GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 25.04.2024, svátek má Marek
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » ALKOHOLICKÉ NÁPOJE

Likérky zdražily. Může za to drahý líh

 

 

ilustracni fotoAž o deset procent vzrostly letos v Česku ceny lihovin. Likérky nevylučují další zdražování. Záleží na vývoji ceny lihu.

 

Nedostatek a vyšší cena lihu a cukru v Evropě postihly i české konzumenty lihovin. Největší likérky na trhu zdražily svou produkci - především lacinější konzumní lihoviny - řádově o jednotky procent.


Jednička trhu božkovský Stock hned od ledna průměrně o pět procent, druhá největší likérka, ústecká Granette-Starorežná, až o deset procent. Menší zdražení ohlásil i čtvrtý hráč na lihovarnickém trhu - jindřichohradecká likérka Fruko Schulz.


Půllitr tuzemáku stojí dnes ve srovnání s koncem loňského roku zhruba o deset korun více a málokde je k mání za cenu pod sto korun. Všichni argumentují dlouho nevídaným růstem cen surovin, a to především lihu a cukru. Ale také skleněných lahví, papírových etiket či kartonových obalů.


Stock, kterému patří skoro 40 procent trhu, na němž se za rok prodá na 700 tisíc hektolitrů lihovin, zdražil jako první už během ledna. Ostatní se postupně přidávají. Nikdo přitom nechce říci, zda se jedná letos o poslední zdražení. "Nastavili jsme cenovou politiku začátkem roku, ale růst cen nás dále znepokojuje," vyjádřil se generální ředitel Socku Petr Pavlík.


Vyšší náklady sníží zisk


Likérky část vyšších nákladů pokrývají na úkor svého zisku. Například podle Pavlíka lze letos čekat mírně lepší prodeje než loni, ale kvůli vyšším nákladům jak Stock, tak i další výrobci počítají s nižším ziskem.


"Minulý rok jsme měli velký propad kvůli předzásobeným obchodům v souvislosti s loňským lednovým zvýšení spotřební daně. Letošek bude lepší, ale v zisku se to neprojeví," tvrdí spolumajitel jindřichohradecké společnosti Fruko Schulz Josef Nejedlý.


Líh zdražil z loňských 15 korun za litr bez daně zhruba na dvacet. Nejvíce se však na ceně lihovin stále podílí spotřební daň - loni zvýšená z 265 korun za litr čistého lihu na 285 korun. U půllitrové láhve tuzemáku činí jen spotřební přes 53 korun. Zhruba 15 korun tvoří náklady likérky, která láhev prodává obchodníkům za cenu kolem 80 až 90 korun.


"Nižší úroda obilí v Evropě, zejména na Ukrajině, způsobila nedostatek obilního lihu. Nízký hektarový výnos a nižší cukernatost při loňské sklizni cukrové řepy zapříčinily i nedostatek lihu vyráběného z řepné melasy. Nabídka je tudíž podstatně nižší než poptávka a ceny lihu stoupají," uvedl šéf Granette-Starorežné Pavel Kadlec.


Líh a cukr zdražují v celé Evropě


Jeho slova potvrzují i producenti lihu. Například tuna potravinářské pšenice zdražila z loňských čtyř tisíc na šest tisíc korun. Výrazně roste i cena cukru, jehož spotřeba v Evropě činí kolem 16 milionů tun, ale po ukončení činnosti desítek evropských cukrovarů se z toho teď čtyři miliony dovážejí za stále vyšší ceny.


Ke zdražení tak přistoupili i tuzemští výrobci lihu, včetně největšího zpracovatele cukrové řepy u nás, společnosti Tereos TTD Dobrovice. "Tak velký nárůst našich nákladů jsme museli zčásti přenést i do cen našim zákazníkům," říká obchodní ředitel dobrovické firmy Martin Kolář.


Vyšší ceny cukru mohou mít vliv i na ceny dalších nápojů. Například skupině Kofola klesl kvůli vyšším cenám surovin v prvním čtvrtletí provozní zisk téměř o polovinu na 83 milionů korun. Firma nevylučuje zdražení části produkce, pokud ceny surovin budou dále růst.

 

700 tis.
hektolitrů lihovin se prodá ročně v ČR. Největší podíl - necelých 40 % - v produkci tuzemských likérek má Stock Plzeň Božkov.


285 kč
z litru čistého lihu je spotřební daň. Na půllitru 37% konzumní lihoviny tvoří spotřební daň spolu s DPH zhruba 65 korun.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Miroslav Petr
20.05.2011 - 21:18:51

ALKOHOLICKÉ NÁPOJE
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.