GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 26.04.2024, svátek má Oto
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » ALKOHOLICKÉ NÁPOJE

Francouzi se připravují na návrat absintu

 

 

ilustracni fotoZemě galského kohouta se v květnu chystá zrušit zákaz prodeje absintu. Ve zlaté éře se "zelené víly" vyrobilo 220 milionů litrů ročně.

 


Kultovní alkoholický nápoj absint se zřejmě po téměř sto letech vrátí na francouzský trh. Tamní zákonodárci se totiž v květnu chystají zrušit zákaz jeho prodeje. "Zelená víla", jak je absint také nazýván, inspirovala mnohé umělce - od Vincenta van Gogha, který si měl v "zeleném opojení" uříznout ucho, až po Arthura Rimbauda. Ve Francii je absint zakázán od roku 1915.


Šéf britské likérky La Fée George Rowley se domnívá, že by se trh s absintem, který je v současné době poměrně malý, mohl během příštích pěti let i díky Francii dostat na hodnotu půl až jedné miliardy dolarů ročně. Dnes činí podle Rowleyho roční obrat trhu s absintem 30 až 40 milionů dolarů.


"Nikdy předtím jsme neměli nápoj s tak zajímavou minulostí, který se během posledních 100 let používal do tolika různých koktejlů," uvedl Rowley.


"V době, kdy se absintu dařilo nejlépe, se ho za rok vyrobilo 220 milionů litrů, aby se uspokojila světová poptávka. Tahle zlatá éra byla v období mezi lety 1905 až 1912, kdy ale byla globální populace mnohem menší, než je dnes," vysvětluje Rowley. "Trh s absintem teď čeká na to, až bude znovu plně otevřen," uzavírá.


Trh ale rychle roste a jednotlivé země ruší zákazy prodeje absintu, za nimiž stála jednak různá protialkoholní opatření, ale také lobby výrobců konkurenčních alkoholických nápojů. Ve Spojených státech byla "zelená víla" povolena teprve v roce 2007.


Snaha Francie zrušit zákaz z roku 1915 zřejmě souvisí s tím, že se sousední Švýcarsko snaží od roku 2009 zaregistrovat absint jako regionální produkt, který bude chráněný legislativou Evropské unie. Mezi takové produkty patří třeba parmská šunka nebo legendární sýr roquefort. Francouzi ale začali namítat, že historickým domovem absintu je francouzské město Pontarlier, které leží jen několik kilometrů od švýcarských hranic.


Absint byl v minulosti zatracován i vyzdvihován pro svou sílu a halucinogenní účinky a stal se stejně proslulým jako například gin ve Velké Británii. "Zelená víla" údajně stojí i za Van Goghovým dílem Hvězdná noc.


Absint vyvolává vášnivé diskuse i v současné době a také dnes má mnoho odpůrců.


Jednou ze složek absintu je pelyněk, který obsahuje tujon, látku, které jsou připisovány halucinogenní účinky. Tujon proto stále podléhá regulacím Evropské unie. Podle Rowleyho je ale tujonu v absintu pouze nepatrné množství, daleko menší, než najdeme třeba v šalvějové nádivce.


Návratu absintu pomohly v roce 1988 paradoxně regulace Evropské unie, které omezily množství tujonu a snížily obsah alkoholu na 72 procent. Výrobci nápoje ale stále nemohli používat název absint. Jen pro srovnání - většina druhů vodky, běžně dostupné v obchodech, obsahuje kolem 40 procent alkoholu.


Britská společnost La Fée se v roce 2000 stala prvním výrobcem absintu ve Francii od jeho zákazu v roce 1915. Využila výjimku, která povolovala výrobu absintu na vývoz. Pro francouzský trh ale musela svůj produkt přejmenovat. Stejný nápoj s totožným složením tak prodává ve Francii pod názvem Spiritueux aux plantes dAbsinthe.


O rok později rozjela výrobu alkoholického nápoje s názvem Pernod aux extraits de plantes dAbsinthe také francouzská likérka Pernod Ricard. Podle ní roste světový trh s absintem ročně o 20 procent. Největším odbytištěm absintu pro Pernod Ricard ale zůstává americký trh, kde se podle firmy prodá polovina veškeré globální produkce nápoje.


Výrobci absintu si často stěžují na produkci z východní Evropy. Ta má podle nich kromě vysokého obsahu alkoholu jen pramálo společného s jejich originálem.

 

Z historie absintu


1905-1912 zlatá éra


V této době se produkce bylinného destilátu pohybovala okolo 220 milionů litrů ročně.


1915 zákaz


Absint byl ve Francii zakázán.


2000 obnovení výroby


Jako první od dob zákazu začala na území Francie vyrábět absint britská likérka La Fée. Využila výjimky, která umožňovala produkci nápoje na vývoz.


Až miliarda dolarů ročně


Světový trh s absintem by se měl podle šéfa likérky La Fée dostat během příštích pěti let až na jednu miliardu dolarů ročně. Nyní jeho roční objem dosahuje 30 až 40 milionů dolarů.


Složení nápoje


Základ absintu tvoří tzv. svatá trojice bylin - pelyněk pravý, anýz a fenykl obecný. Pravý absint má brčálově zelenou barvu, vysoký obsah alkoholu a halucinogenní účinky. Ve východní Evropě bývá jako absint označován vysokoalkoholický nápoj namodralé barvy.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Louise Lucas, Stanley Pignal
26.04.2011 - 09:23:58

ALKOHOLICKÉ NÁPOJE
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.