GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 16.04.2024, svátek má Irena
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » ALKOHOLICKÉ NÁPOJE

Becherovka opustí staré sklepy i sudy, likér bude zrát v tancích 



BecherovkaFirma Jan Becher - Karlovarská Becherovka (JBKB) letos opustí historická sklepení i dubové sudy, v nichž v uplynulých dvou stoletích zrál proslulý nápoj. Výrobu přesune do nového závodu na kraji města. Pokrok se nezastavil ani u nádob, v nichž čeká likér na správnou chuť i vůni z tajné směsi bylin. Většinu sudů nahradí nové nerezové tanky. Přísně střeženou kvalitu likéru to v žádném případě k horšímu neovlivní, řekl ČTK provozní ředitel JBKB Vladimír Darebník.



Velký přesun začne patrně počátkem června. V té době už bude dokončen nový závod za zhruba 100 milionů korun, který má najet koncem května do zkušebního provozu. Celá akce je poměrně náročná na souběh produkce ve starých a nových prostorách, uvedl Darebník. "Nebude to jednoduché, ovšem přesunu předcházela dokonala příprava a stěhování je podrobně rozpracováno po jednotlivých dnech. Celá akce podle našich harmonogramů by měla trvat kolem tří měsíců. Většinu dřevěných sudů už nevyužijeme," podotkl.



Osud stovek sudů o různém obsahu je nejspíše už jasný. Ty nejstarší, mezi nimi i stoletý veterán, zůstanou v původních sklepích, z nichž část zůstane zachována jako muzeum likérky. Menší část se přesune do nového závodu, další budou patrně nabídnuty zájemcům k odkoupení a některé čeká prostě likvidace. Z podzemí zmizí také veškerá technologie včetně několik kilometrů dlouhé sítě potrubí, známá jako becherovod. Tou likér proudil sklepními prostory hluboko pod rušnou třídou T. G. Masaryka.



Pro tradici výroby proslulého lázeňského likérů je podstatné, že zůstává dále v Karlových Varech, uvedl generální ředitel JBKB Anthony Schofield. Nový závod přinese kromě modernizace a rozšíření kapacit i zefektivnění výroby a také zlepšení pracovních podmínek zaměstnanců. "V nových prostorách budou moderní zařízení, která usnadní značný objem manuální práce. Způsob výroby, receptura a hlavně výsledná kvalita našeho likéru zůstanou zcela beze změn," konstatoval Darebník.



Provoz muzea JBKB v původních prostorách umožní likérce dohoda s novým vlastníkem budov, jímž se stala společnost Karel Holoubek - Trade Group. Podrobnosti o ceně, za níž JBKB budovy prodala, nebyly zveřejněny. Schofield uvedl, že to byla tržní cena přijatelná pro obě strany. Peníze utržené za prodej likérka investovala do stavby nového závodu. Jaké má Holoubek záměry se sklepy, zatím oficiálně nezveřejnil. Údajně není vyloučeno, že by v nich mohl vzniknout malý pivovar.

 

reklama:

 

Hlavní strana   Články od nejnovějšího   Aktuálně   Alkoholické nápoje   Pivo   Víno   Nealkoholické nápoje

 

Káva/Čaj  

Potraviny/Kuchyně  

Technologie/Zařízení   

Hotel/Wellness/Spa  

Restaurace/Inspirace  

Podnikání/Užitečné 

 

 

Akční nabídky

Nové výrobky

Publikace •

Recepty

Kalendář akcí

Inzerce •

Databáze dodavatelů Nápoják

                 

 

 

        

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: čtk
23.02.2010 - 08:10:50



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 4 plus 7 je
 

ALKOHOLICKÉ NÁPOJE
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.