Spotřebitelé žádají v on-trade sofistikovanější přístup, sílí tlak na kreativní prezentace.
I přes osmiprocentní pokles prodejů v on-trade v loňském roce se likérky snaží o další aktivace a inovace v tomto segmentu. Důvodem je podíl on-trade kanálu na vlastních objemech prodeje, gastro segment je klíčový také pro budování značky. Prostřednictvím on-trade lze navíc oslovit některé cílové skupiny efektivněji (spotřebitele ve věku 25 až 35 let) než klasickou reklamou. Vývoj on-trade pak může významným způsobem ovlivnit celý trh. "Zatímco nealko nápoje jsou věcí potřeby, lihoviny se takto označit nedají," zdůvodňuje komunikaci likérek v gastro segmentu obchodně marketingový ředitel Granette & Starorežná Destilleries Juraj Grosoš.
Podle studie TNS Aisa zejména mladší klientela ve věku od 20 do 25 let dává přednost sofistikovanější zábavě před kvantitou v podobě několika levných panáků nebo piv. "Chceme upustit od promocí s klasickou mechanikou: za dva panáky tričko," říká marketingový ředitel Rémy Cointreau Ondřej Roček. Becherovka například v rámci inovací do kaváren distribuuje speciálně namíchané čokolády hodící se k likéru. Podle generálního ředitele Stocku Plzeň - Božkov Petra Pavlíka se i v on-trade stejně jako v ostatních kanálech zvyšuje důraz na efektivní a intenzivní oslovení přesně vytipované cílové skupiny. Vznikají také stále větší nároky na kreativitu prezentace.
Relevantní a výrazná podpora značky je přitom podle marketingového ředitele Brown-Forman Petra Poláka stále obtížnější. "Buďto jsou podniky úplný skanzen značkových materiálů napříč kategoriemi, nebo naopak nechtějí porušovat čistý design provozovny brandovanou prezentací," stěžuje si Polák. Hlavní roli při on-trade aktivaci hrají ale podle Juraje Grosoše dobré vztahy s barmany. "Poskytování POS nelze považovat za inovaci, celý tento obchod je v první řadě o kontaktech a vztazích," říká Grosoš a dodává, že podpora je podle jeho odhadu v 35 až 41 % úspěchu, zbytek je o vztazích. "Důležitá je také provázanost s dalšími komunikačními aktivitami, především internetem, ale třeba i outdoorovou reklamou," doplňuje Petr Pavlík.
Podle Ondřeje Ročka představuje on-trade kanál absolutně klíčovou roli především pro dovozové prémiové lihoviny. Jasná volba padá na on-trade při nutném rozhodování mezi nadlinkovou a podlinkovou komunikací. "Naše společnost realizuje více než 60 % celkových prodejů skrze on-trade," říká Roček a dodává, že na on-trade aktivity putuje 50 % rozpočtu klíčových značek. "Jagermeister má rozpočet v gastronomii dokonce 70 %," upřesňuje Roček. Některé značky, jako je třeba Cinzano, ale Rémy Cointreau naopak podporuje v maloobchodě. "Moderní trh má větší potenciál pro růst z dlouhodobého hlediska," upřesňuje Roček.
Výrazně navýšit on-trade komunikaci, které se doposud příliš nevěnovala, plánuje Granette & Starorežná Destilleries. Konkrétní aktivity nechtěl Juraj Grosoš sdělit, vyloučil však, že by se likérka vydala stejnou cestou jako nedávno Jan Becher-Pernod Ricard, který uzavřel exkluzivní spolupráci s pražským Bugsys barem, jenž nabízí lihoviny pouze z portfolia likérky. "Takováto exkluzivita málokdy přináší v segmentu lihovin ziskovost," argumentuje Grosoš.
U provozoven sledujeme trend, že provozovny jdou vlastní cestou a podporu formou POS materiálů od nás nepřijímají, je jim lhostejná, říká Juraj Grosoš z Granette & Starorežná Destilleries. Celý obchod je podle něj o vztazích, podpory a akce jsou třešničkou na dortu.
Zdroj: www.ihned.cz
Autor: Martina Suchá
25.01.2011 - 21:30:08
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...
V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...