GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 20.04.2024, svátek má Marcela
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » ALKOHOLICKÉ NÁPOJE

Gin v láhvi

 

 

ilustracni fotoSlavnou jalovcovou nebo oblíbený koktejl gin tonic určitě znáte. Víte ale, odkud se vlastně tato ušlechtilá pálenka vzala? Označení gin a jenever (genever) pocházejí z francouzského slova "genievre" - jalovec. Oba destiláty jsou vyrobeny z jalovcových bobulí, jejich produkce se příliš neliší, ale chuťově jsou hodně odlišné.


Starý a mladý


Jenever je jedním z mála kdysi velmi oblíbených nápojů, který si ovšem svou popularitu a světový význam do současnosti neuchoval. Dnes je vnímán hlavně jako tradiční nápoj v Belgii a částečně i v Nizozemsku.


Jenever se pálí od konce 16. století, kdy jej ve Flandrech zřejmě vynalezl chemik Sylvius de Bouve. Rozlišujeme dva jeho druhy: oude (starý) a jonge (mladý), přičemž tato označení se paradoxně nevztahují ke stáří samotné pálenky, ale rozeznává se tak použití dvou odlišných postupů výroby.


Oude jenever se vyrábí za použití poměrně velkého množství takzvaného moutwijnu, což je aromatická pálenka vyrobená z ječného sladu, žita a kukuřice, které jsou míchány ve stejném poměru. Tyto suroviny se nechají zkvasit a poté projdou trojnásobnou destilací.


Nejpozději při třetí destilaci se k pálence přidávají důležité suroviny, jež tvoří chuťovou složku jeneveru - jalovec, kmín, anýz a koriandr. Poté se destilát s 38 procenty alkoholu plní do lahví.


Jonge jenever má stejný základ jako jeho starší sourozenec, obsahuje však mnohem méně moutwijnu. Ten tvoří v mladém jeneveru pouze aromatickou složku.


A jak se jenever pije? Vlámové jsou na "svůj" nápoj patřičně hrdí a často si ho dopřejí. Oblíbený je před jídlem i po něm. Pokud se podává k jídlu, pak se velmi dobře hodí k rybám a tvrdým sýrům. Především ženy ho milují ochucený: jablečný, vanilkový, ale i kaktusový nebo čokoládový.


Díky rybářům


Gin, nazývaný také někdy britský jenever, je považován za originální anglickou pálenku, přestože má svůj původ ve Flandrech. Dá se říci, že britský gin je potomkem jeneveru.


V roce 1689 nastoupil na anglický trůn Vilém III. Oranžský, který s sebou ze své domoviny (Nizozemska) přivezl právě jenever. Zároveň také uvalil vysoká dovozní cla na alkohol z kontinentální Evropy a zrušil povinnost platit daně z pálení jalovcové kořalky.


Tím započala nová historie jeneveru, Angličany brzy zkráceného na gin. Angličtí rybáři si záhy tento nápoj velmi oblíbili a vozili si ho s sebou na cesty. Díky tomu se gin proslavil po celém světě. V roce 1690 nové nařízení stanovilo, že pravý gin se smí vyrábět pouze z obilí pěstovaného na anglické půdě. Tím se gin definitivně usadil v britské historii.


Výroba ginu je každopádně trochu odlišná od jeneveru z Flander. Jalovcové aroma je totiž mnohem výraznější. Anglický gin se také vyrábí z překvašené směsi kukuřice, ječného sladu a žita, nicméně kukuřice je zde obsažena až ze 75 procent. Rovněž aromatické složky ginu jsou rozdílné, kromě jalovce a koriandru se přidává ještě kůra z citrusů, mandle, skořice, levandule, anýz, kmín a někdy i další ingredience.


Po samotné destilaci se gin ředí a je možné ho prodávat. Některé firmy však nechávají pálenku ještě zrát v sudech například po sherry, aby získala lehce nahnědlou barvu a zjemnila se její chuť.


Dnes rozlišujeme dva druhy ginu: London Dry Gin nesmí obsahovat žádný cukr a obsah alkoholu musí být minimálně 40?%, naopak Old Tom Gin je doslazován cukrovým sirupem, a působí tak jemnějším dojmem.


Na ledu


Milovníci ginu upřednostňují jeho podávání na ledu, obvykle s plátkem citronu nebo limety.
Po světě se gin hojně používá jako základ různých míchaných nápojů, a to i z důvodu vyššího obsahu alkoholu. Pokud se pije samotný, pak většinou jako digestiv.


Jedinou výjimkou, kdy lze ginu využít jako aperitivu, je světoznámý koktejl Dry Martini, který je kombinací vermutu a ginu. Zajímavým koktejlem na bázi ginu je také velmi osvěžující gin tonic, který je někdy místo tradičního podávání s citronem vylepšen plátky čerstvé salátové okurky.


Pokud jste teď dostali chuť na sklenku dobrého ginu, pak mohu vřele doporučit několik klasických tradičních výrobců ginu, jakými jsou například Hendricksvýhodně koupit, Gordonsvýhodně koupit nebo Beefeatervýhodně koupit. Název toho posledního je odvozen od označení pro strážce proslulého londýnského mostu Tower Bridge.


Tip autora
Aleš Pokorný
hlavní Someliér restaurace Monarch, řádný člen Asociace someliérů ČR


Hendricks
Hendricks Gin 41,4 %výhodně koupit


Tento gin se vyrábí ve Skotsku. Kromě běžných ingrediencí je ochucen lístky růží a okurkou. Jeho aroma je příjemně svěží a voňavé, v chuti je příjemně nahořklý.
Cena: 639 Kč


Bombay Saphire
Bombay Saphire Gin 47 %výhodně koupit


Specifický gin je obohacen o koriandr, skořici, mandlový olej, citronovou kůru a lékořici. Ve vůni je příjemně nasládlý, opojně bylinkový, v chuti hořký, se silným projevem jehličí
Cena: 498 Kč


Lucas Bols
Bols Genever Amsterdam 1575 42 %


Klasický zástupce holandského jeneveru, poněkud ostřejší ve vůni i v chuti proti ginu. Ve vůni připomíná rašelinu, pryskyřici, v chuti je hřejivý, s dominujícím projevem jalovce.
Cena: 510 Kč

 


Tanqueray
Tanqueray Gin 47,3 %


Charles Tanqueray ho v 19. století stvořil pro nejnáročnější pijáky ginu. Tajemstvím je čtyřnásobná destilace, pára se přehání rostlinnými přísadami. Suchá a kořeněná chuť.
Cena: 670 Kč

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Aleš Pokorný
26.01.2011 - 10:29:47

ALKOHOLICKÉ NÁPOJE
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.