudých farmářů a dělníků až do šedesátých let 20. století. V tomto období se kvalita výroby grappy a použitých vinných výlisků velmi zlepšila. Začaly se vyrábět tzv. „monovitigno“ grappy, které byly vyrobeny z jednoho druhu vína.

 

Servírování grappy

 

Po generace Italové pijí tento drink jako digestiv po masitém jídle, nebo ho přidávají do ranní kávy, aby ji „opravili“. Grappa se tradičně servíruje vychlazená v malá sklenici, ve které se nechá vířit, aby se rozvinula její vůně. Popíjí se po malých douškách.

 

Orujo

 

feria del ajo (flickr cc-by-sa K.naia)Je destilát, který obsahuje okolo 50 % obj. alkoholu. Je velmi populární na severu Španělska, hlavně v Galícii. Jeho název vznikl z výrazu Augardente de orujo – brandy z výlisků. Orujo kvasí v otevřených sudech, pak se destiluje v měděných kotlích nazývaných „alambiques“, které zde donesli již Arabové. Orujo může být bezbarvé, nebo jantarové barvy. Záleží na tom, zda zraje v dubových sudech. Stejně jako grappa orujo vzniklo ve středověku. Tradice domácího destilování se zde uchovala dodnes.

 

reklama:
 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: kn
02.10.2008 - 20:36:38



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 6 plus 3 je
 

ALKOHOLICKÉ NÁPOJE
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

18.06.2010 - Španělský hotelový řetězec zbrojí v Česku na další expanzi

NH Hotels otevřel dva hotely v Praze a Olomouci, další ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

12.11.2008 - Čaj

V jedné čínské legendě, Shen Nung, legendární čínský císař seděl ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.