GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 24.09.2018, svátek má Jaromír
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » ALKOHOLICKÉ NÁPOJE

Nejstarší francouzská pálenka armagnac slaví 700 let 

 


ilustrační fotoArmagnac, nejstarší pálenka ve Francii, slaví letos 700 let. Jeho výrobci si kladou nové cíle a připomínají četné přednosti, které tomuto likéru přisuzoval mnich ve 14. století, napsala agentura AFP.



"Armagnac je pravděpodobně ještě starší, ale první stopa pochází z roku 1310, kdy Vital Dufour, převor z Eauze v departementu Gers na jihozápadě Francie, mezi lety 1307 a 1313 napsal text o 40 přednostech armagnaku," prohlašuje prezident svazu výrobců a prodejců armagnaku Pierre Tabarin.



Z Gersu počátkem března vyrazí delegace do Vatikánu, aby tu získala kopii tohoto textu uchovávaného od roku 1531 ve vatikánské knihovně.


Pije-li se armagnac se střídmostí, pak podle převorových tvrzení bystří ducha, zastavuje proudy slz, léčí zánět jater, rozvazuje jazyk a dává odvahu bojácnému. Časté potírání chromého údu pak podle převora pomáhá vrátit mu jeho dřívější funkčnost.



Kromě cesty do Říma se propagátoři gaskoňského nápoje vypraví do New Yorku, Chicaga a Londýna, aby získali nové příznivce, a také do Ruska, jež se stalo zemí, kde se armagnac nejlépe prodává.



Na rozdíl od koňaku, který má půvab pro americké rappery, se armagnac v nočních podnicích nepopíjí, konstatuje bez lítosti Pierre Tabarin. "Vytváříme pálenku pro gurmeta vyznávajícího tradiční hodnoty francouzské gastronomie, který má vztah k zemi," dodává.



V moři 16 miliard lahví lihovin, které se ve světě ročně prodají, je armagnac s 6,5 miliony lahví jen kapkou. Je to pouze 0,04 procenta světového trhu, zatímco koňak má celé jedno procento, konstatuje organizace BNIA, která sdružuje výrobce a prodejce armagnaku. Tyto údaje jsou z roku 2008.



Po loňském roce, který BNIA označila za obtížný, přestože údaje ještě nejsou k dispozici, je cílem dosáhnout do roku 2013 prodeje devíti až deseti milionů lahví ročně a získat generaci třicátníků.


reklama:



Armagnac je především digestiv, avšak jeho výrobci a prodejci by rádi viděli, aby se pil i jako aperitiv k některým jídlům a dokonce i v koktejlu. Proto se v roce 2007 začal prodávat "Blanche dArmagnac", tedy takový armagnac, jaký vychází z destilačního přístroje, bez stárnutí v dubových sudech, tedy bezbarvý.



"Je škoda, aby byl armagnac považován pouze za digestiv, je to velmi příjemné pití před jídlem nebo během jídla," zdůrazňuje Sébastien Lacroix, ředitel svazu výrobců a prodejců armagnaku v Eauze.



Na statku Lagajan nedaleko Eauze destilují Constantin Georgacaracos s manželkou a dětmi armagnac již po sedm generací. Stěžují si na "příliš vysoké daně" zatěžující láhve pálenky.



 "Je to takzvaně v rámci boje proti alkoholismu, ale armagnakem se nikdo neopije. Armagnakem se nikdo nezkazí. Je to příliš noblesní nápoj na to, aby se ho vypilo přes míru," tvrdí patriarcha opřen o starý destilační přístroj z roku 1907.

  

 

reklama:

 

Hlavní strana   Články od nejnovějšího   Aktuálně   Alkoholické nápoje   Pivo   Víno   Nealkoholické nápoje

 

Káva/Čaj  

Potraviny/Kuchyně  

Technologie/Zařízení   

Hotel/Wellness/Spa  

Restaurace/Inspirace  

Podnikání/Užitečné 

 

 

Akční nabídky

Nové výrobky

Publikace •

Recepty

Kalendář akcí

Inzerce •

Databáze dodavatelů Nápoják

                 

 

 

        

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: čtk
15.02.2010 - 08:52:09



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 6 plus 5 je
 

ALKOHOLICKÉ NÁPOJE
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

14.06.2010 - Léto svádí k mámení

I když to venku na léto moc nevypadá, podle kalendáře ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

08.04.2010 - Stát zakázal prodej lihovin ve více než šestilitrovém balení

Vlastní kolek musejí mít nyní také malé "placatice", které dosud ...

21.06.2010 - Brambory známé i neznámé

Mezi oblíbené přílohy nejenom v našem kraji určitě patří brambory. ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2018 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.