GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 19.04.2024, svátek má Rostislav
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » ALKOHOLICKÉ NÁPOJE

Deset nejlepších alkoholických nápojů na světě podle Lonely Planet

 

 

Mezi nejlepší světovou desítku se dostaly hned dva české nápoje. V článku nazvaném Nejlepší světový chlast (a kde ho pít) nechybí becherovka a absint.

 

 

ilustracni foto

 

Na cestách jdou dobré jídlo, pohoda a výlety po památkách či přírodou vždy ruku v ruce s dobrým pitím. Jaké nápoje by vám podle vydavatele cestovních průvodců Lonely Planet při vašich toulkách po světě rozhodně neměly uniknout?


1) Saké, Japonsko


Tradiční nápoj, japonsky zvaný nihonšu, potěší nejednoho turistu v zemi vycházejícího slunce. Ač se o saké hovoří jako o rýžovém vínu, výrobou se spíše podobá pivu, a to díky kvašení. Saké se servíruje teplé, ale pije se i chlazené - záleží na druhu, ročním období a na chuti. Pití saké je bezesporu duchovním zážitkem, při kterém si nejeden snílek s bujnou fantazií lehce představí sebe samého jako odvážného samuraje. Těm totiž pasoval pohárek saké do rukou stejně dobře jako meč. Ochutnat saké při návštěvě Japonska je takřka povinností, stejně jako vypít láhev po otevření až do dna a nenechat ani kapku na potom. Skladovat ho totiž nemá smysl, tím by saké akorát ztratilo chuť. A to by byla velká škoda.


2) Guinness, Irsko


Elegantní tmavý půllitr patří do naší představy Irska stejně neodmyslitelně jako oslavy svátku svatého Patrika, při kterých teče pivo této značky irskými ulicemi proudem. Příprava guinnessu je uměním už přes dvě stě padesát let a natočit perfektní pintu zabere údajně 119,5 sekundy. Pokud jste nadšenými pivními turisty, rozhodně navštivte dublinský Guinness Storehouse, kde se dozvíte vše o historii a přípravě tohoto piva, jehož „pravou" chuť můžete podle mnohých zkušených pivařů zažít jedině v Irsku.


3) Pivo, Belgie

 

Stella, Duvel, Piraat, Lucifer... Názvy belgických piv často působí jako jména hrdinů z pohádek. V tomto případě pohádek pivních, které zažijete v každé belgické hospodě. Několik set druhů piv, které můžete okusit v belgickém království, už nejednoho cestovatele ponoukalo k tomu, aby si pobyt v této kouzelné zemi prodloužil. Milovníci piva si mohou v Belgii vychutnat poctivé ležáky, bílé pivo či nespočet osvěžujících ovocných variant. Velmi ceněné je Belgičany pivo trapistické: speciální klášterní pivo vyráběné přímo mnichy v klášteře či pod jejich přísným dohledem.


ilustracni foto4) Absint, Česká republika

 

Zelená múza básníků dokáže při správné míře dodat inspiraci netušenou - vangoghovskou či hemingwayovskou. Pokud to ovšem přeženete, může se stát, že inspirace už k vám nikdy více nezavítá. Řeč je samozřejmě o absintu, nápoji umělců, jehož jedovatá barva láká stále více a více příznivců. Už Oscar Wilde o zeleném nápoji řekl: „Po první sklence vidíte věci tak, jak si přejete je vidět. Po druhé sklence je vidíte takové, jaké nejsou. A konečně po třetí sklence vidíte věci takové, jaké skutečně jsou, a to je ta nejhorší věc na světě." Český absint má podle mnohých s pravým (francouzským) absinthem pramálo společného, přesto se těší velké oblibě. Navíc pokud chutná vám i návštěvníkům z cizích krajů (a nezanechá vám ani jim trvalé poškození), je vše v pořádku a můžete si připravit lžičku a kostku cukru.


5) Burgundské, Francie

 

Znalci vína jistě souhlasně přikyvují hlavou. Vždyť i Ludvík XIV. nazýval burgundské víno vínem královským. Ať už bílé chardonnay nebo červený pinot noir, burgundská vína jsou zárukou kvality. Ovšem nejen skvělé víno je předností tohoto kraje. Burgundsko je právem považováno za srdce Francie. Nádherná krajina plná vinic, malebných vesniček a historických měst v čele s Dijonem uchvátí nejednoho milovníka vín. Správný „vínař" by měl rozhodně alespoň jednou za život navštívit i některou z četných oslav či festivalů vína v Burgundsku. Nejbližší oslavu teď můžete zažít ve městě Corgoloin, kde od 29. do 30. ledna proběhne tradiční festival svatého Vincenta a víno zde poteče proudem.


6) Caipiroska, Brazílie

 

Barevné koktejly patří ke slunné Brazílii stejně tak jako karneval v Riu či fotbalový bůh Pelé. Caipiroska je jednou z variant národního koktejlu caipirinha. Na rozdíl od caipirinhy, jejíž základem je cachaca, je však pro caipirosku hlavní přísadou vodka. Koktejl je vcelku snadný na přípravu, a tak můžete ochutnat kousek Brazílie, aniž byste museli opustit teplo domova. Do menší sklenice (whiskovky) nasekejte na kostky půl limetky a přidejte dvě až tři lžičky třtinového cukru. Směs rozdrťte a sklenici naplňte drceným ledem. Vše pak zalijte pěti centilitry vodky, pořádně zamíchejte a nakonec ještě jednou dosypte drceným ledem. Osvěžující lahůdka je na světě.


7) Becherovka, Česká republika

 

Jako o národním pokladu se často hovoří právě o becherovce. Takřka žádná velká oslava, kde je nadbytek jídla, se neobejde bez lahve becherovky, která vám po nadměrném hodování srovná žaludek. A není se čemu divit. Když ji v roce 1807 začal drogista Josef Becher ve svém krámku U tří skřivanů prodávat, sloužila především jako žaludeční kapky. Nejen on však stál u zrodu bylinkové medicíny. Recept na budoucí becherovku zanechal Josefu Becherovi po svém pobytu u něj v roce 1805 Dr. Frobrig. Jeho recept pak Becher „vypiloval" a zázračná medicína byla na světě. Recept na becherovku je dodnes přísně střežen. Pouze dva vyvolení - výrobní manažer a ředitel pro strategii a rozvoj výroby - znají tajemnou recepturu nápoje. Co však u nás v Česku není žádným tajemstvím, je její vynikající bylinková chuť, oblíbená napříč generacemi.


8) George Dickel Tennessee Whisky, USA

 

Cascade Hollow je tajemné místo, které na většině map nenaleznete. V roce 1870 si průzračné vody tudy tekoucí vybral George Dickel jako základ pro svou vynikající whisky. Dickel objevil, že whisky vyráběná v zimě je daleko jemnější než ta vyráběná v létě, a tak do procesu výroby přidal ještě další krok - ochlazování. Tím dostává jeho whisky specifickou chuť. Sám Dickel si byl natolik jistý jemností své whisky, která se podle něj podobala té nejlepší skotské, že se rozhodl používat místo slova whiskey, které se jinak v USA pro tento nápoj běžně používá, variantu bez „e". Tedy názvu whisky, jenž je jinak výhradou pouze whisky skotské. Jestli si Dickelova whisky písmeno „e" skutečně nezaslouží, je možné zjistit pouze jediným způsobem - ochutnat.


ilustracni foto9) Tequila, Mexico

 

Olíznout sůl, „vyklopit" do sebe panáka tequily a zakousnout se do citronu. Ovšem takto v Mexiku pijí tento národní poklad snad pouze „gringos". Správný Mexičan si vychutná pravou tequilu blanco vyrobenou ze 100% modrého agáve v malých doušcích bez soli a citronu. Okolo 40 % podílu alkoholu vám ovšem zanechá pořádnou kocovinu, pokud to s vychutnáváním tequily přeženete. Nejlépe je servírovat tequilu při pokojové teplotě. Kořeny průzračného nápoje sahají až do sedmnáctého století na území dnešního mexického státu Jalisco. Tam naleznete i město Tequila, které je pochopitelně i oblíbeným cílem turistů.


10) Vodka, Polsko

 

Jako jedna ze zemí, kde je vodka oblíbeným nápojem už po staletí, dnes Polsko produkuje desítky druhů této čiré tekutiny. Mezi nejoblíbenější patří slavná Zubrovka, jejíž specifickou chuť podtrhuje stéblo tomkovice vonné alias trávy zubrovky. Polská vodka se vyrábí z bramborového či žitného škrobu a nejčastěji mívá kolem 40 % alkoholu. Ač je obecně vodka považována za vynález ruský, většina Poláků vidí původ právě u nich. Ať už tak nebo tak, pokud je vodka vyrobena kvalitně a dle tradiční receptury, rozdíl v chuti nenaleznete. Čirý nápoj vás přivítá ve spoustě polských domácností a odmítnout ho by bylo neslušné a ochudili byste své chuťové pohárky o lahodný koncert.


Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Lonely Planet
11.01.2011 - 11:12:41

ALKOHOLICKÉ NÁPOJE
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.