GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 19.04.2024, svátek má Rostislav
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » ALKOHOLICKÉ NÁPOJE

Vermut: klasika mezi aperitivy

 

 

Vermut: klasika mezi aperitivyExistuje jen málo lihovin, které mohou hrdě a bez ostychu nést označení "klasika mezi aperitivy". Jednou z nich je bezpochyby vermut. A to nejen v zemích odkud pochází, tedy z Itálie a Francie, ale doslova po celém světě.

 


Nezáleží na tom, zda chystáte lehkou letní večeři nebo velkou rodinnou oslavu s mnoha chody, vermut bude vždy tou správnou volbou, jak naladit chuťové pohárky vašich hostů a připravit je na následující gurmánské zážitky.


Nicméně není tak úplně správné vnímat vermut pouze jako aperitiv. Ve světě se na něj v současnosti pohlíží jako na nápoj pro celý den a pro každou příležitost, stal se také nedílnou součástí celé plejády míchaných drinků. Málokterý jiný nápoj má tak všestranné využití.


Nejdůležitější je pelyněk


Co to vlastně ten vermut je? Správně ho lze definovat jako aromatizované víno s obsahem alkoholu mezi 15 až 18 procenty ochucené bylinkami a kořením. Za svůj název vděčí pelyňku (z německého jazyka Wermut), který svou hořkou chutí výrazně ovlivňuje chuť vermutu a zajišťuje také jeho povzbuzující účinky pro trávicí trakt.


Historie vermutu není příliš dlouhá, první zmínky o jeho výrobě najdeme na konci 18. století v italském regionu Piemont. Bylo to sladké, bylinami aromatizované víno, jež se rychle proslavilo svými blahodárnými účinky na zažívání.


Krátce po rozšíření italského sladkého vermutu se na trhu objevila i francouzská varianta, ta byla ovšem mnohem sušší než italský originál. Dodnes se traduje, že italský vermut je oproti francouzskému sladký, nicméně už to dávno není pravda a obě země vyrábějí obě varianty.


Suchý vermut je označován správně jako "dry". Zatímco ostatní druhy vermutu se vyrábí ze sladkých vín a cukru, vermut dry využívá jako základu vína bez zbytkového cukru a ani v průběhu výroby se nedoslazuje. Povolené množství cukru pro dry jsou čtyři gramy na sto mililitrů vína.


Podle barvy lze rozlišit vermut bílý ("bianco") a červený ("rosso"). Červený vermut se nevyrábí vždy jen z červeného vína, ale někdy také z bílého, které získá červenou barvu přidáním karamelu.


Vermut obsahuje 75 procent vína, ke kterému se přidává aromatizovaný alkohol. Tato vysoce alkoholická přísada vzniká z nejrůznějších směsí bylin a koření naložených ve vinné tresti nebo v čistém alkoholu. Směs je vždy odlišná podle konkrétního výrobce, nejdůležitější přísadou je ale vždy pelyněk. Po smíchání se nápoj filtruje a čistí, popřípadě také doslazuje. Hotový vermut ještě poté stráví několik týdnů v sudech, než se plní do lahví.


Vermuty na českém trhu


Roku 1568 byl jako hlavní majitel firmy Cinzano a producent léčivých výrobků označen Antonio Cinzano, firmu s tímto názvem jako takovou založili až v roce 1757 dva bratři Carlo Stefano a Giovanni Giacomo v Turíně. Dnes patří pod společnost Gruppo Campari, jednu z největších v tomto odvětví.


V jejich nabídce nalezneme tmavě jantarové rosso, s lehce nasládlým aroma a nahořklou chutí, světlé bianco má trpce sladkou chuť, rosé s lososovou barvou velmi lahodné aroma a extra dry je příjemně svěží a suché.


Značka jako taková je vnímána spíše jako základní vermut, podává se ve všech variantách jako aperitiv, čistý nebo na ledu. Cinzanovýhodně koupit se velmi často užívá do míchaných nápojů, jako jsou lehké long drinky.


Firma Martini & Rossi z Turína má za sebou rovněž dlouhou tradici - pod tímto jménem je známa od roku 1863. Martinivýhodně koupit dle mého názoru patří mezi ušlechtilejší vermuty, které je nejvhodnější podávat samotné, dobře vychlazené, ideálně jako aperitiv.


V portfoliu společnosti najdeme varianty rosso, s trpce sladkým projevem, bianco, které je světlé, s lehce ovocnou vůní a sladkou chutí, rosé voní po vínu a bylinkách, doro je silné Martini zlaté barvy s příjemně sladkou chutí a konečně světlé extra dry má příjemně trpký květinový projev.


Francouzi se pyšní několika značkami vermutu. Mezi ty přední zcela jistě patří Noilly Prat, podnik založený v roce 1855 Louisem Noillym a Claudiem Pratem v Marseillan. Nic na tom nemění fakt, že značku v roce 1971 koupil právě italský výrobce alkoholických nápojů Martini & Rossi.


Už Louisův otec Joseph vytvořil roku 1813 z místního bílého vína směsi koření a bylin první francouzský suchý vermut, který měl za úkol konkurovat italským sladkým druhům.Výrobní zvláštností tohoto vermutu je to, že víno bývá uskladněno v dubových sudech pod širým nebem, což ovlivňuje jeho vůni a chuť. Barva Noilly Prat je světle zlatá, příjemně voní po vínu, chuť je suchá a svěží.


Tip autora
Aleš Pokorný
hlavní Someliér restaurace Monarch, řádný člen Asociace someliérů ČR


Itálie
Martini Extra Dryvýhodně koupit


Toto martini bylo uvedeno na trh na Nový rok 1900. Má světlou barvu, příjemnou vůni bylinek, hořko sladkou chuť s lehce svíravým koncem. Podáváme jako aperitiv či součást míchaných drinků.
Cena: 170 Kč


Itálie
Cinzano Biancovýhodně koupit


Cinzano Bianco světlé barvy má lehce natrpklou, ale sladkou chuť s projevy bylinek a koření. V gastronomii doporučuji podávat jako digestiv, případně k lehkým krémovým dezertům.
Cena: 170 Kč


Španělsko
Yzaguirre


Červený vermut s intenzivní vůní aromatických bylin a balzamik, které vytváří jeho příjemnou a jedinečnou strukturu spolu s vyváženou kyselinkou a dlouhou intenzivní hořkostí.
Cena: 270 Kč


Německo
Carl Jung Vermut rosso bitter


Nealkoholický dealkoholizovaný vermut ovocně bylinkové vůně pro každou příležitost. Chuť není sladká jako u rossa, ani přespříliš kořeněná a natrpklá jako u klasického bitteru.
Cena: 115 Kč

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Aleš Pokorný
06.04.2011 - 12:48:00

ALKOHOLICKÉ NÁPOJE
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.